15. mája 2024

BRICS rastie. Už teraz predstavuje polovicu svetovej populácie. A tieto krajiny sa pripájajú…

0

Expanzia BRICS a vytvorenie jednotnej meny založenej na komoditách bude nielen jedným z hlavných nástrojov na dedolarizáciu a potlačenie svetovej hegemónie amerického hlbokého štátu, ale tiež výrazne uľaví sankcionovaným krajinám.

Západ pod vedením USA stále zohráva ústrednú úlohu v globálnom hospodárskom a finančnom systéme. Skupina BRICS, ktorá plánuje rozšíriť a zaviesť novú spoločnú menu na augustovom summite, sa však ukazuje ako impozantný globálny rival.

Dokazujú to dôležité základné údaje.

Tohtoročný summit BRICS sa bude konať koncom augusta v juhoafrickom Durbane. Samit pravdepodobne spôsobí oveľa väčšie globálne otrasy ako tie v posledných rokoch.

Pretože otázkou nie je len to, či sa na summite objaví ruský prezident Vladimir Putin, hoci Juhoafrická republika by bola podľa Rímskeho štatútu povinná vydať hlavu štátu Medzinárodnému tribunálu pre vojnové zločiny.

Juhoafrická republika už v minulosti vyhlásila, že Putina nevydá, takže s tým pravdepodobne nepočíta ani ICC.

Skôr sa budú komentovať niektoré rozhodnutia, ktoré reorganizujú globálnu štruktúru.

V súčasnosti existuje osem oficiálnych uchádzačov o vstup do spoločenstva štátov BRICS (ktoré by sa potom stalo BRICS+). Ide o Egypt, Alžírsko, Argentínu, Bahrajn, Indonéziu, Irán, Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty.

Hovoríme teda o skupine BRICS, ktorá už teraz predstavuje takmer polovicu svetovej populácie, zhruba štvrtinu reálnej hospodárskej produkcie (dokonca polovicu podľa parity kúpnej sily), pätinu svetovej produkcie ropy, sedminu svetovej produkcie plynu, pätinu svetovej úrody pšenice a štvrtinu svetovej úrody ryže.

A táto skupina sa v najbližších mesiacoch rozšíri.

Skupina formálnych kandidátov na vstup by vytvorila blok, ktorý by predstavoval takmer 40 percent reálneho globálneho ekonomického výkonu so 60-percentným podielom svetovej populácie. Okrem toho produkuje viac ako 30 percent ropy a viac ako 25 percent zemného plynu na celom svete. Nesmieme zabúdať na 28 percent svetovej úrody pšenice a asi 38 percent úrody ryže.

Preto hovoríme o kontrole veľkých častí celosvetových dodávok energie a základných potravín.

V druhom kroku by sa skupina BRICS ++ mohla rozšíriť o ďalších 17 zainteresovaných krajín:

Afganistan, Bangladéš, Kazachstan, Mexiko, Nikaragua, Nigéria, Pakistan, Senegal, Zimbabwe, Sudán, Sýria, Thajsko, Tunisko, Turecko, Uruguaj a Venezuela, Bielorusko.

Tieto tri skupiny by spolu predstavovali polovicu celosvetovej hospodárskej produkcie a približne štyri pätiny svetovej populácie.

K tomu sa pridáva 40 percent produkcie ropy a 30 percent produkcie plynu, ako aj 30 percent úrody pšenice a 50 percent úrody ryže. A to je 30 zo 195 nezávislých krajín sveta.

Pre porovnanie, západný údaj, pozostávajúci zo Spojených štátov amerických, krajín NATO, Japonska, Južnej Kórey, Austrálie a Nového Zélandu, spolu predstavuje približne 39 percent celosvetového ekonomického výkonu s podielom na svetovej populácii okolo desiatich percent.

Okrem toho predstavuje približne 16 percent produkcie ropy a plynu, ako aj asi jednu osminu celosvetovej produkcie pšenice a jednu desatinu svetovej úrody ryže. Pokiaľ ide o dôležité suroviny pre energiu a potraviny, zohrávajú len obmedzenú úlohu.

To bude mať vplyv aj na plánovanú spoločnú menu BRICS, ktorá má byť primárne naviazaná na komodity. Ak tieto krajiny budú trvať na tom, aby bol ich obchod s komoditami založený na tejto novej mene namiesto amerického dolára, dominancia Západu vo svetovom obchode klesne.

A čo viac: „vyzbrojovanie“ amerického dolára na elimináciu nevítaných konkurentov by bolo zbytočné. Krajiny, ktoré trpia jednostrannými sankciami USA, by ich mohli ľahko obísť.

Dominancia Západu vo svete pod vedením USA sa pravdepodobne chýli ku koncu.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *