20. mája 2024

VÝBUCHY A POŽIARY. Rusko zasiahlo ropnú rafineriu v Kremenčuku – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 20.9.2023

0
Horí ropná rafinéria v ukrajinskom Kremenčuku a sklad paliva v ruskej Soči

Horí ropná rafinéria v ukrajinskom Kremenčuku a sklad paliva v ruskej Soči

UKRAJINA: Ukrajinskí vojaci pokračujú v kapitulácii s využitím signálu „Volga“

Počas bojov na území Doneckej ľudovej republiky sa vzdala ďalšia skupina ukrajinských vojakov, ktorá bola vyslaná na front v dôsledku mobilizácie.

Video prehrávač

Informovala o tom dnes, 20. septembra, RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou.

Video ukazuje dvoch ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdávajú ruskej armáde – vojaci ukrajinských ozbrojených síl vychádzajú so zdvihnutými rukami a na otázku, prečo sa vzdali, jeden z nich odpovedá, že sú „unavení z boja“.

Poznamenáva sa, že skupiny ukrajinských vojakov sa naďalej systematicky vzdávajú na celom území špeciálnej vojenskej operácie prostredníctvom otvoreného komunikačného kanála s názvom „Volga“, ktorý je na otvorenej frekvencii 149.200.

Výbuchy a požiare. Horí ropná rafinéria v ukrajinskom Kremenčuku a sklad paliva v ruskej Soči

Ruský dronový útok zasiahol v noci na dnešok ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v Poltavskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny a spôsobil tam požiar. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf oblastnej správy Dmytro Lunin. Prevádzka zariadenia bola prechodne zastavená, napísal Lunin na sociálnej sieti Telegram s tým, že informácie o obetiach nemá. Okrem toho vypukol aj požiar v ruskom čiernomorskom letovisku Soči neďaleko tamojšieho letiska. Príčiny požiaru sú neznáme, uviedol krasnodarský gubernátor Veniamin Kondraťjev.

Ruský dronový útok zasiahol v noci na dnešok ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v Poltavskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny a spôsobil tam požiar. Foto: Štátna služba pre mimoriadne udalosti Ukrajiny

„V utorok večer Rusi opakovane zaútočili na Poltavskú oblasť. Náš systém protivzdušnej obrany odviedol proti nepriateľským bezpilotným lietadlám dobrú prácu,“ uviedol Lunin.

Od zahájenia ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári bola rafinéria v Kremenčuku terčom útokov opakovane, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že sa jej podarilo zostreliť 17 z 24 dronov, ktoré Rusko nad Ukrajinu v noci na stredu vyslalo. Agentúra Reuters uviedla, že nebola schopná spomínané tvrdenia nezávisle overiť.

Zatiaľ čo podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti v ruskom čiernomorskom letovisku Soči vypukol požiar neďaleko letiska s tým, že príčiny požiaru nie sú známe. Krasnodarský gubernátor Veniamin Kondraťjev uviedol, že v meste horí sklad s palivom, napísala agentúra Reuters.

„Príčiny incidentu sa vyšetrujú,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram Kondraťjev, ktorý potvrdil, že horí v tej časti Soči, kde sa nachádza aj letisko. Spravodajský kanál Mash na sociálnej sieti telegram uviedol, že z miesta stúpa silný dym. Podľa tohto zdroja pred vznikom požiaru boli v okolí počuť výbuchy.

Letovisko Soči sa nachádza v ruskom Krasnodarskom kraji. V meste sa v uplynulých týždňoch uskutočnilo niekoľko zahraničných rokovaní ruského prezidenta Vladimíra Putina okrem iného s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom či bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom.

Forbes: Útok na ukrajinský MiG-29 sa stal úspešným debutom vylepšeného „Lanceta“

Ukrajinská armáda môže čoskoro čeliť novým vážnym problémom kvôli ruským dronom.

Video prehrávač

Takúto predpoveď urobil americký publicista a analytik David Axe vo svojom materiáli pre časopis „Forbes“.

Zlou správou pre ukrajinské ozbrojené sily bol podľa neho incident na leteckej základni Dolgincevo, kde modernizované ruské bezpilotné lietadlo (UAV) „Lancet“ zaútočilo na ukrajinskú stíhačku MiG-29.

„Zlé správy pre vyčerpané ukrajinské letectvo. Ruský dron naložený výbušninami zasiahol stíhačku MiG-29 na pristávacej dráhe leteckej základne Dolgincevo pri Krivom Rogu,“ napísal Axe.

Problémom Kyjeva je podľa neho v tom, že teraz dosah ruských kamikadze-dronov je 72 km. Toto je vzdialenosť medzi leteckou základňou Dolgincevo a frontovou líniou na juhu Ukrajiny.

Autor priznáva, že ruský „Lancet“ je jedným z najpočetnejších a najefektívnejších útočných dronov. Doteraz však jeho dolet nepresiahol 25 míľ (40 km).

Podľa experta by útok na stíhačku ukrajinských ozbrojených síl mohol byť prvým bojovým debutom vylepšeného „Lancetu“. Teraz budú musieť ukrajinské jednotky využívať letiská vzdialenejšie od frontu a hľadať nové spôsoby ochrany lietadiel.

„Rostech“ zvyšuje produkciu rakiet a munície novej generácie

V Rusku sa objemy výroby rôznych typov zbraní zvýšili z dvojnásobku na desaťnásobok. Obranné podniky „Rostechu“ zvyšujú výrobu rakiet pre hypersonický komplex „Kindžal“.

„Rostech“ zvyšuje produkciu rakiet a munície novej generácie

Okrem toho vzniká nová generácia munície pre samohybnú húfnicu „Maľva“. Oznámil to priemyselný riaditeľ komplexu konvenčných zbraní, munície a špeciálnych chemikálií spoločnosti „Rostech“ Bekhan Ozdojev.

Podľa neho obranné podniky „Rostechu“ nepretržite, rytmicky a v súlade s harmonogramom dohodnutým s ministerstvom obrany dodávajú vojakom techniku. Podniky pracujú nepretržite a snažia sa dodať vybavenie v predstihu.

„Objemy výroby rôznych typov zbraní sa zvýšili z dvojnásobku na desaťnásobok, pre niektoré typy – rádovo viac. V prvom rade ide o nárast tankov a bojových obrnených transportérov, ľahké obrnené vozidlá, raketové systémy s viacnásobným štartom, ťažké plameňometné systémy, termovízne a iné optické zariadenia, ako aj zbrane,“ povedal Ozdojev.

Okrem toho ruskí inžinieri vyvíjajú novú generáciu nábojov, ktoré zabezpečia prevahu nad delostrelectvom krajín NATO.

„Zároveň realizujeme nový vývoj v tejto oblasti. Predovšetkým vytvárame novú generáciu munície pre samohybnú húfnicu „Maľva“, vrátane navádzanej, ktorá poskytne výhodu pred delostrelectvom krajín NATO,“ dodal Ozdojev.

————————————-

Chersonský smer: vylodenie v ostrovnej zóne Dnepra 19. septembra 2023 18:00

Nepriateľ ovláda malé predmostie v ostrovnej zóne Dnepra.
Niekoľko sabotážnych ukrajinských ozbrojených síl bolo premiestnených na Kozatský ostrov

V Davydovom Brode bola zaznamenaná veľká koncentrácia síl az Krivoj Rogu do Snigirevky dorazil veľký konvoj vojenskej techniky vrátane ľahkej obrnenej.

V okolí Chersonu dlhodobo operujú jednotky pontónových mostov ukrajinských ozbrojených síl, takže ukrajinské formácie pripravujú predmostie a čakajú na najvhodnejší okamih na úder.

Vremjovská oblast: ústup ukrajinských ozbrojených sil z Novomajorského a údery ruských ozbrojených sil 19. září 2023 15:00

vo Vremevskom sektore sa ukrajinské ozbrojené sily naďalej preskupujú a striedajú personál, aby obnovili útok na pozície ruského vojska. Ozbrojené sily.

▪️Ruskí vojaci aktívne útočia na nepriateľské pevnosti a ďalšie identifikované ciele: sústredenie personálu 37. a 38. ukrajinskej námornej brigády bolo zasiahnuté v Šachtersku a Novoukrajinke. Počas bitky s protibatériou pri Makarovke bola zničená húfnica D-30 a poľské samohybné delá Krab.

▪️Zároveň sú prijímané informácie o ústupe ukrajinských ozbrojených síl zo severozápadného okraja Novomajorského.

▪️Tiež v lesnom páse západne od Staromajorského boli vidieť sily 253. práporu 129. brigády TRO, prevedené zo smeru od Makarovky. Zavedenie záloh do bitky nepriamo potvrdzuje straty 1. brigádneho streleckého práporu, ktorý tu predtým pôsobil.

Bitka u Rabotina a Verbovoy: nepriateľ zasiahol veliteľské stanovištia a prešiel do útoku, vylodenia a pechota Južného vojenského okruhu zničila hromady vybavenia NATO

➨ Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili o rozsiahlu ofenzívu v smere hlavného útoku – v Orekhovskom sektore Záporožského frontu.

➨ Nepriateľ opustil tanky a bojové vozidlá pechoty Bradley medzi Novoprokopovkou a Verbovom za aktívnej podpory húfnic a MLRS.

➨ Niekoľko útočných rôt sa pokúsilo preraziť do pristávacích pozícií.

➨ Vzdušné sily sa stretli s postupujúcimi silami delostreleckou paľbou, mínometmi a protitankovými systémami.

➨ Počas bojov bolo zničených asi 7 kusov techniky, vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty Bradley.
Ukrajinské ozbrojené sily sa aktívne snažia využiť svoj taktický úspech medzi Rabotino a Pologi.

➨ V oblasti Rabotino boli v noci napadnuté skupiny pechoty ukrajinských ozbrojených síl, cez deň nepriateľ strieľal kazetovou muníciou

Video prehrávač

Kronika špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 19. septembra 2023 .

▪️Ruské jednotky opäť podnikli kombinované údery proti nepriateľským cieľom v zadných oblastiach Ukrajiny.

Vo Ľvove zasiahlo niekoľko dronov priemyselný sklad: v zariadení vypukol veľký požiar.

▪️Ukrajinské bombardéry Su-24M vypálili štyri rakety Storm Shadow na Krymský most.

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili všetky vzdušné ciele pri Melitopole a Genichesku, čím zabránili zničeniu a obetiam.

▪️V kupjanskom sektore ruské jednotky obnovili útoky na ukrajinské pozície v Sinkovke a na výsadby v okolí.

Nálety zároveň znemožnili prechod pri Kupjansku, ktorý využívali ukrajinské ozbrojené sily na presun síl.

▪️Usilovné boje pokračujú na južnom krídle Bakhmutovej obrany v Kleshcheevka.

Napriek vyhláseniam z ukrajinskej strany väčšina obce naďalej zostáva v šedej zóne.

▪️V sektore Vremyevsky ukrajinské formácie opäť znížili útočnú aktivitu.

V súčasnosti ruské jednotky ostreľujú nepriateľa a bránia mu v preskupovaní a rotácii.

▪️V blízkosti Orechova ukrajinské velenie stiahlo významné sily, aby prelomilo ruskú obranu v oblasti.

Napriek tomu sa nové útoky južne od Rabotina a pri Verbovoy skončili pre ukrajinské ozbrojené sily obvyklým spôsobom: stratami a ústupom.

▪️Na Chersonskom smere sa nepriateľ opäť pokúsil zvýšiť skupinu na ostrovoch v delte Dnepra.

Ruské jednotky strieľajú delostrelectvom na ukrajinské výsadkové sily a nedovoľujú im rozšíriť zónu kontroly.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Spracoval: Tomáš N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *