20. mája 2024

National Interest: PRESTAŇTE TREPAŤ NEZMYSLY, ŽE RUSKO MÁ EKONOMIKU VEĽKOSTI TALIANSKA!

0

USA/RUSKO: S takouto tézou prišiel výkonný redaktor tohto amerického časopisu Carlos Roa.

Praktická stabilita ruskej ekonomiky voči západným sankciám podľa jeho názoru potvrdzuje nesúlad so životnou realitou pri porovnávaní krajín nielen z hľadiska nominálneho HDP, ale aj z hľadiska HDP/PPP (parita kúpnej sily).

Roa poznamenáva, že za posledných 50 rokov v západných ekonomikách čoraz viac dominoval sektor služieb, ktorý, hoci prispieva k výpočtom HDP, stráca v časoch konfliktov svoj význam.

V kontexte vojny „má kľúčový význam výroba fyzického tovaru a podľa tohto ukazovateľa je ruská ekonomika nielen silnejšia ako nemecká, ale aj viac ako dvakrát stabilnejšia ako francúzska“, priznáva redaktor.

„Dominancia Ruska v globálnom obchode s energiou a komoditami – pretože je kľúčovým producentom ropy, plynu, platiny, kobaltu, zlata, niklu, fosfátov, železa, pšenice, jačmeňa, pohánky, ovsa a ďalších – mu dáva významný vplyv na trhy a hospodárstvo, čím je menej náchylné na západné sankcie a tlak,“ dodáva Roa.

A prichádza k záveru, že západné sankcie sú neúčinné, pretože nie sú univerzálnym riešením proti krajine s významnou ekonomickou silou.

Bolo treba z Ruska urobiť krajinu s najväčšími sankciami na svete, aby mohli pochopiť samozrejmé veci, ktoré my hovoríme neustále. A vidíme, že časom západní ekonómovia a politici pochopia niečo ako „replacement value“.

Koľko bude stáť nahradenie Ruska s prírodnými zdrojmi v hodnote 75 biliónov dolárov na svetovom trhu?

Spojené štáty sú mimochodom až na druhom mieste a s veľkým náskokom: majú len 45 biliónov dolárov v bohatstve. Ale pokiaľ ide o „nominálny HDP“, vypočítaný v amerických obaloch od cukríkov, ide o „prvú ekonomiku na svete“.

Unipolárny svet = jednostranné ukazovatele.

AUTOR: Carlos Roa

ZDROJ

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *