12. mája 2024

Video-Marek Ťapák: Prebúdzanie ducha – 7. časť Herakles

0

Video-Marek Ťapák: Prebúdzanie ducha - časť 13. - o hrdinoch a nádeji


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Marek Ťapák: Prebúdzanie ducha – 7. časť Herakles

V tejto časti sa zoznámime s Heraklesom, jedným z najslávnejších hrdinov gréckej mytológie. Herakles bol synom boha Dia a smrteľnej ženy Alkmény, ktorá bola manželkou amfítriona, kráľa Tirynsu. Herakles bol obdarený mimoriadnou silou a odvahou, ale aj vášňou a hnevom. Jeho život bol plný dobrodružstiev, skúšok a utrpenia, ktoré mu spôsobovala bohyňa Héra, žiarlivá manželka Dia. Héra chcela zničiť Heraklesa už od jeho narodenia, keď mu poslala dve hady do kolísky, ktoré však malý chlapec rozdrvil v rukách. Neskôr, keď bol už dospelý a mal rodinu, Héra ho priviedla k šialenstvu, v ktorom zabil svoju ženu Megaru a ich troch synov. Aby si vykúpil svoj hriech, musel slúžiť kráľovi Eurystheovi a splniť dvanásť neslýchaných úloh, ktoré sa nazývajú Heraklovej práce. Tieto práce zahŕňali boj s nebezpečnými zvieratami, ako bol lev nemejský, hydra lernská alebo stymfálske vtáky, prekonanie rôznych prekážok, ako boli rieka Styx, brány podsvetia alebo jablka Hesperíd, a dokonca aj zmenu pohlavia na jeden rok. Herakles preukázal svoju hrdinskú povahu nielen v týchto úlohách, ale aj v mnohých iných situáciách, keď pomáhal ľuďom a bohom proti nepriateľom, ako boli Titáni, Kentauri alebo giganti. Herakles bol tiež členom slávnej výpravy Argonautov, ktorí hľadali zlaté rúno. Po tom, ako dokončil svoje práce a oslobodil sa od Eurysthea, si vzal za ženu Deyaniru, dcéru kráľa Oinea. No ani to mu neprinieslo šťastie, pretože Deyanira sa stala obeťou podvodu Kentaura Nessosa, ktorý jej dal otrávenú košeľu ako darček pre jej manžela. Keď si Herakles obliekol túto košeľu, začal ho strašne pálit jed a nedokázal sa jej zbaviť. V zúfalstve si postavil hranicu na vrchu Oite a položil sa na ňu. Jeho priatelia zapálili oheň a Herakles vykríkol k nebu. V tom sa objavil blesk a Herakles zmizol v oblakoch. Bol vzat na Olymp ako poloboh a stal sa manželom Hérinej dcéry Heby. Tak sa naplnilo proroctvo, že Herakles bude po smrti nesmrteľný.

Marek Ťapák: Prebúdzanie ducha – 7. časť a Herakles. Na nápravu treba až božskú silu

Toto je koniec siedmej časti videa Mareka Ťapáka: Prebúdzanie ducha. Dúfam, že ste si ju užili a že ste sa niečo nové naučili o gréckej mytológii a jej fascinujúcich postavách.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *