20. mája 2024

Ayše Eren Pružinec zvažuje podať trestné oznámenie na Mazáka

0

Ayše Eren Pružinec zvažuje podať trestné oznámenie na Mazáka


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


S členkou Súdnej rady za Združenie sudcov Slovenska Ayše Eren Pružinec sme sa rozprávali o turbulentnom 4.zasadaní Súdnej rady, odvolaní jej predsedu Jána Mazáka, jeho argumentoch proti odvolaniu, ktoré nepredniesol na zasadaní ale v televízii, trestnoprávnej rovine jeho odvolania kvôli nezákonnému lustrovaniu nepohodlných sudcov, Mazákovej sťažnosti na Ústavný súd, aj o budúcnosti Súdnej rady a potrebe apolitickosti jej vedenia.

V súvislosti s nedávnymi udalosťami na Súdnej rade Slovenska a odvolaním jej predsedu Jána Mazáka je dôležité pripomenúť, že nezávislosť súdnictva je základným pilierom demokratického právneho štátu. Odvolanie predsedu Súdnej rady vyvolalo diskusie o transparentnosti a apolitickosti tohto orgánu, ktorý by mal byť strážcom súdnej nezávislosti.

Ayše Eren Pružinec: Zvažujem podať trestné oznámenie na Jána Mazáka za zneužívanie právomoci

Argumenty Jána Mazáka, ktoré predniesol v televízii namiesto na zasadnutí Súdnej rady, naznačujú potrebu otvorenejšej komunikácie a dialógu medzi členmi rady a verejnosťou. Trestnoprávna rovina jeho odvolania, ktorá sa týka nezákonného lustrovania sudcov, poukazuje na citlivú problematiku ochrany osobných údajov a práv sudcov.

Sťažnosť podaná na Ústavný súd môže byť indikátorom hľadania spravodlivosti a ochrany právnych princípov. Budúcnosť Súdnej rady a jej apolitické vedenie sú kľúčové pre zachovanie dôvery verejnosti v súdny systém. Je nevyhnutné, aby sa Súdna rada zaoberala nielen aktuálnymi problémami, ale aj dlhodobými stratégiami na posilnenie nezávislosti a efektivity súdnictva na Slovensku.

Rozhovory s Mimi Šramovou/JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *