27. júla 2024

E. Chmelár-Video: Etický kódex, čo je už neprípustné a za čiarou

Eduard Chmelár: MALÁ LEKCIA Z POLITICKEJ GRAMOTNOSTI

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Keď Michal Šimečka – ten Michal Šimečka, ktorý odmietol dať vláde obligátnych sto dní – odrazu vyzýva na sto dní pokoja, môže vám to nadvihnúť obočie, nemali by ste zabudnúť na to, ako vykrikoval, že bude vláde hádzať polená pod nohy, ale zodpovedný štátnik sa musí pozerať dopredu. Rovnako keď novinár Arpád Soltész – ten Arpád Soltész, ktorý za to, že som žiadal mier na Ukrajine, vyzýval ľudí na môj lynč, aby mi nikto nepodal ani len pohár vody – zrazu navrhuje zmierenie, verte mi, že mám z toho zmiešané pocity. Ale len malé deti ukazujú na druhých prstom. Dospelý človek by sa v záujme vyššieho cieľa mal dokázať povzniesť nad pocity osobnej krivdy.

A tým vyšším cieľom je súdržné a silné Slovensko. Ak chce niekto míňať energiu na vzájomné výčitky, túto disciplínu mu rád prenechám. Ja sa budem zameriavať na hľadanie východísk. Oceňujem dnešné gesto úradujúcej prezidentky a zvoleného prezidenta pozvať za okrúhly stôl predstaviteľov všetkých parlamentných strán, ale mám k tomu dve poznámky. Jednak si myslím, že tento krok prichádza neskoro. Zuzana Čaputová mala päť rokov na to, aby zjednocovala spoločnosť, namiesto toho odmietala rokovať s vtedajšou opozíciou a dnešnou koalíciou.

No čo je oveľa dôležitejšie: toto stretnutie nebude mať žiadny význam, keď sa politici len stretnú a urobia si imidžovú fotečku. Preto som navrhol, že potrebujeme spoločné pravidlá, ktorými zaviažeme politikov, akýsi etický kódex, čo je už neprípustné a za čiarou. Vyspelá spoločnosť nepotrebuje mať takéto pravidlá politickej kultúry písomne, ale my zjavne nie sme takou spoločnosťou a aspoň dočasne potrebujeme takýto morálny kompas. Viac nájdete v tomto rozhovore:

[monsterinsights_popular_posts_widget]



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *