12. mája 2024

Toto vypovedal chránený Čurilla o novom šéfovi inšpekcie, Ikone a svadbe pána X (3.časť)

0

Koľko mŕtvych nám prejde? Sedem, odpovedal Čurilla.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Júlia Piraňa Mikolášiková

Vyšetrovateľ NAKA odbor Stred tento rok 17. augusta vzniesol obvinenie Petrovi Koščovi alias pánovi X, niekdajšiemu riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému, jeho nástupcovi Michalovi Aláčovi, exšéfovi bratislavských operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánovi Káľavskému a bývalému príslušníkovi SIS Martinovi Ciriakovi v kauze Rozuzlenie.

Prípad je pokračovaním vojny v bezpečnostných zložkách. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia pán X riadil zločineckú skupinu, ktorá chcela diskreditovať našich chlapcov so správnym morálnym kompasom bojujúcimi s temnými silami okolo vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, partia okolo pána X mala tiež aj ovplyvňovať priebeh trestných konaní. Takmer tri mesiace sa v prípade nič nedialo, pred pár dňami začal vyšetrovateľ vypočúvať svedkov. Medzi nimi aj Jána Čurillu. 

Kajúcnici a kriminálnici

Celá jeho výpoveď je zjavne predmetom toho, z akého dôvodu dostal status chráneného oznamovateľa. V úvode výsluchu, ktorý mám k dispozícii, to naznačuje samotný vyšetrovateľ prípadu Rozuzlenie. Advokátom totiž objasnil, že dostal pokyn od prokurátora zo špeciálnej prokuratúry vypočuť Jána Čurillu v akomsi  širšom kontexte. Svedok sa totiž vyjadroval aj k veciam, ktoré vôbec nie sú predmetom obvinenia.

Spolu s kolegami vraj získavali informácie od rôznych osôb, ktoré spolupracovali v rámci vyšetrovaní v pracovnej skupine Očistec. Ako napríklad bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó, expríslušník SIS František Böhm, pomerne významným zdrojom informácií bol vraj bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Informácie nadobudli aj od kriminálne závadových osôb, napríklad, od takáčovca Mateja Zemana alias Zemáka, Petra Petrova alias Tigra. Čo sa týka informácií z Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), dosť „podstatné informácie“ policajtom okolo Jána Čurillu údajne poskytovali operatívní pracovníci zaradení v pracovnej skupine Reštart, ktorí mali „svoje zdroje“. 

Pred vyšetrovateľom vypovedal aj o súčasnom riaditeľovi Úradu inšpekčnej (ÚIS) Branislavovi Zurianovi, generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi,  bratislavskom krajskom prokurátorovi Rastislavovi Remetovi, advokátke Eve Mišíkovej a aj nahrávke konkurzného právnika Zoroslava Kollára.

O Branislavovi Zurianovi 

Z výsluchu bývalého námestníka SIS Borisa Beňu sa policajti okolo Jána Čurillu dozvedeli, že Peter Košč má veľmi blízky vzťah s dnes už bývalým riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom, ktorý je dnes šéfuje ÚIS. A aj to, že rámci NAKA má Peter Košč osobu, ktorá mu vynášala informácie. Malo ísť o osobu vedúceho na operatíve, ktorý mal byť v minulosti členom zásahových jednotiek. 

„Keďže takýto tam bol len jeden, konkrétne Ján Káľavský, začali sme ho postupne vynechávať z poskytovania informácií, ktoré dovtedy mal,“ uviedol Ján Čurilla pri výsluchu.  Ján Káľavský je neprávoplatne odsúdený za korupciu a v súčasnosti pracuje v požičovni elektrobicyklov v Bosne a Hercegovine, kam ušiel pred trestným stíhaním a v balkánskej krajine požiadal o azyl.

Na Štrbskom Plese a v byte v Poprade

Branislav Zurian na nedávnom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu, ktorý ho vypočúval v súvislosti s nomináciou na šéfa inšpekcie, tvrdil, že s Petrom Koščom sa stretol iba trikrát v živote. Zoznámil ich  bývalý policajný prezident Milan Lučanský niekedy v roku 2018.

Neskôr si dal s Petrom Koščom schôdzku, lebo si chcel usporiadať nie dobré vzťahy s Vladimírom Pčolinským a vraj nemal na na neho kontakt, požiadal tak Petra Košča. Posledný raz sa s ním vraj stretol na Štrbskom Plese, na prelome rokov 2020 a 2021, krátko po smrti Milana Lučasnkého. O schôdzku ho  údajne požiadal Peter Košč a vraj ho poprosil, aby sa stretol s Jánom Káľavským.

Následne ho Ján Káľasvký navštívil u neho doma v byte v Poprade. Vtedajší šéf bratislavských operatívcov NAKA mu mal povedať, že na NAKA manipulujú trestné konania. Branislav Zurian uviedol, že si rozhovor nahral.

V marci 2021, dva dni po neúspešnom zadržaní Petr Košča išiel Ján Káľavský  za Branislavom Zurianom a oznámil mu, že má informácie o manipulácii korupčnej kauzy bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a Petra Košča. O dva dni neskôr Branislav Zurian spísal o stretnutí úradný záznam a odniesol ho na Krajskú prokuratúru Bratislava.

Opis vzťahu s Petrom Koščom v podaní Branislava Zuriana veľmi dôveryhodne teda nepôsobí. V lepšom prípade to vyzerá  to tak, že  Peter Košč využil situáciu po smrti Milana Lučanského, s ktorým mal Branislav Zurian veľmi blízky vzťah. Skôr to však naznačuje, že sa vopred dohodli, aby mali neskôr akési alibi.

No treba však povedať, že doposiaľ nie je verejne známy dôkaz o konkrétnych stretnutiach či nekalej komunikácii medzi Branislavom Zurianom a Jánom Káľavským.

 O ko…ch a o nahrávke  Zoroslava Kollára

Keď sa predstavitelia SIS dozvedeli, že  kriminálnik Peter Petrov spolupracuje s NAKA, začali ho monitorovať. „…vypovedal a teda stretával sa aj s operatívnymi pracovníkmi nielen z pracovnej skupiny Očistec, ale aj pracovnej skupiny Reštart, ktorá bola v rámci UIS zriadená práve z tohto dôvodu, aby nám pomáhali s vyšetrovaním,“ uviedol Ján Čurilla.

O aké informácie mala SIS záujem? „K tomu sa musí vyjadriť niekto zo SIS. Evidentne informácie, ktoré si mysleli, že získajú, nezískali. A preto vypracovali nezmyselnú a klamlivú spravodajskú informáciu, ktorú účelovo podsunuli ako podklad na naše stíhanie, respektíve ako podklad na naše nezákonné odpočúvanie. Ľudia z prostredia SIS,  respektíve naviazaní na ľudí zo SIS, boli v informačnej núdzi,“ tvrdil Ján Čurilla.

Podľa jeho názoru to potvrdzuje aj nahrávka konkurzného právnika Zoroslava Kollára. „… pán Pčolinský uvádza, že sú nervózni, lebo Braňo Zurian už nemá informácie lebo tí ko..ti už informujú len prezidenta (policajného zboru Petra Kovaříka),“ vysvetľoval Ján Čurilla. Odvolal sa na to, že pravosť informácií zo zvukového záznamu verejne potvrdil sám Vladimír Pčolinský.

„… Zo znenia vety „už nemá informácie“ je zjavné, že tie informácie mal a odovzdával. A čo sa týka tých ko…ov evidentne sa jedná o mňa a ďalších členov pracovnej skupiny a o systém informovania, teda, že vedenie NAKA prestalo od nás dostávať informácie. Evidentné je z tej nahrávky, že to bol pre nich problém,“ zauvažoval pri výsluchu Ján Čurilla.

Zabudol však priznať podstatné. Spolu s kolegami mal s Petrom Petrovom nadštandardný vzťah a nebol to iba taký obyčajný informátor. Podľa viacerých zdrojov, si za výhodné ceny od neho kupovali nože a pre Jána Čurillu zabezpečoval cez pandémiu aj prednostné očkovanie.

O generálnom prokurátorovi

Ján Čurilla prehovoril aj o generálnom prokurátoroviVzťah medzi  Petrom Koščom a  Marošom  Žilinkom mu vraj osobne opisoval Ján Káľavský. Dokonca mu vraj uvádzal, že bol pri telefonických rozhovoroch medzi Koščom a Žilinkom. 

„Konkrétne pri jednom rozhovore mi osobne pán Káľavský uviedol, že Košč je vytočený na Lipšica, pretože budem ho citovať „správa sa ako taký ko..t a otočil sa proti nemu“, časovo to môžem zaradiť na prelome rokov 2020 a 2021,“ povedal Ján Čurilla.

S Jánom Káľavským mal vraj veľa rozhovorov na tému Košč. Najmä po tom, čo sa dozvedel, že je jeho informátor. „Vravel, že pokiaľ pomôžeme Koščovi, ten nám bude dávať vzácne informácie, konkrétne uviedol Ján Káľavský, že Seržant alias Peter Košč je schopný zabezpečiť, aby začal spolupracovať Norbert Bödör, dokonca uviedol, že Peter Košč dokáže zabezpečiť, že prichytíme priamo pri preberaní úplatku Roberta Fica. Na uvedené som samozrejme Káľavskému uviedol, že pokiaľ si chce pán Košč nejakým spôsobom pomôcť, tak on veľmi dobre pozná zákonné možnosti a pokiaľ má čo povedať, je potrebné poskytnúť výpoveď. Až následne je možné baviť sa o akýchkoľvek zákonných benefitoch,“ opísal.

Ján Čurilla tiež uviedol, že generálny prokurátor Maroš Žilinka mal v súvislosti s finančným balíkom zabezpečiť prokurátora/prokurátorov na účelové trestné stíhanie. Nevedel však uviesť, akým konkrétnym spôsobom to mal vykonať. 

„Je to obsah slovnej informácie, ktorú som sa dozvedel. Bola to  informácia získaná štandardnou prácou operatívy z prostredia, túto informáciu potvrdil aj Boris Beňa a ak si dobre pamätám, ale nie som si istý aj Peter Petrov, prípadne Matej Zeman. Podľa mojich vedomostí sú to informácie, ktoré sú aj procesne zdokumentované v rôznych trestných konaniach,“ povedal.

O Ikone

Podľa Jána Čurillu sa vraj podarilo zadokumentovať blízky vzťah medzi Petrom Koščom a advokátkou Evou Mišíkovou, s ktorou mal udržiaval kontakty už v čase keď bola na  generálnej prokuratúre.

Tu treba spomenúť, že Eva Mišíková zastupuje Petra Košča v korupčnej kauze a aj v prípade Rozuzlenie, tiež v minulosti obhajovala Vladimíra Pčolinského a zastupovala aj Mareka Trajtera, ktorý mal s Petrom Koščom podnikateľské väzby.

„Košč prostredníctvom pani Mišíkovej dostával informácie z trestných konaní, v
ktorých pani Mišíková zastupuje či už pána Káľavského alebo pána
Pčolinského.“ povedal, s tým, že „ide o informácie, ktoré boli získané
operatívnou činnosťou, ktorých hodnovernosť nebola preverená“.

Ešte keď bola Eva Mišíková prokurátorka, sa celé roky tešila priazni novinárov a súčasných opozičných politikov, ktorí ju považovali za akúsi ikonu a často ju citovali ako odborníčku na organizovaný zločin.

Ján Čurilla pri výsluchu zopakoval, že Peter Košč mal dobré vzťahy s  Branislavom Zurianom, ktorý mal zasa blízke vzťahy s vtedajším riaditeľom ÚIS Adriánom Szabom a jeho zástupcom Róbertom Zaplatílkom.  „Práve Róbert Zaplatílek mal byť osoba, ktorý odporučil Dianu Santusovú na vedenie trestného konania, na základe vyfabulovaných správ SIS… …prostredníctvom pani Mišíkovej malo byť zabezpečené na Krajskej prokuratúre Bratislava požehnanie týchto nekalých činností,“  tvrdil Ján Čurilla. Poukázal na to, že Eva Mišíková ma blízky priateľský vzťah práve s Rastislavom Remetom (bratislavský krajský prokurátor).

Rastislav Remeta aj Eva Mišíková sa už v minulosti niečo také popreli. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku sa už dávnejšie novinári na Petra Košča pýtali, na otázky priamo neodpovedal.

Svadba pána X

„To, že pán Košč má nadštandardný vzťah s pani Mišíkovou dosvedčuje aj to, že sa s ňou zúčastňoval na rôznych spoločenských akciách, z ktorých následne posielal rôzne fotografie aj pánovi Káľavskému, ktorý sa rád týmito fotografiami a zážitkami pochválil aj medzi nami kolegami, kde už len z úcty k pani Mišíkovej tieto zážitky a fotografie komentovať nebudem, lebo to podľa môjho názoru netvorí predmet konania,“ uviedol Ján Čurilla.

Ján Čurilla ďalej spomenul, že Eva Mišíková bola jedným z hostí na svadbe
Petra Košča spolu s Jánom Vaľom, bývalým 1. policajným viceprezidentom, spolu s Petrom Krajíčkom, bývalým riaditeľom Úradu boja proti organizovanej kriminalite (predchodca NAKA), ktorý je dnes pridelenec SIS v Českej republike. A  na svadbe mal byť aj Jozef Magala, bývalý riaditeľ SIS a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

„Je evidentné, že pán Košč mal veľké kontakty v rámci ozbrojených zborov, zložiek, a týmto spôsobom si zabezpečoval, prostredníctvom týchto ľudí, svoju beztrestnosť a získavanie
informácií,“ vysvetľoval Ján Čurilla pri výsluchu.

Chceli ju „dať dolu“

„Vladimíra Pčolinského poznám z práce. Keď som bola prokurátorkou, on bol vedúcim kancelárie vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica a prichádzali sme do kontaktu. Poznám ho teda dlhé roky,“ povedala pre denník SME Eva Mišíková. V tom istom rozhovore opisovala aj to, ako sa zoznámila s Petrom Koščom. Spoznala ho niekedy v rokoch 2007 až 2009, keď ako prokurátorka dozorovala kauzu takzvaných kukláčov, ktorí boli podozriví z vydierania, lúpeží či únosov.

„Pána Košča vtedy vedenie SIS poverilo, aby mňa a jedného kolegu z odboru zločineckých štruktúr informoval, že významná osoba súvisiaca s touto skupinou sa vyjadrila, že „nás dajú dole“. Služba to zachytila a upozornila nás, aby sme boli obozretní s tým, že aj SIS vykonáva opatrenia, aby k ničomu nedošlo. O necelý mesiac nás pán Košč informoval, že opatrenia boli vykonané a že nám vedia garantovať bezpečnosť,“ uviedla.

Michal Buraľ z mestskej polície

Pravdou je, že toto vyhlásenie Evy Mišíkovej vzbudzuje pochybnosti. Ak
totiž spravodajská služba uvedenú informáciu získala, mala by odstúpiť príjemcom zo zákona a nie priamo osobe, ktorej sa týka. Navyše ochranu ohrozených osôb nevykonáva SIS, patrí do do kompetencie polície.

Za pozornosť stojí aj zmienka o „kolegovi“ z odboru zločineckých štruktúr. Ide
o bývalého policajta Michala Buraľa, ktorý v minulosti pôsobil aj v SIS a súčasnosti pracuje na Mestskej polícii Bratislava ako veliteľ v Petržalke. Na mestskú políciu sa dostal, keď ju viedol Marek Gajdoš (bývalý policajt šéf tímu Gorila), ktorý pracoval a dnes aj pracuje v advokátskej kancelárii Evy Mišíkovej. Michal Buraľ je blízky priateľ Petra Košča. V spleti opísaných vzťahov je zaujímavé aj to, že práve Michal Buraľ zoznámil novinára Toma Nicholsona s Petrom Koščom.

Keď Marek Gajdoš po alkoholovom excese za volantom v apríli 2020 odstúpil z postu náčelníka bratislavskej mestskej polície a magistrát vypísal výberové konanie na túto pozíciu, prihlásil sa Michal Buraľ. Vo výberovej komisii sedel Gábor Grendel  (SLOVENSKO) a bývalý policajt Rudolf Cádra, ktorý tiež pracuje v advokátskej kancelárii s Evou Mišíkovou. Všetky vyššie uvedené informácie pochádzajú z verejných zdrojov a sú staršieho dáta.

Eva Mišíková pre môj blog tvrdenia Jána Čurillu z výsluchu označila za výmysly a uviedla, že zvažuje podanie trestného oznámenia.

Krátka poznámka: V prípade Rozuzlenie nastala paradoxná situácia.
Svedok vypovedá proti advokátke, ktorá v prípade zastupuje klientov. Z výsluchu Jána Čurillu je však zrejmé, že ju bude potrebné vypočuť ako svedka. To znamená, že ako obhajkyňa bude musieť v tejto kauze skončiť. Takéto praktiky používali Ján Čurilla  a Pavol Ďurka prípadoch piťovcoch aj takáčovcov, keď sa potrebovali počas vyšetrovania zbaviť súpera a obvinených dostať do tiesne.

Z domovky u Pavla Forischa

Keď policajti z NAKA v októbri 2019 robili domovú domovú prehliadku u bývalého príslušníka SIS Pavla Forischa (aktuálne niekde v Nórsku), našli tam aj nosiče s fotografiami zo spomínanej svadby Petra Košča. Podľa záberov sa tejto slávnostnej udalosti  zúčastnili ľudia z bezpečnostných zložiek a aj osoby z verejného života, ktoré spomínal pri výsluchu Ján Čurilla. K Pavlovi Forischovi sa dostali od exmanželky Petra Košča, z akého dôvodu mu ich poskytla, nie je známe a vlastne ani podstatné. 

Nuž, nebolo treba čakať na svadbu Petra Košča s príbuznou Štefana Harabina a fotografie z domovej prehliadky u Pavla Forischa. Mimoriadne blízke vzťahy Petra Košča s exšéfom ÚBOK-u Petrom Krajíčkom a bývalým 1. viceprezidentom Jánom Vaľom sú známe už celé roky a Ján Čurilla o nich musel vedieť, keďže na špecializovanom útvare pôsobil ako radový vyšetrovateľ a Peter Krajíček bol istý čas aj jeho nadriadený.

Okrem toho sa z verejných databáz dá veľmi ľahko vyhľadať, že dcéra Jána Vaľa získala na jar 2018 pozemok od spoločnosti Petra Košča a je jeho suseda. Rovnako je verejne známe, že dcéra Evy Mišíkovej pracovala na NBÚ v čase, keď ho viedol Jozef Magala.

Podstatné je, že policajti okolo Jána Čurillu už oveľa skôr vedeli o kontaktoch Petra Košča. Zjavne im však vyhovovalo si nevšímať jeho aktivity, keďže ich zásoboval informáciami, na ktorých si budovali kariéru. Nasvedčuje tomu aj ďalšia časť výpovede Jána Čurillu.

O Norbertovi Bödörovi

„Všetkým nám bolo divné odkiaľ Robert Fico vedel o tom, o čom sme nevedeli ani my. A teda, že sú nám otvorené bezpečnostné previerky, avšak následne nám bolo zrejmé z toho, že pán Peter Košč sa pravidelne stretával s osobami Norbert Bödör, ktorý mal veľmi blízko k osobe Tibor Gašpar ako aj Robert Fico. Z tohto je zrejmé, že svoju diskreditačnú kampaň voči mne, ako aj voči ďalším členom pracovnej skupiny Očistec, rozbehli tieto osoby aj
prostredníctvom mediálneho sveta,“ povedal vyšetrovateľovi Ján Čurilla.

Nuž, boli to však práve Vladimír Pčolinskýa Peter Košč, ktorí celé roky zásobovali kamarátov v médiách informáciami o rodine Norberta Bödöra, o esbéeske Bonul a aj o bývalom policajnom prezidentovi, dnes poslancovi za SMER – SSD Tiborovi Gašparovi a o jeho nominantoch. Tibor Gašpar naviac nikdy nepopieral dobrý vzťah s Bödörovcami, keďže sú vzdialení príbuzní.

S bratmi Pčolinskými mal Tibor Gašpar dlhodobé spory a niektoré sa riešili aj trestnými oznámeniami. Bývalý minister práce Milan Krajniak (SME RODINA), ktorý má Vladimírovi Pčolinskému veľmi blízko, niekoľkokrát verejne vyhlasoval, že nie je možné aby „bödörovcov nahradili v polícii čurillovci“, čo iba potvrdzuje zlé vzťahy Petra Košča s Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom.

Vladimírovi Pčolinskému je, okrem iného, kladené za vinu, že maril vyšetrovanie v prípade Očistec. Ako obvinený v kauze Rozuzlenie vypovedal: „…musím povedať, že ma to dosť pobúrilo, pretože dodnes chodím po výsluchu ako poškodený v súvisiacich veciach…“

Pred pár týždňami advokát  Peter Kubina zverejnil na sociálnej sieti status a zdieľal uznesenie trenčianskej krajskej prokuratúry z augusta tohto roka, ktoré získal podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Išlo o preverovanie podozrení, či on, prokurátori špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek, Ondrej Repa a aj Daniel Lipšic (ešte ako advokát), nespáchali trestný čin tým, že navádzali na krivú výpoveď svedka Bernarda Slobodníka,
ktorý sa rozhodol pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Daniel Lipšic trenčianskym prokurátorom  pri výsluchu uviedol, že o zastupovanie Slobodníka ho požiadal Vladimír Pčolinský a ukázal aj SMS z 29.októbra 2020 s textom: „ XXX, Kali aj Pelle sú brutálne nervózni, že Béďo vypovedá. Teraz mi volali moje zdroje zo SMERU a HLASU. Najviac sú nervózni, že si pritom ty.“


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *