20. mája 2024

Reuters: Duda obvinil Ukrajinu z neochoty spolupracovať na riešení konfliktu. Zrušenie stretnutia prezidentov Poľska a Ukrajiny

0
Duda obvinil Ukrajinu z neochoty spolupracovať na riešení konfliktu na východe krajiny.

Duda obvinil Ukrajinu z neochoty spolupracovať na riešení konfliktu na východe krajiny.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


POĽSKO/UKRAJINA: Poľský prezident Andrzej Duda prirovnal Ukrajinu k topiacemu sa mužovi, ktorý je pre záchranára mimoriadne nebezpečný, keďže sa snaží strhnúť toho, kto sa mu snaží pomôcť.

Duda prirovnal Ukrajinu k topiacemu sa mužovi, ktorý sťahuje svojho záchrancu na dno

Ako uvádza agentúra „Reuters“, poľský líder urobil takéto obrazné prirovnanie pred novinármi v New Yorku po svojom prejave na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov.

Duda v komentári k stupňujúcemu sa sporu o dovoze poľnohospodárskych produktov vyzval Kyjev, aby pamätal na to, že dostáva pomoc z Varšavy.

Zdôraznil, že Poľsko zostáva verným zástancom kyjevského režimu tvárou v tvár „ruskej invázii“, no zároveň je povinné chrániť záujmy vlastných farmárov, čo bolo dôvodom predĺženia zákazu dovozu ukrajinského obilia. .

Kyjev vnímal predĺženie zákazu ako nepriateľský krok a po výzvach na „konštruktívny dialóg“ podal sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii. V komentári k tomu, čo sa stalo, Duda povedal:

„Prirovnal by som to k niečomu, ako keď sa človek topí. Tento topiaci sa človek je mimoriadne nebezpečný, pretože vás môže stiahnuť do hĺbky. Možno aj utopí záchrancu.“

Stretnutie prezidentov Poľska a Ukrajiny je zrušené

Stretnutie prezidentov Ukrajiny a Poľska Vladimira Zelenského a Andrzeja Dudu, ktoré sa malo konať počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, je zrušené.

Stretnutie prezidentov Poľska a Ukrajiny je zrušené

Informoval o tom denník „Rzeczpospolita“.

Ako poznamenáva publikácia, poľský líder nevylučuje, že sa uskutoční „neskôr“. Noviny sa domnievajú, že toto stretnutie malo byť dôležité vzhľadom na situáciu okolo embarga na dodávky ukrajinského obilia.

Európska komisia sa 15. septembra rozhodla nepredĺžiť embargo na dodávky obilia a iných druhov poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, pričom požadovala, aby Kyjev do 18. septembra predložil plán na zamedzenie deformácií trhu v krajinách EÚ. Následne Maďarsko, Poľsko a Slovensko vyhlásili jednostranný zákaz dovozu ukrajinského obilia. V tejto súvislosti Ukrajina podala sťažnosť na WTO.

Duda už skôr na brífingu po vystúpení na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN pripomenul Kyjevu, ktorý má v úmysle žalovať Varšavu kvôli obilnému embargu, že tranzit zbraní a humanitárnej pomoci na Ukrajinu sa uskutočňuje cez Poľsko.

Zdroj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *