20. mája 2024

ČO SA CHYSTÁ?!? – Moskva presúva elitné jednotky do Záporožia a do Bieloruska – Masívne dronové údery na Rusko – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 30.8.2023

0

USA priznávajú, že Rusi na Ukrajine dosiahnu „isté“ taktické úspechy

Nálety v noci na dnešok zasiahli súčasne ukrajinskú metropolu Kyjev aj Odesu na juhu krajiny. Pri raketovom útoku na ukrajinskú metropolu zomreli dvaja ľudia a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Podľa náčelníka kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka išlo o najsilnejší útok od jari. Naopak ruské úrady hlásia zostrelenie dronov nad Brjanskou, Orelskou, Riazanskou a Kalužskou oblasťou, protivzdušná obrana vraj odrazila nálet na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Terčom útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel sa stalo aj letisko pri meste Pskov, ktoré bolo potom podľa agentúry TASS uzavreté pre civilné lety.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila v kyjevskom vzdušnom priestore viac ako 20 ruských cieľov. „Nočný letecký útok. Taký silný útok Kyjev nezažil od jari. Nepriateľ zahájil rozsiahly kombinovaný útok pomocou dronov a rakiet,“ citoval denník Ukrajinska pravda šéfa miestnej vojenskej správy Popka. Podľa neho najskôr Rusi použili drony, ktoré na ukrajinskú metropolu mierili z niekoľkých strán. Následne útočili lietali rakety z bombardérov Tu-95.

Naopak o ukrajinských útokoch s pomocou dronov informovali ruské úrady. „Ruští vojaci zostrelili tri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Brjanskou oblasťou a jeden dron nad Orlovskou oblasťou,“ uviedlo najprv ruské ministerstvo obrany. Neskôr gubernátor Orlovskej oblasti zvýšil počet zostrelených dronov na dva a gubernátor Brjanskej oblasti hovoril o útoku najmenej šiestich dronov. A ruskí vojaci ohlásili zničenie ďalších bezpilotných strojov nad Kalužskou a Riazanskou oblasťou.

Moskovské letiská Domodedovo a Vnukovo boli dočasne uzavreté, uviedla v noci na dnešok agentúra TASS, zatiaľ bez uvedenia príčin. Letiská sa ale v minulosti uzatvárali pri náletoch dronov na ruskú metropolu.

Terčom dronového náletu sa v noci stalo aj letisko Kresty pri západoruskom Pskove. Pritom boli podľa TASS poškodené štyri vojenské transportné lietadlá Il-76. Miestny kanál Pskovskaja gubernija pôsobiaci v sociálnej sieti telegram podľa BBC uviedol, že v priestore 2. brigády síl zvláštneho určenia, ktorý sa nachádza vedľa letiska, vypukol požiar.

Užívatelia sociálnych sietí podľa BBC tiež tvrdia, že v Brjansku jeden zo zostrelených dronov dopadol na jeden z najväčších ruských podnikov na výrobu mikroelektroniky a spôsobil požiar, ktorý sa už podarilo uhasiť.

Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlá nad regiónmi Tula a Belgorod. V utorok to oznámilo ministerstvo obrany v Moskve bez uvedenie spôsobenej škody či obetí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Terč viacerých útokov

Ďalšie bezpilotné lietadlo zničili sily protivzdušnej obrany nad pohraničným regiónom Belgorod v pondelok okolo 23.00 h moskovského času (21.00 SELČ). Uviedlo to ministerstvo v samostatnom vyhlásení.

Hlavné mesto Moskva a ďalšie ruské regióny sa v posledných dňoch stali terčom viacerých útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel. Spôsobili len menšie škody, omnoho silnejší je psychologický význam útokov. Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že „vráti“ vojnový konflikt Rusku.

Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi na šesť jeho oblastí

Rusko obvinilo v stredu Ukrajinu z toho, že v skorých ranných hodinách zaútočila bezpilotnými lietadlami na šesť ruských oblastí. TASR prevzala správu z agentúry AP, podľa ktorej zrejme ide o najväčší dronový útok na území Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu spred roka a pol.

Drony v noci na stredu zasiahli letisko v meste Pskov ležiacom v rovnomennej oblasti na severozápade Ruska. Zostrelené zase boli v Oriolskej, Brianskej, Riazanskej, Kalužskej a Moskovskej oblasti, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Na letisku v Pskove zničili drony štyri dopravné lietadlá typu Iľjušin-76 (Il-76). Útok tam spôsobil výbuchy aj mohutný požiar. Nijaké obete si však nevyžiadal a úrady medzičasom hlásili, že požiar už dostali pod kontrolu.

Gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov z miesta informoval, že útok ruská armáda „odrazila“. Na platforme Telegram tiež oznámil, že na letisku boli zrušené všetky stredajšie lety. Podľa jeho slov je potrebné posúdiť za denného svetla rozsah škôd, ktoré útok napáchal na pristávacej dráhe.

Pskovské letisko je podľa ruských úradov jediným miestom, kde drony napáchali škody. Ruská armáda informovala, že v skorých ranných hodinách boli tri drony zostrelené nad Brianskou oblasťou, dva ďalšie nad Oriolskou, a po jednom bezpilotnom lietadle zostrelili v Riazanskej, Kalužskej aj Moskovskej oblasti. Všetky zmienené incidenty sa podľa ruských predstaviteľov zaobišli bez škôd či obetí.

Mesto Pskov je od Ukrajiny vzdialené približne 800 kilometrov na sever, pričom okolitá Pskovská oblasť hraničí na západe s Estónskom aj Lotyšskom a na juhu zase s Bieloruskom. Terčom dronových útokov sa stala už koncom mája, pripomína agentúra AFP.

Ukrajinské bezpilotné lietadlá útočili v ostatných týždňoch na Moskva aj iné ruské oblasti. Útoky spôsobili len menšie škody, no omnoho silnejší je však ich psychologický význam. Dochádza k nim po tom, ako Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že vojnový konflikt „vráti“ Rusku.

Moskva presúva elitné jednotky do Záporožskej oblasti. Kyjev sa neobáva poklesu podpory Západu

Najnovšie posilnila ruskú obranu na juhu Ukrajiny 76. gardová výsadková divízia, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ťažké boje na južnom úseku frontu. Podľa ukrajinského generála Tarnavského prišlo za 24 hodín o život 50 ruských vojakov a 243 je zranených. Ukrajina sa neobáva poklesu vojenskej pomoci zo strany Západu, uviedol to v utorok na návšteve Francúzska šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Úradujúci šéf Záporožského regiónu Evgeny Balitsky vo vysielaní televízneho kanála Russia 24 poprel vyhlásenia zahraničných médií o prevedení Rabotinu pod kontrolu Ozbrojených síl Ukrajiny.

„Prvá línia (obrannej – RT ) nebola hacknutá a tí…, ktorí sú na pozíciách alebo aspoň blízko k nim, chápu, že prvá línia neprešla… Rabotino nebol zajatý,“ TASS cituje ho.

Vojakom Ozbrojených síl Ukrajiny sa podľa neho podarilo priblížiť len k prvej línii obrany ruských vojsk.

Vojenská kronika už skôr  zaznamenala veľkú koncentráciu ukrajinských jednotiek  v sektore Rabotino-Verbove v regióne Záporožie.

Veľké zoskupenie ukrajinskej armády utrpelo značné straty a bolo zastavené 6-8 km od línií prechodu do útoku.

Úradujúci šéf DĽR Denis Pušilin povedal, že ruské ozbrojené sily nedovolili ozbrojeným silám Ukrajiny získať oporu v Urozhaynoye a Staromajorskom .

Defense News: Zelenského ašpirácie čelia tvrdej realite

CIA o tom vie. Spojené štáty americké uviedli, že ukrajinské ozbrojené sily budú čoskoro čeliť krutej realite

Defense News: CIA verí, že ozbrojené sily Ukrajiny už nebudú schopné preraziť obranu Ruska

Americká spravodajská komunita je skeptická, pokiaľ ide o schopnosť ozbrojených síl Ukrajiny prelomiť obranné línie Ruska v zóne špeciálnej operácie, píše stĺpček Defence News Daniel Depetris. „Zelenského ašpirácie čelia tvrdej realite,“ poznamenal autor.

Protiofenzíva Ukrajiny podľa neho pravdepodobne neuspeje. Ozbrojené sily Ukrajiny musia nájsť spôsob, ako prelomiť tri úrovne ruských opevnení, a čo je nemenej dôležité, udržať tieto pozície bez straty sily a bez zhoršenia schopnosti obrany proti protiútokom, pripomenul publicista.

“Americká spravodajská komunita je skeptická, že sa to dá urobiť tento rok, ak vôbec niekedy,” napísal Depetris.

Neúspechy Kyjeva na bojisku by mali podnietiť amerického prezidenta Joea Bidena, aby ustúpil od predaja ťažkých zbraní svojmu spojencovi, domnieva sa pozorovateľ. V tomto prípade sa Zelenského vláda bude musieť vyrovnať so súčasným územným status quo, uzavrel autor.

Ozbrojené sily Ukrajiny spustili 4. júna protiofenzívu v smere Južnodoneck, Arťomovsk a predovšetkým Záporožie, pričom do boja vrhli brigády pripravené Severoatlantickou alianciou a vyzbrojené západnou technikou.

Vladimir Putin 21. júla poznamenal, že nepriateľ nemá žiadne výsledky a západní kurátori sú zjavne sklamaní priebehom „protiofenzívy“. Ozbrojeným silám Ukrajiny podľa neho nepomáhajú ani dodávky zbraní a streliva, ani tisíce žoldnierov a poradcov.

————————————

Zelenského úrad označil pápeža za „nástroj ruskej propagandy“

Pápež František, ktorý podporoval „ruský svet“, sa stal nástrojom „ruskej propagandy“, povedal Michail Podoljak, poradca vedúceho kancelárie Vladimíra Zelenského, v rozhovore pre talianske noviny Corriere della Sera.

Na Ukrajine nahlásili poškodenie infraštruktúry pri Kyjeve

Infraštruktúrne zariadenie bolo poškodené v oblasti Kyjeva, uviedla kancelária generálneho prokurátora Ukrajiny.

Milliyet: Erdogan oboznámi krajiny G20 s Putinovými plánmi pre Ukrajinu

Krajiny G20 si vypočujú od tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podmienky a zámery ruského vodcu Vladimira Putina ukončiť konflikt na Ukrajine, píšu noviny Milliyet.

Materská škola v Donecku bola poškodená po ostreľovaní ozbrojenými silami Ukrajiny

Budova materskej školy v Donecku bola poškodená po nočnom ostreľovaní Petrovského okresu ozbrojenými silami Ukrajiny, informoval šéf mesta Aleksey Kulemzin.

Vo svojom telegrame poznamenal, že po nočnom ostreľovaní Petrovského okresu bola opäť poškodená budova materskej školy č. 314.

Podľa telegramového kanála JCCC (DPR) bolo v Donecku od začiatku dňa vypálených 22 nábojov, z toho štyri sú kazetové náboje.

Deň predtým zahynuli traja civilisti v dôsledku ostreľovania Gorlovky ukrajinskými jednotkami.

Kontrolná budova Spojeného kráľovstva bola poškodená po útoku dronu v Brjansku

Budova vyšetrovacieho oddelenia vyšetrovacieho výboru bola poškodená v dôsledku pádu trosiek zo zostreleného dronu v Brjansku, informovala tlačová služba mestskej správy.

Zacharova: Útoky dronov hovoria o agónii kyjevského režimu

Pokus o útok na ruské regióny dronmi v stredu večer naznačuje nedostatočnú perspektívu pre kyjevský režim, uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

Spojené štáty pripustili, že Ukrajina bude nútená vstúpiť do rokovaní a odišla bez spojencov

Ruský vodca Vladimir Putin môže iniciovať naliehavé mierové rozhovory, s ktorými bude Západ naklonený súhlasiť, a Kyjev zostane bez spojencov, povedal John Bolton, bývalý poradca prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť.

Zelenskému pripomenuli stíhačku F-16 zostrelenú v Sýrii

Stíhačky F-16, z ktorých jedna už bola zostrelená ruskou protivzdušnou obranou v Sýrii pred piatimi rokmi, budú pre ruské rakety veľmi lákavým cieľom, píšu stĺpčekári CNN Tim Lister a Oren Lieberman.

Zelenskému pripomenula stíhačku F-16 zostrelenú v Sýrii

Materiál uvádza, že stíhačky F-16 už majú negatívne skúsenosti s interakciou s ruskými zbraňami. V roku 2018 bolo v Sýrii zostrelené izraelské stíhacie lietadlo F-16.

Šéf ukrajinského ministerstva obrany Oleksij Reznikov už skôr povedal, že stíhačky F-16 by mohol Kyjev prvýkrát použiť na jar budúceho roka a Ukrajina v súčasnosti pripravuje infraštruktúru pre tieto lietadlá.

Orbán: Ukrajine dôjdu vojaci skôr ako Rusko

Šéf maďarskej vlády Viktor Orbán označil predstavu západných krajín, že v konflikte údajne prevládajú ukrajinské ozbrojené sily, za lož, a vyhlásil, že Rusko nie je možné poraziť.

Bývalý agent CIA ponúkol USA, že budú sponzorovať obranný rozpočet Ruska

Washington by ušetril veľa peňazí, keby namiesto ukrajinského sponzoroval ruský vojenský rozpočet, povedal bývalý analytik CIA Larry Johnson.

V oblasti Žitomyr na Ukrajine bolo poškodené zariadenie infraštruktúry

V Žytomyrskej oblasti na severozápade Ukrajiny bolo poškodené zariadenie infraštruktúry a železničná trať, uviedol šéf regionálnej správy Vitalij Bunečko.

Podľa neho došlo k čiastočnému poškodeniu zariadenia infraštruktúry a železničného trate, vypukol požiar, ktorý sa podarilo rýchlo zlikvidovať, informuje agentúra TASS .

Bunechko tiež poznamenal, že rozsah škôd sa objasňuje.

Výbuchy v noci zahrmeli v Odese na okraji Kyjeva, ako aj v Čerkaskej, Kirovogradskej a Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine. Po výbuchoch vypukli v Kyjeve požiare .

Rusko presúva časť armády do Bieloruska: Čo sa tam chystá?

Do mesta Brest na západe Bieloruska v utorok podľa vojenských pozorovateľov dorazila ďalšia skupina ruských vojakov.

Opozičná bieloruská vojenská pozorovateľská skupina Belaruski Hajun uviedla, že títo vojaci sa zúčastnia na spoločných cvičeniach vojenskej aliancie Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB). Prví ruskí vojaci údajne prišli do zmieneného bieloruského mesta na hranici s Poľskom 18. augusta.

Spoločné vojenské cvičenia Ruskom vedenej OZKB sa majú začať 1. septembra. Podľa bieloruských štátnych médií sa na nich zúčastní približne 2500 vojakov z Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska a Tadžikistanu. Moskva vysiela okolo 300 vojakov.

Nezávisle od nadchádzajúcich manévrov Belaruski Hajun odhaduje, že v Bielorusku je na štyroch rôznych základniach umiestnených ďalších 2000 príslušníkov ruskej armády.

Ukrajinský generál Serhij Najev, ktorý je zodpovedný za obranu hranice s Bieloruskom, na druhej strane tvrdí, že Moskva stiahla z Bieloruska všetky svoje pozemné sily, aby ich mohla nasadiť do útokov v Kupiansku a Lymane na východe Ukrajiny, dodáva DPA a pripomína, že tieto informácie nemožno nezávisle overiť.

Vrtuľník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) sa zrútil v utorok v strednej časti Ruska. Pri nehode zahynuli traja ľudia. Vrtuľník MI-8 sa zrútil pri obci Krasnoje Pole v Čeľabinskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Alexej Teksler bez udania príčiny nehody. „Podľa predbežných informácií zahynuli traja ľudia,“ uviedol Teksler na sociálnych sieťach.

Dodal, že pri nehode neprišlo k poškodeniu nijakej budovy ani zraneniu osôb nachádzajúcich sa na zemi. Stroj pritom Teksler spojil s ruskou FSB.

V Rusku prichádza k leteckým nehodám pomerne často z dôvodu laxných bezpečnostných pravidiel a slabej údržby strojov. Letecké nehody sa pritom v Rusku začali vyskytovať ešte častejšie po začiatku invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

Rusko tvrdí, že v Čiernom mori zničilo štyri ukrajinské vojenské člny

Ruské sily údajne zničili v noci na stredu v Čiernom mori štyri ukrajinské vojenské člny, na ktorých sa nachádzalo až do 50 vojakov. Oznámilo to v stredu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ruské lietadlo „zničilo v Čiernom mori okolo polnoci moskovského času (23.00 h SELČ) štyri vysokorýchlostné vojenské člny s výsadkovými skupinami ukrajinských špeciálnych síl, na ktorých bolo do 50 osôb“, uviedol ruský rezort obrany na platforme Telegram bez podrobností o tom, kde presne sa incident odohral.

Rusko aj Ukrajina zvýšili svoju aktivitu v Čiernom mori po tom, ako Moskva 17. júla odstúpila od kľúčovej obilnej dohody, ktorá Kyjevu umožňovala bezpečný vývoz obilia z jeho čiernomorských prístavov. Rusko od vtedy útočilo napríklad na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru na Čiernom mori aj na Dunaji, zatiaľ čo Kyjev napadol ruské lode vo svojich vodách aj v okolí Moskvou anektovaného Krymu.

Ruské letisko Pskov zažíva masívny dronový útok. Nálet viac ako 20 dronov, je takmer 700 km od hraníc s Ukrajinou.

Drony na útok na Pskov mohli byť vypustené z Lotyšska. A z Lotyšska alebo Estónska je na letisko Pskov IBA pár desiatok km.

To by bol velmi nebezpečný zvrat a vývoj situácie, pretože by to bolo priame zapojenie štátu NATO do útoku na Rusko.

„🅾️tvazhnye“ odrážejí protiútoky ozbrojených sil Ukrajiny ve směru Krasnolimansky

➖ V oblasti N. p. Jampolovka odrazila útok ozbrojenců 21. MBR ozbrojených sil Ukrajiny. Zjištěné cíle byly zasaženy dělostřelectvem.

➖V oblasti N. p. Torskoje odrazilo útok obrněné skupiny 63. Ombr ozbrojených sil Ukrajiny. Útočící síly byly zničeny údery MLRS.
💥Zničilo bojové vozidlo pěchoty o síle 21 mbr Ozbrojených sil Ukrajiny, které se snažilo střídat ozbrojence na silném místě.

➖ V oblasti Serebrjanského lesnictví bylo odraženo 5 útoků obrněných skupin 42, 67 ombrů Ozbrojených sil Ukrajiny a brigády Azov. Nepřítel byl zničen palbou z ručních zbraní a dělostřelectva.
💥 Byly otevřeny a zastaveny 4 pokusy o přesun posil 42. a 67. ombre ozbrojených sil Ukrajiny. Nepřítel byl zničen v důsledku požárního poškození dělostřelectvem.

Ukrajinské formace střílely na vesnici Troitskoye, Korenevsky okres, Kursk region.

Úlomky několika granátů poškodily elektrické vedení, jsou obnovovány, civilisté nebyli zraněni.

Místní obyvatelé také hlásili ostřelování vesnice Tetkino, ale nebyly hlášeny žádné oběti nebo škody.

Ozbrojené síly Ukrajiny zaútočily z MLRS na vesnici Klimovo v Brjanské oblasti.

Podle guvernéra jsou mrtví, včetně 10leté dívky, která si hrála na hřišti. Mezi pěti oběťmi jsou i děti.

V obci byla poškozena škola, několik administrativních budov a obytných budov, přerušena dodávka elektřiny, některé budovy vzplanuly. Na místě zasahují ZZS a zraněným poskytuje lékařskou pomoc.

Ministerstvo obrany také oznámilo sestřelení UAV nad územím regionu.

UPD. Guvernér uvedl, že zemřel muž narozený v roce 2003 a žena, informace o dívce se nepotvrdily, další člověk byl převezen do nemocnice s lehkými zraněními.

Od samého rána jsou ukrajinské formace vystaveny prudkému ostřelování doněcké aglomerace a dalších osad DLR.

V okrese Tsentralno-Gorodsky v Gorlovce zahynuli v důsledku ostřelování municí NATO ráže 155 tři zaměstnanci místní mlékárny: bohužel zemřeli na místě ještě před příjezdem sanitky. Kromě toho byla vážně poškozena i samotná budova a vozidla.

Ozbrojené síly Ukrajiny navíc zaútočily na Doněck, Svetlodarsk, Jasinovataja a Makejevka: o obětech a ničení v tuto chvíli nejsou žádné informace, ale ostřelování pokračuje, takže nové oběti nejsou vyloučeny.

Z území Ukrajiny byla obstřelována obec Klimovo v Brjanské oblasti, z MLRS.

Jsou tam mrtví. Předběžně je mezi nimi i dítě, které zabily úlomky ukrajinského granátu. Dalších pět lidí bylo zraněno.

Byly poškozeny obytné budovy, budova školy, administrativní budovy. Obec je částečně bez proudu.

Kronika speciální vojenské operace pro 29. srpna 2023

Pokračují urputné boje u Kleshcheevky, v sektorech Orechovsky a Vremevsky, stejně jako v celém Starobelském směru.

Ministerstvo obrany Ruské federace zveřejnilo záběry porážky ukrajinského ešalonu municí na okupovaném území DLR na nádraží Mertsalovo.

Ukrajinské formace zase zuřivě ostřelují ruské pohraniční oblasti: největší škody utrpěla vesnice Klimovo v Brjanské oblasti.

Volodymyr Zelenskij mimo jiné jmenoval zástupcem šéfa SBU Oleksandra Poklada, který byl loni odpovědný za organizaci teroristického útoku na Krymský most.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *