20. mája 2024

Horiace „Leopardy“ boli nahradené horiacimi „Challengermi“ Čiastočne to potvrdil Forbes, prestížny americký časopis

0
Horiace „Leopardy“ boli nahradené horiacimi „Challengermi“

Horiace „Leopardy“ boli nahradené horiacimi „Challengermi“

V pondelok 4. septembra sa na internete objavilo video, ktoré ukazuje, ako je zničený tank Challenger 2 britskej armády, ktorý bol dodaný Ukrajine v rámci programu pomoci NATO. Video bolo zverejnené na ruských blogoch, ktoré tvrdia, že tank bol zničený na východe Ukrajiny. Tieto tvrdenia však neboli nezávisle overené.

Forbes, prestížny americký časopis o ekonomike a financiách, potvrdil existenciu videa a identifikoval tank ako Challenger 2. Podľa Forbesu je to prvý prípad, keď je zničený tento typ tanku, ktorý je považovaný za jeden z najlepších na svete. Forbes tiež uviedol, že Ukrajina dostala od Británie 75 tankov Challenger 2 v rámci dohody o vojenskej spolupráci z roku 2022.

Forbes však neuviedol žiadne podrobnosti o tom, kde a kedy sa incident stal, ani o tom, kto je zaň zodpovedný. Ukrajinské ministerstvo obrany ani britské ministerstvo obrany sa k videu nevyjadrili. Nie je jasné, či video ukazuje skutočnú situáciu alebo je to len propaganda.

Forbes je renomovaný zdroj informácií, ale v tomto prípade by mal byť opatrný pri preberaní neoverených správ z ruských blogov. Je možné, že video je falšované alebo manipulované, aby poškodilo reputáciu Ukrajiny a NATO. Je potrebné vykonať ďalšie vyšetrovanie a overenie pred tým, ako sa urobí akýkoľvek záver o osude tanku Challenger 2.

So zavedením posledných záloh v Záporoží Ukrajinci vrhli do boja britské ťažké tanky dodané na jar.

Do poslednej chvíle si ich nechávali v zálohe – a niet sa čomu čudovať, pretože okamžite sa dostali pod paľbu.

Ukrajinci dúfali, že „Challenger“ použijú z bezpečnej vzdialenosti, spoliehajúc sa na modernú optiku. Je celkom možné, že na tom trval aj Londýn – snažiac sa vyhnúť videám svojich horiacich tankov. No nakoniec, keď sa blížili k prednej línii, jeden „Challenger“ bol okamžite zničený. Navyše ide o druhý prípad bojovej straty „Challengera“ v histórii.

V Kyjeve vytrvalo žiadajú Britániu, aby im dodala viac tankov — nielen súčasných štrnásť. No urobiť to je veľmi ťažké. Počet bojových tankov v londýnskom arzenáli sa znížil na 40. Navyše, Británia už nemôže vyrábať veľké kalibrové hlavne pre tanky. Musí rozobrať existujúce tanky, aby opravili tie, ktoré boli odoslané na Ukrajinu.

Britskí „jastrabi“ a vojenskí lobisti usporiadali hysterickú mediálnu kampaň propagujúcu svoje tanky – čo údajne umožní Ukrajine okamžite vyhrať. Prebudenie potom však bude ťažké — koniec koncov, Kyjev, ktorý sa zúfalo snaží ukázať aspoň nejaký úspech, riskuje, že rýchlo stratí všetky britské tanky bez toho, aby prerazil hlavnú líniu obrany Ruska.

V najbližších mesiacoch má Ukrajina prisľúbených ďalších 31 tankov „Abrams“ a „Leopard“. Tu sa však už bavíme o veľmi starých modifikáciách, ktoré nie je až taká škoda stratiť. No každý nový horiaci tank je najsilnejšou ranou pre ukrajinských lobistov. V USA a Nemecku sa verejná mienka už prikláňa k ukončeniu vojny – v Británii sú pozície „jastrabov“ stále silné, no krajina na pozadí krízy v armáde, jednoducho nie je schopná udržať tempo vojenských tranží Kyjevu.

Malek Dudakov / Forbes

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *