12. mája 2024

Erdogan vyhral v druhom kole prezidentských volieb o dva milióny hlasov. Putin a Orbán mu zablahoželali

0

TURECKO – Recep Tayyip Erdogan bol dnes po 20 rokoch pri moci opätovne zvolený za tureckého prezidenta na ďalšie päťročné funkčné obdobie. Potvrdila to večer Ústredná volebná komisia v Ankare, keď oznámila oficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb po sčítaní takmer sto percent hlasov. Erdogan získal 52,2 percenta hlasov, jeho opozičný vyzývateľ Kemal Kiliçdaroglu 47,8 percenta. Podľa komisie hlasy, ktoré ešte neboli započítané, už nemôžu zmeniť výsledok. Erdogan predtým poďakoval voličom za odovzdanie hlasov a povedal, že Turci mu zverili zodpovednosť za riadenie krajiny na nasledujúcich päť rokov. Ruský prezident Vladimir Putin, americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz už zablahoželali Erdoganovi k víťazstvu vo voľbách.

Erdogan dnes povedal, že Turci mu zverili zodpovednosť za riadenie krajiny na nasledujúcich päť rokov. Podľa neho je jediným víťazom druhého kola prezidentských volieb Turecko. Prezident sa v príhovore k svojim priaznivcom v Istanbule poďakoval ľuďom za ich hlasy a zdôraznil, že volebný stret s Kiliçdarogluom zvládol vďaka ich podpore. „Ďakujem každému členovi nášho národa za to, že mi zveril zodpovednosť za opätovné riadenie tejto krajiny v nasledujúcich piatich rokoch,“ povedala turecká hlava štátu.

V sídle svojej strany v Ankare porazený kandidát Kiliçdaroglu prisľúbil, že bude pokračovať vo svojom boji a voľby označil za „najnespravodlivejšie za posledné roky“. Výsledky však podľa neho ukázali vôľu ľudí zmeniť autoritársku vládu. Vyjadril tiež smútok nad ťažkosťami, ktoré Turecko údajne čaká.

Na dnešných voľbách sa mohlo zúčastniť približne 61 miliónov oprávnených voličov. Nakoniec prišlo k volebným urnám asi 84 percent voličov. V prvom kole bola volebná účasť 87 percent. Pred dvoma týždňami však Turci hlasovali aj za parlament, v ktorom dominuje Erdoganova koalícia.

Erdogan môže viesť krajinu s 85 miliónmi obyvateľov ďalších päť rokov. Viedol ju dve desaťročia – najprv ako premiér, potom ako prezident – a jeho vláda sa stala čoraz autoritatívnejšou, s asertívnou zahraničnou politikou a neortodoxnou hospodárskou politikou, hovoria pozorovatelia.

Kiliçdaroglu, prezývaný turecký Gándhí, po nečakane výraznej porážke v prvom kole pritvrdil tón svojej kampane, ale aj mnohí jeho voliči uznali, že nedostatok charizmy mu tiež berie šance. Po prvom kole volieb sa opozičný líder snažil byť radikálnejší v migračnej politike a sľúbil, že vráti domov milióny migrantov, najmä sýrskych, čo mu mnohí vyčítali.

Ruský prezident Vladimir Putin bol medzi prvými, ktorí zablahoželali Erdoganovi k víťazstvu. „Volebné víťazstvo bolo prirodzeným výsledkom vašej nezištnej práce ako hlavy Tureckej republiky, jasným dôkazom podpory tureckého ľudu pre vaše úsilie posilniť štátnu suverenitu a viesť nezávislú zahraničnú politiku,“ povedal šéf Kremľa.

Americký prezident Biden v gratulácii napísal, že sa teší na ďalšiu spoluprácu v bilaterálnych otázkach a globálnych výzvach. Britský premiér Rishi Sunak zdôraznil silné ekonomické vzťahy oboch krajín a úzku spoluprácu v rámci NATO. Erdoganovi zablahoželal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý počíta s ďalším posilňovaním vzťahov.

Maďarský premiér Orbán zablahoželal Erdoganovi na Twitteri k jeho „nespornému víťazstvu“. Gratulácie zaslal aj francúzsky prezident Macron, katarský emir Tamim bin Hamad al-Sani a egyptský prezident Abdel Fattah al-Sisi. Nemecký kancelár Scholz zablahoželal Erdoganovi a povedal, že teraz môžu riešiť spoločné témy „s novou silou“. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva zaželal Erdoganovi dobré volebné obdobie.

Predseda Európskej rady Charles Michel zablahoželal Erdoganovi k znovuzvoleniu na Twitteri. „Teším sa na ďalšiu spoluprácu s vami v nadchádzajúcich rokoch na prehĺbení vzťahov medzi EÚ a Tureckom,“ napísal Michel.

Hovorkyňa českého prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková uviedla, že Pražský hrad nebude komentovať výsledky dnešných volieb v Turecku. Premiér Petr Fiala ani české ministerstvo zahraničných vecí výsledky volieb nekomentovali. Predseda opozičného hnutia ANO, bývalý premiér Andrej Babiš, zablahoželal Erdoganovi na Twitteri a dodal, že „Turecko si v týchto ťažkých časoch nemohlo vybrať múdrejšie“.

ZDROJ: AP / CTK



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *