11. mája 2024

„Pevná podpora.“ Na čom sa Ruský premiér Mišustin dohodol v Číne

0

RUSKO/ČÍNA: Ruský premiér Michail Mišustin (na snímke) ukončil svoju oficiálnu dvojdňovú návštevu Číny. Korešpondent aif.ru, ktorý bol členom ruskej delegácie, sumarizuje výsledky cesty.

O čom diskutovali?

Mishustin (na obrázku) mal dôležité stretnutia s prezidentom ČĽR Xi Jinpingom, predsedom Štátnej rady ČĽR (toto je čínsky kabinet ministrov) Li Kche-čchiangom a tiež šéfkou Novej rozvojovej banky BRICS Dilmou Rousseffovou.

Rusko a Čína stoja spoločne proti úsiliu Západu udržať si globálnu dominanciu, rázne čeliť týmto nebezpečným ašpiráciám a vytvoriť priaznivé podmienky pre ďalší rozvoj, povedal Mišustin počas stretnutia s čínskym lídrom. Si Ťin-pching premiéra ubezpečil, že Peking poskytne Moskve „pevnú podporu“ v jej kľúčových záujmoch. V skutočnosti Rusko v dôsledku návštevy získalo politickú podporu.

Takmer všetky tieto stretnutia sa konali za zatvorenými dverami. Súdiac podľa zloženia ruskej delegácie (napríklad podľa skutočnosti, že v nej boli zastúpené tri najväčšie banky v Rusku) a širokého obchodného zastúpenia (prvý deň Mishustin navštívil obchodné fórum a potom sa stretol s ruskými zástupcami podnikateľskej komunity), možno povedať, že Rusko sa veľmi zaujímalo o otázku medzinárodných transakcií prostredníctvom Číny.

Za zmienku stojí najmä stretnutie s Dilmou Rousseffovou. Vzhľadom na iniciatívu Brazílie vytvoriť jednotnú menu, BRICS, a úsilie ruských a čínskych orgánov o dedolarizáciu, možno predpokladať, že táto otázka bola s najväčšou pravdepodobnosťou tiež na programe. Mišustin poznamenal najmä, že ak sa v roku 2021 len asi štvrtina účtovníctva medzi našimi krajinami uskutočnila v národných menách, minulý rok to boli takmer dve tretiny.

Na čom sa dohodli?

O výsledkoch návštevy bolo podpísaných päť dohôd.

Snáď najzaujímavejším z nich je dokument s ťažkopádnym názvom „Memorandum o porozumení medzi ruským ministerstvom hospodárstva a čínskym ministerstvom obchodu o investíciách do obchodu so službami“. Je to veľmi zaujímavé, pretože oblasťou obchodu so službami je napríklad audit. Ako je známe, západné audítorské firmy oficiálne ukončili svoju činnosť v Rusku. Či tento dokument znamená príchod čínskych audítorských firiem na ruský trh, nie je jasné. V memorande sa uvádza len to, že zmluvné strany budú rozvíjať medziregionálny obchod so službami, podporovať účasť podnikov na výstavách a veľtrhoch, motivovať ich k organizovaniu spoločných podujatí.

Podpísalo sa aj memorandum o porozumení a spolupráci v oblasti športu. Po tom, čo bolo Rusko vylúčené z medzinárodných súťaží v mnohých druhoch športov, sa ruské športové federácie snažia nájsť partnerov v jednotlivých krajinách, aby naďalej hostili súťaže s vysokou úrovňou konkurencie. Samozrejme, čínsky šport, ktorý má dominantné postavenie v mnohých disciplínach, je pre Rusko obzvlášť zaujímavý ako silný sparing partner.

Bolo oznámené, že sa plánuje rozšírenie pilotného programu „zrýchleného patentového konania“ medzi spoločnosťou Rospatent a Štátnym úradom duševného vlastníctva Číny.

Nakoniec boli podpísané dve dohody o fytosanitárnych požiadavkách na proso a liečivé rastlinné suroviny pre čínsku medicínu vyvážané z Ruska.

UVEREJNIL POUŽÍVATEĽ Gleb Ivanov

ZDROJ

Preklad: PhDr. Vladimíra Grulichová/Nová republika



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *