27. júla 2024

Výpoveď chráneného policajta Čurillu o pánovi X nesedí (2. časť)

Savenna Mounteloup Pán Zápalka a Dráčik Čurilláčik

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Vyšetrovateľ NAKA odbor Stred tento rok 17. augusta vzniesol obvinenie Petrovi Koščovi alias pánovi X, niekdajšiemu riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému, jeho nástupcovi Michalovi Aláčovi, exšéfovi bratislavských operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jánovi Káľavskému a bývalému príslušníkovi SIS Martinovi Ciriakovi v kauze Rozuzlenie.

Prípad je pokračovaním vojny v bezpečnostných zložkách. Podľa uznesenia o vznesení obvinenia pán X riadil zločineckú skupinu, ktorá chcela diskreditovať našich chlapcov so správnym morálnym kompasom bojujúcimi s temnými silami okolo vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, partia okolo pána X mala tiež aj ovplyvňovať priebeh trestných konaní. Takmer tri mesiace sa v prípade nič nedialo, pred pár dňami začal vyšetrovateľ vypočúvať svedkov. Medzi nimi aj Jána Čurillu. 

Kajúcnici a kriminálnici

Celá jeho výpoveď je zjavne predmetom toho, z akého dôvodu dostal status chráneného oznamovateľa. V úvode výsluchu, ktorý mám k dispozícii, to naznačuje samotný vyšetrovateľ prípadu Rozuzlenie. Advokátom totiž objasnil, že dostal pokyn od prokurátora zo špeciálnej prokuratúry vypočuť Jána Čurillu v akomsi  širšom kontexte. Svedok sa totiž vyjadroval aj k veciam, ktoré vôbec nie sú predmetom obvinenia.

Spolu s kolegami vraj získavali informácie od rôznych osôb, ktoré spolupracovali v rámci vyšetrovaní v pracovnej skupine Očistec. Ako napríklad bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó, expríslušník SIS František Böhm, pomerne významným zdrojom informácií bol vraj bývalý námestník SIS Boris Beňa.

Informácie nadobudli aj od kriminálne závadových osôb, napríklad, od takáčovca Mateja Zemana alias Zemáka, Petra Petrova alias Tigra. Čo sa týka informácií z Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), dosť „podstatné informácie“ policajtom okolo Jána Čurillu údajne poskytovali operatívní pracovníci zaradení v pracovnej skupine Reštart, ktorí mali „svoje zdroje“. 

Pred vyšetrovateľom spomínal Petra Košča. Čo všetkom o ňom povedal?

„Petra Košča osobne nepoznám, vedome som sa s ním nikdy nestretol, z pracovnej činnosti viem, že sa jedná o dlhodobo závadovú osobu podozrivú zo spáchania rôznej trestnej činnosti,“ vypovedal pred pár dňami Ján Čurilla.

Zaujímavé, Jánovi Čurillovi zjavne neprekáža, že Petra Košča doma navštevoval súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ešte ako advokát, aj spolu so svojim predchodcom Dušanom Kováčikom, v sprievode vtedajšieho klienta Bernarda Slobodníka a aj Vladimíra Pčolinskeho, budúceho riaditeľa SIS.

Vedel, že je závadový, no nekonal

Naviac to, či osobne Ján Čurilla pán X pozná alebo nepozná,  nie je až tak  podstatné. Tvrdenie, že má poznatok o jeho „závadovosti“ však vyvoláva otázky. Prečo teda aj s kolegami celé roky nekonali a jeho operatívci Petra Košča využívali ako zdroj, viedli ho ako informátora a vďaka jeho informáciám robili úspešné realizácie?

Prvý raz informácia o „závadovosti“ Petra Košča totiž odznela pred dvanástimi rokmi. Napríklad, novinár Tom Nicholson o ňom  v roku 2012 napísal v knihe, že mu tento holohlavý muž núkal peniaze za to, že sa prestane venovať kauze Gorila. 

Tiež ešte na jeseň 2012 pri razii na sýkorovcov zaistili u istého Jurija Fejera mobilný telefón aj so správami, ktoré mu preposielal šéf tejto zločineckej skupiny Róbert Lališ alias Kýbel o tom, že od siskára Peťa vie, aký prípad na polícii otvorili a kto je odpočúvaný. Tieto správy dokonca opísal prokurátor zo špeciálnej prokuratúry Peter Kysel aj do obžaloby, ktorú koncom roka 2014 podal na sýkorovcov na Špecializovaný trestný súd. 

O prepojení Petra Košča na mafiánsky gang vypovedal svedok na verejnom hlavnom pojednávaní so sýkorovcami začiatkom roka 2015. „Peter Košč sa s Lališom stretával dosť často. Požičal speváčke Tine auto, ktoré jej ukradli spred baráku a ja som ho cez zlodeja jedného našiel. Bolo to v roku 2010 alebo 2011,“ povedal na pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde Juraj Billik alias Čapatý, ktorý bossovi slúžil 13 rokov a patril do vražedného komanda. 

„Košč si vtedy kúpil S klasu ako Mercedes a na tom aute prišiel za mnou. Košč sa s Lališom stretávali v pizerii na Mierovej. Dôvod neviem, lebo som už pri nich nesedával, tam sa rozprávali, ja tam mám pec na pizzu a za tou pecou vždycky sedeli aj hodinu – dve a rozprávali sa, ale o čom neviem,“ doplnil.

Bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych operatívnych činností (ÚZPČ) Jozef Rehák, ktorého nedávno neprávoplatne odsúdili aj za vynášanie informácií sýkorovcom, zase vlani v januári na súde vypovedal, že funkciu na policajnom prezídiu mu ešte pred voľbami v roku 2010 ponúkol Ján Vaľo (bývalý 1. policajný viceprezident) za prítomnosti Petra Krajíčka (exriaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite – predchodca NAKA).  Sýkorovec Martin Bihari po zákonnom poučení na súde tiež minulý rok v januári uviedol, že toto miesto Jozefovi Rehákovi vybavil práve Peter Košč.

Spisy z kauzy piťovcov  u pána X

Keď v marci 2021 Petra Košča obvinili v korupčnom prípade s Dušanom Kováčikom, pri domovej prehliadke u neho našli spisy z prípadu piťovcov.  Práve pri kauze piťovcov si Ján Čurilla vybudoval svoju policajnú kariéru. Na vyhľadávaní a objasňovaní trestnej činnosti tejto zločineckej skupiny pracovali aj operatívci, ktorí mali s Petrom Koščom blízky vzťah.  Informácie vyšli najavo na hlavnom pojednávaní  s Dušanom Kováčikom.

Vlani v novembri totiž čítali aj výpovede svedkov z prípravného konania (pred vyšetrovateľom počas vyšetrovania), ktorých prokurátor a advokáti nechceli vypočuť osobne na súde. Medzi takýmito dôkazmi bola aj zápisnica o výsluchu súčasného riaditeľa ÚZPČ, ktorý bol predtým operatívec a pracoval s Jánom Čurillom na prípade piťovcov.

Odmietol sa vyjadriť k osobe Peter Košč a naznačil, že pri ich kontakte išlo o služobnú činnosť. Do vedenia útvaru, ktorý sa venuje odpočúvaniu a sledovaniu, sa dostal vo výberovom konaní v čase, keď rezort vnútra viedol Roman Mikulec (SLOVENSKO).  Blízky vzťah medzi Petrom Koščom a týmto policajtom potvrdili viaceré zdroje, medzi inými aj kajúcnici, ktorých vyšetroval Ján Čurilla a jeho kolegovia. 

Pán X vedel, že po ňom idú

Ján Čurilla na výsluchu v kauze Rozuzlenie ďalej uviedol, že keď sa pre spoluprácu  s orgánmi činnými v trestnom konaní rozhodli exnámestník SIS Boris Beňa a následne aj bývalý vyšetrovateľ NAKA Marián Kučerka,  ktorých obvinili v decembri 2020 pri akcii Judáš, začala SIS na pokyn  vtedajšieho riaditeľa Vladimíra Pčolinského sústreďovať nadmerné sily na získavanie diskreditačných materiálov už nielen voči vyšetrovateľom a operatívnym pracovníkom zaradených v pracovnej skupine Očistec, ale aj voči spolupracujúcim osobám, nakoľko Vladimír Pčolinský ako aj Peter Košč disponovali informáciou, že aj oni sú v predmete “ich“ záujmu. 

Oboch  menovaných NAKA obvinila v marci 2021. Vladimíra Pčolinského zadržali a putoval do výkonu väzby. Petra Košča sa zadržať nepodarilo.

 „Ja osobne som bol prítomný v mieste bydliska pána Košča, kde bol vykonaný neúspešný pokus o jeho zadržanie, nakoľko sa nenachádzal doma. Chvíľu po tom, ako bol vykovaný pokus o zadržanie pána Košča, mi telefonoval Ján Kaľavský, ktorého som dal na hlasitý odposluch, pričom som sa nachádzal v tom čas v aute s kolegom Pavlom Zvijačom. V rozhovore mi Ján Káľavský vyčítal, že prečo som mu nedal vedieť, že ideme realizovať Seržanta, čo bol krycí názov, pod ktorým mal Káľavský uloženého Košča ako informátora. Vyčítal mi, že sme ho podrazili, že dobre som vedel, že je to jeho blízky človek a mal som mu to povedať,“ povedal v kauze Rozuzlenie Ján Čurilla. Doplnil, že Ján Káľavský sa následne opil a vzal si dovolenku. 

Pán X nič nevedel

V súvislosti so spomínaným neúspešným zadržaním Petra Košča inšpekcia ešte v lete 2021 preverovala, či nedošlo k úniku informácií. Vyšetrovateľka inšpekcie Dana Rahjou (dnes vedúca oddelenia odboru Stred na inšpekcii) niečo také úplne vylúčila. Pri rozhodnutí vychádzala z výpovedí vyšetrovateľa prípadu Ľubomíra Daňka (dnes riaditeľa NAKA na dovolenke) a aj Jána Čurillu.

Ján Čurilla na inšpekcii uviedol, že nakoľko mali podozrenie, že existujú úniky informácií priamo k Petrovi Koščovi od Jána Káľavského, sa všetko okolo osoby Petra Košča tajilo pred ostatnými kolegami, ktorí pracovali v tíme. Tiež tvrdil, že Ján Káľavský mal informáciu, že je vedené konanie pre korupciu voči Dušanovi Kováčikovi, v ktorej figuroval aj Peter Košč. Avšak vylúčil, že by vedel o plánoch ho zadržať. V zhode s Ľubomírom  Daňkom vyhlásil, že vylučuje prezradenie akcie. To, čo vypovedal na inšpekcii Ľubomír Daňko, si môžete pozrieť tu.

Krátka odbočka: Iba pripomeniem, že keď policajti chceli zadržať Petra Košča, doma ho nenašli a až následne zistili, že už skôr odletel do Dubaja. Obvinili ho aj s  Dušanom Kováčikom na základe výpovede Bernarda Slobodníka. V lete 2016 vraj na chodbe Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave prevzal Dušan Kováčik úplatok v sume 50-tisíc eur v knihe s vyrezanými stranami. Úplatok sa údajne týkal „upratania“ dvoch prípadov. Išlo o pozemkovú kauzu Petra Košča a známy prípad vynášania informácií zločineckej skupine sýkorovcov. Podozrivým bol dnes už bývalý policajt a ex-príslušník SIS Jozef Rehák. Na Špecializovanom trestnom súde sa vedie v prípade konanie v neprítomnosti Petra Košča a budúci rok v januári by mohol padnúť rozsudok.

Pán X sa s policajtmi nestretával

Podľa dokumentu, ktorý mám k dispozícii, Petra Košča  však krátko pred tým, ako ušiel pred trestným stíhaním, vyťažili operatívci z inšpekcie. Riešili práve jeho vzťahy v policajnom zbore a únik informácií. 

Povedal im, že je podnikateľ a pôsobí vo viacerých firmách, ktoré sa väčšinou zaoberajú strážením objektov a osôb. V rokoch 2006 až 2010 sa stretával s príslušníkmi policajného zboru, bolo to vždy len pracovne ohľadom stráženia dôležitých podnikov, napríklad Sony a Samsung, a stretával sa aj s funkcionármi. A to napríklad, v prípadoch krádeží z týchto podnikov. V súkromnom živote sa s príslušníkmi polície nestretával. Spomenul, že jeho otec bol policajt a jeho brat pôsobí v spravodajskej službe.

V minulosti ani v súčasnosti ho žiadna civilná osoba alebo policajt nepožiadali o nejaké konanie, ktoré by bolo v rozpore so zákonom. Tak isto ani on nežiadal od žiadnej osoby, ani príslušníka policajného zboru niečo, čo by nebolo v rámci zákona, napríklad lustrácie alebo informácie zo spisov a to pre seba ani pre tretiu osobu.

So sýkorovcami sa pozná, bolo to však pred rokom 2010 a vtedy sa s nimi stretával a tieto stretnutia boli podľa jeho slov „povedzme služobné“.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *