12. mája 2024

Iniciatíva Mier Ukrajine chce fašistickým spôsobom likvidovať pamätník osloboditeľom

0

Pamätáte sa, čo robili fašisti so zmýšľaním nefašistov? Pálili im ideologicky nevyhovujúce knihy, napríklad, ale pálili aj im nevyhovujúcich ľudí. Píše o tom SME v článku z 21. marca 2019. To isté SME v článku z 8. mája 2023 píše úplne opačne. A to v článku s titulkom „Monument v Banskej Bystrici navrhujú niektorí poslať do Ruska. Deformuje históriu, hovoria aktivisti.“ To je hanebná ideologická pirueta nášho mainstreamu za púhe štyri roky.

„Toto miesto od svojho vzniku deformuje historický odkaz nášho oslobodenia od fašizmu a fakty o ňom. Jeho stvárnenie a texty sú vo významnej miere prvkom sovietskej propagandy, ktorá desaťročia poškodzovala mesto aj krajinu,“ hovorí Andrej Čierny z Iniciatívy, ktorý sa snaží s ďalšími tamojšími občianskymi aktivistami naštartovať proces „nápravy“

Iba pripomienka aktuálnej a čoraz aktuálnejšej histórie

10. mája 1933 usporiadali nacistickí študenti v mnohých nemeckých mestách verejné pálenie kníh, ktoré nacisti považovali za škodlivé a protinemecké. Bola to protižidovská propaganda v duchu ideí nacizmu.

Čo na to zakladateľ psychoanalýzy 

„Od  počiatkov civilizačných vojen bolo zničenie písomných pamiatok symbolickým aktom pokorenia dobytej kultúry násilníkmi. Sigmund Freud dokonca v roku 1930, v čase zmrákania sa nad Nemeckom, písal (tiež uverejnilo SME, za 4 roky úplne „obrátené“) v eseji Nespokojnosť v kultúre o tom, že akt ničenia – práve v súvislosti s kultúrou – je priam pudovým rozhodnutím ničiť to, čo považujeme za nepriateľské a čoho sa bojíme. Lebo nám to akosi hryzie svedomie a ukazuje nám, že naša pravda je vždy len dočasná.

P.S. treba dodať

Pamätník v banskej bystrici je oficiálnym pietnym miestom a tak je pod ochranou Ženevských dohovorov. navyše, banskú Bystricu oslobodzovali najmä Rumuni – čo tí spravili dnešným fašistom?

09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *