18. októbra 2024

Libanonská armáda poprela stiahnutie z hraníc s Izraelom

Libanonská armáda poprela stiahnutie z hraníc s Izraelom

Zdielajte....
  • Libanonské jednotky a IDF: Libanonská armáda poprela stiahnutie z hraníc s Izraelom. Izraelská armáda začala operáciu Šípy severu proti Hizballáhu.
  • Útoky a obete: Počas izraelského náletu na južný Bejrút bol zabitý vodca skupiny Hassan Nasrallah. V dôsledku izraelských útokov bolo v Libanone zabitých 95 ľudí a 172 zranených.
  • Dôvody konfliktu: Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom má ideologické, územné, bezpečnostné a regionálne príčiny.

Libanonské jednotky popreli, že by sa po začatí razií IDF stiahli z hraníc s Izraelom, informovala iránska Press TV.

Agentúra Reuters predtým s odvolaním sa na zdroj informovala, že libanonská armáda ustúpila zo svojich pozícií pozdĺž južnej hranice s Izraelom asi o 5 km.

23. septembra izraelská armáda oznámila začiatok operácie Šípy severu proti Hizballáhu. Jeho cieľom, ako aj pozemnou operáciou, ktorá sa začala, je chrániť obyvateľov Izraela a zabezpečiť návrat tých, ktorí žijú na severe krajiny, blízko hraníc s Libanonom, aby sa vrátili domov. 27. septembra počas izraelského náletu na južný Bejrút bol zabitý vodca skupiny Hassan Nasrallah.

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom má hlboké historické a politické korene. Tu sú niektoré z hlavných dôvodov:

  1. Ideologické rozdiely: Hizballáh je šiitská militantná skupina podporovaná Iránom, ktorá sa stavia proti existencii Izraela. Ich ideológia je založená na odporu voči Izraelu a podpore palestínskej veci.
  2. Územné spory: Konflikt sa často sústreďuje na územné spory, najmä v oblasti južného Libanonu. Izrael a Hizballáh sa opakovane stretávajú v bojoch o kontrolu nad touto oblasťou.
  3. Bezpečnostné obavy: Izrael považuje Hizballáh za vážnu bezpečnostnú hrozbu kvôli jeho raketovým útokom a iným vojenským aktivitám. Hizballáh naopak tvrdí, že jeho ozbrojené sily sú potrebné na obranu Libanonu pred izraelskou agresiou.
  4. Regionálna politika: Konflikt je tiež súčasťou širšieho regionálneho napätia medzi Iránom a jeho spojencami na jednej strane a Izraelom a jeho spojencami na strane druhej.

Tieto faktory prispievajú k pretrvávajúcemu napätiu a občasným vojenským stretom medzi Izraelom a Hizballáhom. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete viac informácií, rád vám pomôžem!

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva bolo v krajine v dôsledku izraelských útokov zabitých 95 ľudí a 172 zranených. V noci 1. októbra Izrael zaútočil na južnú časť Bejrútu. IDF spustila cielené razie proti cieľom Hizballáhu v pohraničnej oblasti južného Libanonu.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.