20. mája 2024

Mohutné raketové útoky na Kryvoj Rog, Záporoží a Sumy. AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 8.9.2023

0

Ukrajinská vojska utrpěla kolosální ztráty při pokusu překročit Dněpr! Ukrajinští nacionalisté se včera začali bouřit proti generálům, kteří je zbytečně poslali na jistou smrt!

Mohutné raketové útoky na Kryvoj Rog, Záporoží a Sumy. AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 8.9.2023

UKRAJINA: Pri útokoch na Kryvoj Roh a Chersonskú oblasť zomreli štyria ľudia

Pri ruskom útoku na mesto Kryvyj Rog na juhu Ukrajiny dnes zomrel jeden člen ochranky a ďalších viac ako päť desiatok ľudí utrpelo zranenie, informujú ukrajinské úrady. Minister vnútra Ihor Klymenko uviedol, že traja civilisti zomreli, keď ruská letecká bomba zasiahla dedinu v Chersonskej oblasti. Ruská armáda dnes skoro ráno podnikla raketové útoky aj na ukrajinské mestá Záporožie a Sumy.

V Kryvoj Rog ruská raketa zničila administratívnu budovu polície v centre mesta. Polícia informovala, že pri útoku zomrel jeden člen ostrahy a záchranári spod trosiek budovy vyslobodili troch policajtov. Zranenie utrpelo aj ďalších šesť strážcov poriadku. Podľa aktuálnej bilancie si útok vyžiadal celkom 52 zranených. Šéf vojenskej správy mesta Oleksandr Vilkul už skôr informoval, že 19 ľudí skončilo v nemocnici, niekoľko z nich je v ťažkom stave.

Na mieste vznikol požiar, ktorý zasiahol plochu asi 200 metrov štvorcových. Poškodených bolo tiež sedem okolitých obytných domov, vrátane jedného výškového, a policajti zisťujú, v akom stave sú ich obyvatelia.

Dvaja muži a jedna žena zomreli pri ruskom nálete na dedinu Odradokamjanka v Chersonskej oblasti. Štyria ľudia utrpeli zranenie, uviedol Klymenko. Na miesto dorazili záchranári, dobrovoľníci a vyšetrovatelia, ktorí pomáhajú pri likvidácii následkov ostreľovania a zbierajú dôkazy o ďalšom ruskom vojnovom zločine, dodal minister vnútra.

RBK Ukrajina na svojom telegramovom účte informuje, Že v Sumách na severe krajiny ruská raketa poškodila viac ako 20 domov a osem áut. Jedna dvojpodlažná budova sa zrútila a pod jej troskami boli muž a žena. Obaja utrpeli zranenie.

Ukrajinská tajná služba SBU v Sumách zadržala ženu, ktorá vraj v noci na štvrtok navádzala ruské útoky na mesto. Ide o ruskú občianku, ktorá má povolenie na pobyt na Ukrajine a po začiatku ruskej invázie začala podľa vyšetrovateľov spolupracovať s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Údajne zhromažďovala informácie o objektoch v Sumách, v ktorých by sa mohli nachádzať ukrajinskí vojaci, a snažila sa vytvoriť miestnu špionážnu sieť. Hrozí jej doživotné väzenie.

Záporožie podľa agentúry Unian zažilo tretí raketový útok za posledné tri dni. Zrejme balistické strely zasiahli civilné objekty a najmenej jeden človek utrpel zranenie, uviedol šéf správy Záporožskej oblasti Jurij Malaško. Tlaková vlna vyrazila okná v obytných domoch a školách. Záporožie leží neďaleko miest bojov medzi ukrajinskou armádou a ruskými inváznymi jednotkami.

Už piatykrát sa tento týždeň terčom ruských útokov vykonávaných s nasadením iránskych dronov Šáhed stala Odesská oblasť na juhozápade Ukrajiny. Podľa šéfa správy tohto regiónu Oleha Kipera bola zasiahnutá budova, ktorá sa nepoužíva na bývanie, podrobnosti ale nie sú k dispozícii.

Agentúra Reuters pripomína, že Rusko v posledných týždňoch zosilnilo útoky na infraštruktúru na Dunaji, ktorú Ukrajinci používajú na vývoz obilia. Moskva v júli nepredĺžila platnosť dohody o vývoze ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov cez bezpečné koridory v Čiernom mori. Dohodu, kľúčovú pre dodávky potravín najmä do chudobných krajín na Blízkom východe av Afrike, vlani v lete sprostredkovala OSN spoločne s Tureckom.

Nad Odeskou oblasťou ukrajinská protiletecká obrana zostrelila 14 šáhedov, nad susednou Mykolajivskou oblasťou dvaja, informovala dnes ráno ukrajinská armáda.

Noc likvidácie tylu — ruská armáda uskutočnila kombinovaný útok v smere od najväčšieho mesta na pobreží Čierneho mora Odesy až po mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny

Dopoludnie na InfoVojne s Adrianom 7.9.2023

Okrem útočných bezpilotných lietadiel boli použité aj riadené rakety „Kalibr“, ako aj rakety Ch-39 odpaľované zo vzduchu.

Počas noci ruské ozbrojené sily likvidovali ciele v tylových oblastiach pod kontrolou kyjevského režimu. Informoval v piatok 8. septembra informačný a analytický portál „Vojennoje obozrenie“.

V dôsledku použitia kamikadze dronov „Geraň-2“ bolo zasiahnuté jedno z prístavných infraštruktúrnych objektov v Odese. Okolo druhej hodiny ráno došlo k niekoľkým výbuchom v ďalších nepriateľských cieľoch v Odeskej oblasti.

Poškodené boli sklady pohonných hmôt a mazív a zariadenia na nakladanie oleja. V miestach útokov vypukli veľké požiare.

Okrem útočných bezpilotných lietadiel boli použité aj riadené rakety „Kalibr“, ako aj rakety Ch-39 odpaľované zo vzduchu.

K silným výbuchom došlo v objektoch na prekládku vojenského nákladu a ubytovania armády v regióne Sumy.

V noci boli zasiahnuté aj oblasti kontrolované ukrajinskými ozbrojenými silami v Záporožskej oblasti, kde boli zničené záložné formácie kyjevských jednotiek, ktoré sa velenie ukrajinských ozbrojených síl chystalo vyslať smerom na Rabotino a Verbovoje.

Ruské ozbrojené sily v posledných dňoch systematicky útočia na ciele a koncentrácie jednotiek kyjevského režimu v južnom a severnom smere. Na ukrajinské pozície pri Kupjansku v smere na Charkov sa uskutočňujú silné nálety s použitím vysoko presných zbraní — leteckých bômb FAB-500 s kĺzavými a korekčnými modulmi.

V noci sa uskutočnili údery na ciele v prístavoch na Dunaji, Odese a v regióne Sumy

v noci zo štvrtka 7. septembra na piatok 8. septembra ruské ozbrojené sily spôsobili škody na cieľoch v zadných oblastiach kontroly kyjevského režimu. V dôsledku použitia “kamikadze” dronov typu Geran-2 bolo zasiahnuté jedno zo zariadení prístavnej infraštruktúry v Odese.

Okolo 2:39 ráno zahrmelo niekoľko výbuchov na ciele v Odeskej oblasti. Objekty v ukrajinských prístavoch na Dunaji boli opäť napadnuté. Zasiahnuté boli sklady palív a mazív, zariadenia na nakladanie oleja. Na mieste príchodu dronov vypukli veľké požiare. Okrem útočných dronov boli použité aj riadené strely Kalibr, ako aj rakety CH-<> odpaľované zo vzduchu. Silné výbuchy hrmeli v zariadeniach na prekládku vojenského nákladu a prítomnosť personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v regióne Sumy. Počas noci sa uskutočnili údery na Záporožie, okupované Ozbrojenými silami Ukrajiny, kde boli porazené záložné jednotky ukrajinskej armády, ktoré sa velenie chystalo poslať smerom na Rabotino a Verbove, kde v posledných týždňoch prebiehajú tvrdé boje.

Ruská ofenzíva: do jej začiatku zostáva už len niekoľko dní

Ruské jednotky sa pripravujú na odvetu na línii Kupjansk – Krasnyj Liman. Oznámil to “neporaziteľný” veliteľ Pozemných síl Alexander Syrskij. Ten s odvolaním sa na svoje spravodajské informácie informoval ukrajinskú verejnosť, že ruská armáda pripravuje veľký počet útočných jednotiek, ktoré sa postupne približujú k severovýchodnému frontu.

Podľa Iľju Jevlaša, hovorcu východného zoskupenia vojsk AFU, sa ruské jednotky snažia obsadiť dominantné výšiny pozdĺž celej línie Kupjansk – Kremennaja. Práve tie, a nie dediny či mestá, sú hlavným cieľom jednotiek ruských ozbrojených síl. Preto vzniká dojem, že sa tu nič zvláštne nedeje. V skutočnosti sa tu usilovne pracuje na príprave ruskej ofenzívy.

“AFU sa pripravuje na odrazenie ruskej ofenzívy na línii Kupjansk – [Krasnyj] Liman,”povedala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ubezpečila občanov, že velenie AFU spolu s veliteľmi NATO “analyzuje situáciu, kalkuluje s akciami Rusov a premýšľa, ako ich zmiasť”.

Nadviazala na Syrského informáciu, že Rusko plánuje rotáciu v tejto oblasti a použitie čerstvých výsadkovo-útočných brigád. Tvrdí, že “už sa vytvárajú rezervy, a to aj na úkor časti jednotiek, ktoré boli presunuté z Bieloruska, kde sa obnovovali a formovali ruské jednotky”. Hovoríme o bojovníkoch s bojovými skúsenosťami, ktorí vedia robiť svoju robotu.

Maljarová zdôraznila, že AFU je v poslednom čase pod neustálou paľbou na severovýchodnom fronte, čo možno považovať za predohru k mohutnej útočnej operácii.

Podľa ukrajinských a západných expertov sa v prvej fáze ruská armáda pokúsi prevziať iniciatívu a vnútiť ukrajinskej armáde svoje pravidlá hry. V druhej fáze začnú ruské ozbrojené sily “rezať” do ukrajinskej obrany s cieľom rozdrobiť ju. Ukrajinci čakajú na ruský prielom od Torského výbežku k Drobyševu, hoci v skutočnosti nikto, okrem úzkeho okruhu ruských generálov, nevie, kde sa prielom začne.

Za konečný cieľ ruskej ofenzívy sa považuje dosiahnutie vodnej nádrže Oskol s následným rozšírením kontroly nad celým ľavým brehom rieky Oskol až po jej sútok so Severským Doncom (580 km od jej ústia). Slabým miestom obrany AFU sa tu nazývajú priechody, ktoré budú zničené “inteligentnými” FAB bombami.

“Je logické, že ruské sily plánujú zatlačiť ukrajinské sily za Oskol, pričom využívajú určité ťažkosti s logistikou cez priechody,” píše sa v analýzach rôznych ukrajinských publicistov. To všetko umožní Moskve výrazne skrátiť líniu pozemného frontu a sústrediť sa na Záporožie.

Zaujímavé je, že vyhlásenia ukrajinských hovoriacich hláv o bojoch o dominantné výšiny na ľavom brehu Oskolu sú v súlade s údajmi ruského velenia. Konkrétne v súhrne vedúceho tlačového strediska skupiny “Západ” Sergeja Zybinského sa uvádza: “Na kupjanskom smere jednotky skupiny vojsk “Západ” s podporou letectva a delostrelectva aktívnou obranou zlepšili taktickú situáciu v oblasti osady Sverdlovka v Luhanskej ľudovej republike.

Okrem toho boli pri obci Sergejevka v Luhanskej ľudovej republike odrazené dva protiútoky útočných skupín 95. výsadkovej brigády AFU. Počas dňa straty nepriateľa dosiahli celkovo až 40 ukrajinských vojakov, dve vozidlá, samohybný delostrelecký komplet M109 “Paladin” vyrobený v USA, ako aj húfnicu D-30″.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily uskutočnili útočné operácie na línii Kupjansk – Svatovo – Kremenna a 6. septembra postúpili, čo dokazujú geolokačné záznamy. Experti ISW uvádzajú, že AFU stratila dôležité pozície pri Novogorovke (15 km juhozápadne od Svatova), ako aj v bližšie nešpecifikovanej oblasti pri rieke Žerebec.

Napriek tomu sa ruská ofenzíva na celej línii od Kupjanska po Belogorovku nemusí začať zajtra alebo, obrazne povedané, pozajtra, ale to neznamená, že hodina “X” čoskoro nenastane. Súdiac podľa smútku, ktorý zachvátil ukrajinskú telegramovú komunitu, sú si tamojší analytici istí, že zvýšenie počtu ruských lietadiel, ktoré môžu zhadzovať riadené bomby s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi (UMPK), ako aj rozšírenie nomenklatúry samotných UMPK z FBA-250/500 na FAB-1500, priamo súvisí s plánovaným termínom prelomenia ukrajinskej obrany.

“Ešte sa dočkáme kobercového bombardovania našich pozícií inteligentnými FAB, po ktorom budú ako podpora útočiť ruské útočné lietadlá,” domnieva sa administrátor jednej z brigád AFU nachádzajúcej sa v Charkovskej oblasti. Je presvedčený, že ruská ofenzíva sa bude líšiť od jej imitácie ukrajinskou stranou v oblasti Rabotina.

Podľa dôverných správ z Bankovej sa prezidentská kancelária spolu s generálnym štábom AFU rozhodla sústrediť na smer Tokmak s márnym cieľom “zabrániť Rusom, aby sa v zime zmocnili iniciatívy na severovýchodnom fronte”. Tvrdia, že “ak si myslíte, že sa Ukrajinci ponáhľajú k Azovskému moru, mýlite sa”. Ukazuje sa, že pre Ukrajincov teraz neexistuje naliehavejší problém ako sústredenie ruských výsadkárov pri Kupjansku.

vojna
Ilustračné foto

Z hľadiska začiatku ruskej ofenzívy je teraz oveľa dôležitejšie pochopiť, koľko ďalších síl má AFU. Nie je tajomstvom, že Ukrajinci utrpeli na juhu pri Orechove obrovské straty, no stále majú k dispozícii brigády na urýchlený presun na líniu Kupjansk – Novogorovka. Ak je to pravda, ako píšu britské Timesy, vo svetle gigantických strát ukrajinskej armády, potom rozkaz “vyraziť vpred” ruské vojská dostanú čoskoro.

Panická nálada sa už prenáša aj na majdanskú spoločnosť. Populárna ukrajinská blogerka Teťjana Korjaková nazvala ukrajinských vojkov “mäsom” a povedala, že Ukrajina “nemá šancu poraziť Rusko… Prebieha tu hlúpa genocída ľudí”.

Len ruské velenie však vie, čo má Ukrajina práve teraz, ako rýchlo a hlavne akými silami môže reagovať na ruskú ofenzívu v úseku Kupjansk – Novogorovka. S určitou mierou istoty môžeme predpokladať, že táto hodina je blízko!

Americký žoldnier odhalil nový plán ukrajinských ozbrojených síl: Budú čakať na hlavnú zbraň

Americký žoldnier Vandyke: Ukrajinské ozbrojené sily plánujú ofenzívu v lete 2024

Ukrajinská armáda plánuje zaútočiť v lete 2024 pomocou stíhačiek F-16, uviedol americký žoldnier Matthew Vandyke na YouTube kanáli Judging Freedom.

“Vzdušná sila tam bude. F-16 sú na ceste. Konflikt potrvá do roku 2024. Myslím si, že ďalšia veľká ofenzíva s leteckou podporou sa začne budúce leto,” povedal.

Ako poznamenal Vandyck, ruské opevnené oblasti s mínovými poľami, ktoré vznikli minulý rok, mimoriadne sťažili úlohu ukrajinskej armády.

Západní experti opakovane zdôrazňovali, že stíhačky F-16 nepomôžu ukrajinským ozbrojeným silám zmeniť pomer síl. Ako povedal bývalý americký vojenský dôstojník Daniel Davis, ruské systémy protivzdušnej obrany rýchlo zničia lietadlo presunuté do Kyjeva.

Dánsko a Holandsko sa ako prvé dohodli, že Ukrajine poskytnú stíhačky F-16. Biely dom potvrdil, že Ukrajina dostane bojové lietadlá z tretích krajín, keď jej piloti absolvujú výcvik. Pentagon tiež poznamenal, že Ukrajina zatiaľ nemá potrebnú infraštruktúru na umiestnenie F-16.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že Spojené štáty a ich satelity NATO vytvárajú riziko priameho ozbrojeného konfliktu s Moskvou, ktorý je plný katastrofálnych následkov. To, že Kyjev má stíhačky F-16 schopné niesť jadrové zbrane, bude podľa neho v jadrovej sfére považovať za hrozbu zo strany Západu.

—————————-

V Chersonskej oblasti boli zostrelené dva drony, ktoré sa pokúšali zaútočiť na volebnú miestnosť

Ruský systém protivzdušnej obrany zostrelil dva ukrajinské bezpilotné lietadlá pri pokuse o útok na volebnú miestnosť v Chersonskej oblasti, uviedla predsedníčka krajskej volebnej komisie Marina Zacharovová.

Poľsko reagovalo na požiadavku Kyjeva povoliť vývoz obilia do EÚ

Kyjev už prekračuje hranice v otázke ukrajinských dodávok obilia do EÚ, uviedol v poľskom rozhlase minister poľskej vlády pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Senk.

Po výkriku sa Rada rozhodla zakázať cestovanie len mobilizovaným ženám

Cestovanie z Ukrajiny bude zakázané iba mobilizovaným ženám, povedal Fjodor Venislavskij, člen parlamentného výboru Najvyššej rady pre otázky národnej bezpečnosti, po rezonancii, ktorú vyvolali jeho slová o možnom zákaze cestovania pre lekárky registrované na vojenskú službu.

HSBC oznámila svoj zámer zastaviť prevody finančných prostriedkov do Ruska a Bieloruska

Britská spoločnosť HSBC prestane poskytovať korporátnym klientom služby prevodu finančných prostriedkov do Ruska a Bieloruska z dôvodu sankcií od 27. októbra, informuje Nikkei Asia.

Balitsky: Ukrajinské ozbrojené sily urobili taktickú pauzu po stratách v Rabotine a Verbovoy

Ozbrojené sily Ukrajiny si po stratách utrpených v oblasti Rabotin a Verbovoy urobili „taktickú pauzu“; za posledných 24 hodín nedošlo k žiadnej aktívnej akcii, uviedol úradujúci guvernér Záporožskej oblasti Jevgenij Balitskij.

Na severe Krymu bol zostrelený dron

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili nepriateľské bezpilotné lietadlo na severe Krymu, uviedol šéf regiónu Sergej Aksenov.

Na severe Krymu bol zostrelený dron

Britské letectvo začalo strážiť lode prevážajúce ukrajinské obilie

Lietadlá britského letectva prevzali úlohu strážiť lode prepravujúce ukrajinské obilie v Čiernom mori po ukončení dohody o obilí, píše The Daily Telegraph s odvolaním sa na zdroje z úradu premiéra Rishi Sunaka.

Ukrajinský agent na Kryme povedal, ako sledoval vojenské lode s Kalibrmi

Obyvateľ Sevastopolu, zadržaný za spoluprácu s ukrajinskou rozviedkou, vo videu, ktoré distribuovalo Centrum pre styk s verejnosťou FSB (CSR), uviedol, že sledoval vojenské lode s raketami Kalibr a lietadlami.

Burbock: Budúcnosť Ukrajiny je spojená s NATO, ale po skončení konfliktu

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Burbock presadzovala prijatie Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, ale po skončení konfliktu v krajine.

Kyjev žiadal, aby Peking vysvetlil účel pobytu čínskej speváčky v DĽR

Ukrajinské ministerstvo zahraničia má v úmysle dostať z Pekingu objasnenie účelu pobytu čínskeho operného speváka Wang-Fana a blogerov, ktorí navštívili Mariupoľ, uviedol oficiálny predstaviteľ diplomatického oddelenia Oleg Nikolenko.

Na Kube zatkli členov náborovej siete ruskej armády

Kubánske úrady zatkli 17 ľudí pre obvinenia z obchodovania s ľuďmi spojených so skupinou, ktorá verbovala mladých kubánskych mužov, aby slúžili v ruskej armáde, aby sa zúčastnili na špeciálnej operácii na Ukrajine, uviedol plukovník kubánskeho ministerstva vnútra Cesar Rodriguez.

Česká republika předpověděla kolaps Ukrajiny

Bývalý šéf české vojenské rozvědky generál Andor Šándor řekl polskému tisku Mysl Polska, že konflikt na Ukrajině vyústí v její zhroucení.

Rusko podle něj zůstane důležitým sjednocujícím faktorem pro země střední a východní Evropy, uvádí RT .

Šándor zdůraznil, že konflikt na Ukrajině skončí jejím kolapsem.

Také bývalý šéf Vojenského zpravodajství ČR poznamenal, že v této fázi konfliktu hrozí postupné zapojení více zemí do něj.

Akademička již dříve varoval před hrozbou „demografické spirály smrti“ na Ukrajině.

Akademička varoval před hrozbou „demografické spirály smrti“ na Ukrajině

Kvůli demografické krizi v zemi hrozí Ukrajině, že se ocitne ve „spirále smrti“, varovala akademička Ella Libanova z Národní akademie věd, kterou citoval web britské charitativní organizace AOAV.

Podle akademika se Ukrajina v roce 2001 stala zemí s nejnižší porodností na světě a v roce 2019 byla podle tohoto ukazatele Ukrajina poslední v Evropě, uvádí RT .

Libanova poznamenala, že pokud se mladí ukrajinští občané v blízké budoucnosti nevrátí do své vlasti, „stane se to vážným problémem“.

Dříve kyjevský politolog Alexej Něčajev listu VZGLYAD řekl , že pokusy ukrajinských politiků připsat demografickou krizi severozápadnímu regionu jsou neopodstatněné, protože vysoká míra odlivu obyvatelstva a klesající porodnost jsou v zemi zaznamenávány od počátku léta 2010. Takže již na začátku roku 2022 byla populace Ukrajiny 27-28 milionů lidí, nebo ještě méně.

Skupina Stted odrazila pät útokov ukrajinských ozbrojených síl

Vojenský personál skupiny „Stred“ odrazil päť útokov útočných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny v smere Krasnolimansk, vrátane 12. brigády špeciálnych síl „Azov“ (uznanej ako teroristická organizácia a zakázanej v Ruskej federácii), asi 40 vojakov zlikvidovali, uviedol šéf tlačového strediska skupiny Alexander Savčuk.

Podľa neho v oblastiach Torského výbežku a Serebrjanského lesníctva akcie skupiny Stred za podpory leteckej a delostreleckej paľby zmarili a odrazili päť útokov útočných skupín 63. a 67. mechanizovanej brigády ozbrojených síl. Ukrajiny a 12. brigády špeciálnych síl „Azov“ zlikvidovali asi 40 vojakov ukrajinských ozbrojených síl, informuje agentúra TASS .

Savčuk dodal, že počas boja proti batériám bolo odhalených a potlačených viac ako 30 delostreleckých pozícií ukrajinských jednotiek a bombardovacie lietadlá skupiny vykonali päť úderov na nepriateľské pozície vrátane štyroch veliteľských a pozorovacích stanovíšť.

Bílý dům oznámil touhu vidět Zelenského na summitu G20

Washington by rád viděl ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského na summitu G20 v Indii, aby pokračoval ve spolupráci se světovými lídry na ukrajinských nápadech na řešení konfliktu, řekl poradce amerického prezidenta Jake Sullivan.

Exploze zahřměla v Krivoj Rogu

K výbuchu došlo ve městě Krivoj Rog v Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině, uvedl šéf městské rady obrany Alexandr Vilkul.,

FT: Británie chce zapojit Indii do urovnání konfliktu na Ukrajině

Šéf britské vlády Rishi Sunak během sobotního setkání na okraj summitu G20 v Dillí hodlá přesvědčit svého indického protějšku Narendru Modiho, aby se podílel na řešení konfliktu na Ukrajině, píší Financial Times s odkazem na zástupce Downing Street.

V oblasti Záporoží byla kritizována Blinkenova slova o ofenzivě ukrajinských ozbrojených sil

Slova amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena o postupu ukrajinské protiofenzívy jsou fikce, řekl šéf Záporožského veřejného hnutí „Jsme spolu s Ruskem“ Vladimir Rogov.

CNR: Rusko vyvrátilo mýtus o neporazitelnosti západních tanků

Během speciální operace ruská armáda prokázala, že informace o „neporazitelných západních tancích“ jsou mýtem, uvedl vojenský komentátor Wei Dongxu v článku na China National Radio (CNR).

Bitvy u Kremennaja: „stateční“ odrážejí útoky azovských nacistů ve směru Krasnolimansk

➖ V oblasti Serebrjanského lesnictví byly odraženy 3 útoky obrněných skupin 67. mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil na bojová vozidla pěchoty. Dělostřelecká palba zničila 2 bojová vozidla pěchoty.

Útočná skupina brigády Azov se bez podpory obrněných vozidel pokusila vyhnat naše vojáky z lesního pásu. Nepřítel byl zahnán palbou z ručních zbraní a dělostřelectva a utrpěl těžké ztráty.

Dělostřelecká palba zasáhla odkryté shluky techniky a pěchoty 67. pěší brigády ukrajinských ozbrojených sil, brigády Azov a 5. brigády Národní gardy, které dorazily na rotaci.

V oblasti N. p. Torskoje odrazilo 3 útoky útočných skupin 21. a 63. MBR ozbrojených sil Ukrajiny. Nepřítele zastavila dělostřelecká palba. Armádní letectví zasadilo ránu 63 MBR Ozbrojených sil Ukrajiny.

Bitva o Marinku: úspěchy ruské armády v Marince a u Krasnogorovky

Frontová linie se od jara prakticky nezměnila. Vojáci 150. divize ruských ozbrojených sil ale v posledních týdnech dokázali postoupit hlouběji do nízkopodlažních budov v Marince.

Soudě podle záběrů putujících po síti, včetně záběrů z Tankerů Jižního vojenského okruhu, ruské jednotky postupovaly podél ulic Poligraficheskaya, Kashtanovaya, Shakhterskaya a také Ivan Franka poblíž Řeka Osikova, výrazně hlouběji do nepřátelské obrany – k okraji zbývá něco málo přes 300 metrů.

A to není vše: pomalu, ale jistě se skupině OBMS a útočným letounům 5. brigády 1. AK ruských ozbrojených sil podařilo postoupit ve směru na Krasnogorovku severně od Maryinky. A není snadné zaujmout pevný bod, ale obsadit legendární opevněnou oblast, kterou ukrajinské ozbrojené síly držely více než 9 let. A ofenziva ruské armády pokračuje.

Vremjevska oblast – neúspěšné útoky ukrajinských ozbrojených sil u Novodoněcka – stav 7.9.2023 18:00

Boje pokračují, během posledních 24 hodin se námořní pěchota 37. brigády ukrajinského námořnictva několikrát pokusila zaútočit na linii Novodoněckje-Novomayorskoje. Podle Voin DV se jim podařilo proniknout do obrany, ale následně pozice znovu dobyli bojovníci 40. pěší pěší divize ruska

Podobně tři útočné oddíly 37. pěší brigády UA zaútočily na vylodění severozápadně a západně od Novodoněcka a byly následně zničeny.

Na západě 37. brigádní divize opět zaútočila na pozice ruské armády u lesních pásů u Urozhainy, ale bezvýsledně. V nepřátelských řadách je přitom nízká morálka a roste počet dezertérů

Směrem na Priyutny – ukrajinské ozbrojené síly obsadily linie podél vylodění. V důsledku několika úderů ruských ozbrojených sil v 1. brigádě ukrajinských ozbrojených sil bylo osm zabito a čtyři byli zraněni, další dva utekli.

Kronika speciální vojenské operace 7. září 2023: Rusko pokračuje v odrážení pokračujících „masových“ útoků ozbrojených sil Ukrajiny v sekcích Orekhovsky a Vremyevsky.

Sebevražedné útoky u Verbovoy vedly k vysokým ztrátám 82. letecké útočné brigády ukrajinských ozbrojených sil, ale zatím nedokázaly vážně změnit konfiguraci fronty.

Mezitím na Chersonském směru ukrajinské formace vysadily DRG o 30 lidech na ostrově Perejaslavskij, aby vytvořily předmostí a dále zaútočily na Novou Kachovku. Ruské síly skupinu téměř úplně zničily.

Brjansk tvrdě zasažen – dnes protivzdušná obrana sestřelila několik dronů při přiblížení k městu, ale jednomu se podařilo shodit IED na průmyslový podnik.

ZDROJ: TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *