27. júla 2024

Dag Daniš: Matovič sa vypracoval na kráľa Rómov

Dag Daniš: Matovič sa vypracoval na kráľa Rómov

Dag Daniš: Matovič sa vypracoval na kráľa Rómov

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Tak je to potvrdené. Bojovník proti korupcii si kúpil voličské hlasy. Vo veľkom a úspešne. Kúpené hlasy pomohli zachrániť Obyčajných a posunúť ich trojkoalíciu do parlamentu.

Výsledky volieb ukázali, že Obyčajní najviac bodovali v rómskych volebných okrskoch. Prekonávali tam 90 percent získaných hlasov. Dôvod: rómski emisári OĽaNO počas kampane obiehali osady a sľubovali rómskym voličom výplatu 500 eur v hotovosti. Len majú ísť voliť – a všetko potom zariadi Igor Matovič.

Výsledky boli pre Obyčajných pôsobivé. Okrsok Žehra – 93 percent. Jarovnice – 98 percent. Košický Luník IX – 93 percent. Richnava – 97 percent. Rakúsy – 99 percent. Pokračovať by sme mohli na dvoch stranách.

V súčte mohlo ísť o desiatky tisíc rómskych hlasov pre Matovičovu stranu. Aj tieto hlasy pomohli vytiahnuť trojkoalíciu Obyčajných spod hranice sedem percent na výsledných 8,9 percenta hlasov.

Trojkoalíciu Obyčajných delilo od postupu alebo prepadu necelých 60-tisíc hlasov (z celkového počtu 264-tisíc voličov Obyčajných). Rómskych voličov OĽaNO mohlo byť tiež okolo 60-tisíc. Prípadne viac.

Najznámejší rómsky kandidát Peter Pollák získal 53-tisíc krúžkov. Prevažne od Rómov, jadro Obyčajných má predsa v obľube iných „hrdinov“. V preferenčných hlasoch skončil Pollák tretí v strane, hneď za Matovičom a Jurinovou (líderkou kandidátky).

Keďže veľká časť voličov „krúžkovanie“ nerieši, môžeme predpokladať, že rómskych voličov Obyčajných bolo viac ako 60-tisíc. A Matoviča zachránili pred volebným debaklom.

Dôverčiví ľudia z osád a rómskych sídlisk nakoniec z prisľúbenej 500-eurovky nedostanú ani cent. Bola to predsa iba Matovičova „atómovka“. Sľub, že to zariadi. Z pôvodného volebného kupovania hlasov bol nakoniec povolebný podvod. Možno nie v trestnoprávnom zmysle. No v morálnom určite.

Voliči z osád, ktorí márne čakajú na sľubovanú odmenu 500 eur, sa môžu cítiť podvedení. Matovič dosiahol, čo chcel, a oslavuje. Oni nie.

Matovič – líder s dôveryhodnosťou a vystupovaním Kotlebu – to napokon vo voľbách otočil a uspel. Stačilo mu mobilizovať jadro voličov Obyčajných (šesť až sedem percent). A pridať závratné, takmer stopercentné rekordy v sociálne odkázaných alebo rómskych komunitách.

O rómske hlasy sa pritom uchádzali aj iné strany, ktoré otvorili kandidátku pre zástupcov rómskej komunity. Bezvýsledne. Za zázračnou podporou Obyčajných z tejto skupiny voličov bola zrejme práca rómskych aktivistov z OĽaNO (platforma Pačivale Roma) priamo v teréne, kde sľubovali 500-eurovú hotovosť každému, kto pôjde voliť.

Ich nasadenie v osadách bolo počas kampane nezvyčajne intenzívne. A nezvyčajne plodné.

Niekto by mohol namietať, že Matovič predsa nerobil nič iné ako jeho súperi. Pretekal sa v sľuboch. Niekto sľuboval 13. dôchodky, niekto vyššie platy, nižšie dane… Iste. Je tu však jeden principiálny rozdiel. Matovič neponúkal nijaké sociálne opatrenia. Jeho ľudia priamo v osadách sľubovali Rómom výplatu 500-eurovej hotovosti za to, že pôjdu v sobotu voliť. Matovič to vraj po voľbách presadí. A zabralo to. Niekde až na 99 percent.

Pri takýchto číslach by sa už hádam trochu ostýchal aj Kim so svojimi skutočnými atómovkami…

Matovič sa neostýchal. Oslavoval, že stratu svojich voličov dokázal nahradiť novými posilami z osád a z Luníka.

Stal sa z neho kráľ Rómov. Aj keď asi nie nadlho.

Predsa len… Oklamať a podviesť Róma. To je vrchol.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *