13. mája 2024

Video-Roman Michelko: Popretie lacnej paralely medzi bývalou a terajšou vládou.

0

Roman Michelko


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V posledných dňoch sa objavili niektoré názory, ktoré sa snažia porovnávať situáciu v krajine pred a po parlamentných voľbách v roku 2020. Tieto názory tvrdia, že terajšia vláda je rovnako zlá alebo dokonca horšia ako bývalá, že sa nič nezmenilo, že sa len vymenili mená a tváre. Tieto názory sú však založené na lacnej a zavádzajúcej paralele, ktorá ignoruje podstatné rozdiely medzi oboma vládami.

Bývalá vláda bola charakterizovaná korupciou, klientelizmom, zneužívaním moci, útokmi na justíciu, médiá a občiansku spoločnosť, podriadenosťou zahraničným záujmom a nekompetentnosťou. Bývalá vláda bola zodpovedná za mnohé škandály, ktoré poškodili dôveru verejnosti v demokraciu a právny štát. Bývalá vláda bola tiež zodpovedná za neúčinnú reakciu na pandémiu koronavírusu, ktorá si vyžiadala tisíce životov a spôsobila vážne hospodárske a sociálne problémy.

Terajšia vláda je síce ďaleko od dokonalosti, ale nemôže sa jej pripisovať rovnaké hriechy ako bývalej. Terajšia vláda sa usiluje o transparentnosť, boj proti korupcii, posilnenie justície, ochranu slobody prejavu a občianskych práv, rešpektovanie európskych hodnôt a partnerstiev a odbornosť. Terajšia vláda sa tiež snaží riešiť krízu spôsobenú pandémiou a jej dôsledky pomocou opatrení založených na vedeckých poznatkoch a sociálnej solidarite. Terajšia vláda má samozrejme svoje chyby, slabiny a konflikty, ale tieto sa nedajú porovnávať s tými, ktoré sprevádzali bývalú vládu.

Roman Michelko

Preto je potrebné odmietnuť lacnú paralelu medzi bývalou a terajšou vládou, ktorá je nielen nespravodlivá, ale aj nebezpečná. Táto paralela totiž demotivuje ľudí od účasti na verejnom živote, podkopáva legitimitu demokratických inštitúcií a otvára priestor pre extrémistické a populistické sily, ktoré chcú vrátiť krajinu do minulosti. Tento typ paralely je teda nielen nespravodlivý, ale aj kontraproduktívny.

Autor textu: Rudy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *