27. júla 2024

Dag Daniš-Je to potvrdené. Čurillovci pracovali aj na Žilinkovi

Kritické slová Žilinku majú pointu

Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Ak by voľby nevyhral Smer, ale progresívci, čurillovci z NAKA by si zrejme podali aj generálneho prokurátora Žilinku.

Pôvodne to vyzeralo len ako politcké špekulácie. Dnes je to potvrdené. NAKA a špeciálna prokuratúra „rozpracovali“ aj generálneho prokurátora Žilinku. Potvrdil to vyšetrovateľ Ján Čurilla.

Vo svojej svedeckej výpovedi k predvolebnej akcii Rozuzlenie priznal, že „počas vyšetrovania sa podarilo zadokumentovať blízky vzťah medzi generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom a Petrom Koščom“.

Košč je podľa NAKA šéfom zločineckej skupiny, ktorá spolu s tajnou službou a inšpekciou udrela na čurillovcov a rozpútala vojnu v polícii.

Od roku 2021 vyšetrovateľov NAKA čurillovcov trestne stíha policajná inšpekcia. Obvinila ich, že manipulovali vyšetrovanie politických káuz a obchodovali s výpoveďami svedov – kajúcnikov. Vyšetrovatelia NAKA podľa inšpekcie pripravovali inštrukcie pre svedkov, ako by mali vyzerať ich výpovede.

Tvrdenia vyšetrovateľa Čurillu o Žilinkovi sú vážne. Naznačujú, že Košč ako hlava zločineckej skupiny mal „blízky vzťah“ s generálnym prokurátorom. Teda: Žilinka mohol pracovať pre Košča a jeho ľudí, ktorí chceli odstaviť čurillovcov.

Ak by to bola pravda, generálny prokurátor by bol zrelý na odvolanie. Problém je však v tom, že na slovách Čurillu nesedí dokopy nič.

Jeho „zistenia“ stoja na rečiach jedného z operatívcov NAKA. Ten Čurillovi povedal, že v minulosti bol pri tom, keď vraj Košč telefonoval so Žilinkom. Z kontextu vyplýva, že s ním netelefonoval ako s generálnym prokurátorom, pretože Žilinka bol v tom čase prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vyrobiť z rečí o údajnom telefonáte Košča (ktorý bol poradcom šéfa SIS) s prokurátorom špeciálnej prokuratúry „blízky vzťah“ medzi generálnym prokurátorom a mafiánom, to chce bohatú dávku fantázie.

Žilinka na tieto reči reagoval už dávnejšie. Poprel, že by mal v minulosti blízky vzťah s Koščom. A vylúčil, že by bol „v akomkoľvek kontakte s ktoroukoľvek obvinenou osobou“.

Na otázku, či sa pozná s Koščom, Žilinka neodpovedal. Z jeho reakcie môžeme predpokladať, že ho pozná. Nič viac. A z toho sa dá kauza vyrobiť len ťažko. Napokon, Košč v čase, keď vystupoval ako zástupca tajnej služby, udržiaval čulé vzťahy aj s Danielom Lipšicom. Stretli sa minimálne trikrát, z toho dvakrát doma u Košča. Blízke vzťahy mal Košč aj s viacerými novinármi, ktorí s Lipšicom spolupracujú.

Zo svedeckej výpovede Čurillu o Žilinkovi vyplýva len to, že NAKA pracovala na generálnom prokurátorovi. A že veľa toho nezistila.

Dôvod, pre ktorý čurillovci rozpracovali Žilinku, je celkom pochopiteľný. Počas vojny v polícii proti čurillovcom a Lipšicovi nestála len tajná služba s policajnou inšpekciou, ale nepriamo aj generálna prokuratúra. Zastavila viaceré stíhania, na ktorých pracovala NAKA a špeciálna prokuratúra.

To, že Žilinka a Lipšic boli a sú v konflikte, je holý fakt. Čurillovci mali iks dôvodov zbierať na Žilinku informácie. A použiť ich proti nemu. V lete počas akcie NAKA Rozuzlenie (namierenej na odporcov čurillovcov z inšpekcie, SIS a NBÚ) sa spomínalo aj to, že ďalší na rade by mohol byť Žilinka.

Výsledok kampane čurillovcov je však chabý. Proti Žilinkovi použili len reči o tom, že sa asi pozná s Koščom. Navyše, tieto tvrdenia sú staré. Zrecyklované. Už pred Čurillom s nimi prišiel svedok – kajúcnik Peter Petrov alias Tiger. Ten istý Petrov, ktorý podľa inšpekcie „dodával“ svedkov a vopred dohodnuté svedecké výpovede pre potreby NAKA, respektíve pre potreby čurillovcov a Lipšica. Aby mali rýchlo, už do volieb, výsledky pri sľubovanom stíhaní opozície…

Mimochodom, práve v rámci akcie NAKA Rozuzlenie, v ktorej vypovedal Čurilla, dostali čurillovci štatút „chráneného oznamovateľa“ (hoci vôbec nie je určený pre policajtov). Toto postavenie im po voľbách schválila špeciálna prokuratúra. Na obranu čurillovcov ho vo veľkom využíva Kubina – ich advokát a bývalý kolega Daniela Lipšica.

Týmto sa vlastne kruh uzavrel. Ukázalo sa, že čurillovci nie sú len elitní vyšetrovatelia NAKA, ale oveľa viac – špeciálna politická úderka, ktorá pracovala pre Lipšica s Matovičom proti tým, čo im stáli v ceste (inšpekcia, SIS, generálna prokuratúra). A ktorá po volebnej porážke Obyčajných potrebuje špeciálnu ochranu takmer celej novej opozície. A k tomu väčšiny médií.

Po nekonečnom seriáli predvolebných aj povolebných bitiek okolo čurillovcov by veci prospelo, ak by páni konečne priznali farbu. A prestúpili by z NAKA do strany.

Optimálne po boku Lipšica.
Dag Daniš autor/Dag Daniš



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *