27. júla 2024

Náhoda? Ako náhle Fica postrelili, Brusel pripravoval cenzúru

Eduard Chmelár: ROBO, VRÁŤ SA, CHÝBA TOMU VEDENIE!

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Motív páchateľa atentátu na Roberta Fica zatiaľ nebol potvrdený, Európska komisia však už chcela monitorovať sociálne siete a pohrozila pokutami, ak veľké online platformy nebudú bojovať proti dezinformáciám. Austrálsky senátor Gérard Rennick sa čuduje, ako mohla Európska komisia vedieť, čo je dezinformácia. „Skutočnosť, že EÚ chce kontrolovať správy, vám hovorí, že vláda sa niekde obáva, že pravda vyjde najavo,“ povedal. Okrem toho sa na Slovensku zmenila vyšetrovacia verzia, Juraj Cintula nemusel konať sám.

Minulý týždeň bol Robert Fico vážne zranený pri pokuse o atentát. Páchateľ sa k činu priznal, 71-ročný Juraj Cintula. Spočiatku sa predpokladalo, že Cintula spáchal atentát sám. Podľa včerajších informácií zo včerajšej tlačovej konferencie však slovenská polícia teraz pracuje s verziou, že Cintula bol súčasťou skupiny. Políciu k tomu nabáda skutočnosť, že Cintula dve hodiny po útoku vymazal svoju komunikáciu na sociálnych sieťach. Vyšetrovací tím sa rozšíril.

Pavol Gašpar, zástupca riaditeľa Slovenskej informačnej služby, ktorý v súčasnosti zastáva túto funkciu, poukázal na jeden fenomén: „Toto je militantný akceleracionizmus. Streľba v Prahe inšpirovala aj páchateľov na Slovensku, ktorých sa nám podarilo úspešne eliminovať.“

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar uviedol, že ochrana tých, ktorí dostali vyhrážky, je zabezpečená. Podľa českého ministra vnútra Šutaja Eštoka polícia monitoruje situáciu v teréne, ako aj na sociálnych sieťach. „To, čo sa stalo po atentáte, vyvolalo ďalšiu vlnu útokov a šírenie nenávisti v online priestore,“ povedal a dodal, že polícia identifikuje ľudí, ktorí vyjadrujú svoj súhlas s atentátom a správajú sa agresívne.
„Vo väzbe máme 41-ročného Vladimíra S. zo Spišskej Novej Vsi. Polícia ho identifikovala a bude sa za neho zodpovedať. Ale aj 23-ročná žena z Bratislavy alebo vysokoškolsky vzdelaná žena z Nitry. Obaja sú obvinení z vyhrážania sa a nikdy nemali problémy so zákonom,“ dodal.

Vo virtuálnom priestore majú údajne takmer 150 podozrivých z trestných činov. „Pracujeme na ďalších 20 prípadoch a ďalších 30 prípadov sa už pripravuje,“ povedal s tým, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) sa už zaoberá celkovo 90 sťažnosťami.

Slovenský atentát má skutočne veľa spoločného so sociálnymi sieťami. Ako vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg, Európska komisia oznámila, že „aktívne monitoruje“ šírenie falošných správ na sociálnych médiách a varovala, že by mohla potrestať veľké platformy za to, že nerobia dosť v boji proti dezinformáciám. Regulátor má údajne „širokú škálu právomocí v oblasti výskumu a dohľadu“, uviedla EK v e-maile pre agentúru Bloomberg. Právomoc zasiahnuť proti veľkým platformám jej udeľuje akt o digitálnych službách, t. j. nariadenie o digitálnych službách.

Americká technologická webová stránka Wired vo štvrtok uviedla, že na sociálnych sieťach prebieha „zdanlivo koordinovaná kampaň“, ktorá obviňuje z atentátu na Fica Ukrajinu. Tento názor šírili ruské štátne médiá, prokremeľské telegramové kanály, ako aj automatizované účty na X. „To, čo sa javilo ako koordinovaná dezinformačná kampaň rozpútaná ruskou vládou bezprostredne po streľbe – ešte predtým, ako bol strelec oficiálne identifikovaný – ukazuje, ako je Kremeľ jasne pripravený využiť hlboké politické rozpory v Európe,“ píše webová stránka a poznamenáva, že strelec bol oficiálne identifikovaný. že ruské médiá zdôrazňovali najmä Ficov postoj k Ukrajine.

[monsterinsights_popular_posts_widget]

Webová stránka Zerohedge však poznamenala, že Európska komisia reagovala ešte predtým, ako bol motív strelca potvrdený. Podľa neho chce Európska únia kontrolovať naratív o atentáte alebo aspoň zabezpečiť, aby sa nedospelo k žiadnym nepríjemným „záverom“. Webová stránka sa tiež pýta, čoho sa obávajú.

Austrálsky senátor Gerard Rennick má rovnaký názor. „Zaujímalo by ma, ako zahraniční poslanci Európskeho parlamentu vedia, čo sú a čo nie sú falošné správy? Skutočnosť, že EÚ chce kontrolovať správy, vám hovorí, že vláda sa niekde bojí, že pravda vyjde najavo.“

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *