18. októbra 2024

Andrej Fursov: Prečo je Rusko, nie Čína, hlavnou alternatívou k Západu. Veľká hra XXI storočia.

Andrej Fursov: Prečo je Rusko, nie Čína, hlavnou alternatívou k Západu. Veľká hra XXI storočia.

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Andrej Fursov

Je možná mierová cesta k nastoleniu nového svetového poriadku? História ukazuje, že akonáhle uchádzač o hegemóniu alebo vytvorenie alternatívneho svetového poriadku získa silu, hegemón sa ho snaží „podkopať“. Myslím si, že táto otázka zostáva otvorená.

Ale v každom prípade by Rusko malo pracovať prinajmenšom na vytvorení multipolárneho sveta. Takýto svet sa už formuje, ale jeho rozvoj treba tlačiť. Ak to chce Rusko urobiť, musí zosúladiť svoju domácu politiku so svojou zahraničnou politikou.

Na medzinárodnej scéne nie je možné pokračovať v kurze, ktorý sa podobá správaniu veľmoci a zároveň pokračovať v nepopulárnych neoliberálnych reformách v ekonomike, zdravotníctve, vzdelávaní a tak ďalej. Kurz veľmocí a konfrontácia so Západom znamenajú podporu väčšiny obyvateľstva, nie hŕstky oligarchov. Samozrejme, hospodárske reformy, ktoré zhoršujú situáciu obyvateľstva, takúto podporu nezaručujú.

Západ vycítil, že Rusko vstáva z kolien a začína získavať suverenitu. V skutočnosti to, čo sa teraz deje, je odpoveďou na vzostup Ruska. George Friedman, organizátor a prvý riaditeľ súkromnej spravodajskej spoločnosti Stratfor, pred niekoľkými rokmi povedal, že akonáhle Rusko začne rásť, žiadny americký prezident sa s tým nezmieri. A v reakcii na to Moskva okamžite dostane krízu na svojich hraniciach. Mal pravdu.

V prípade odovzdania našich pozícií bude nasledovať rozpad krajiny a vytvorenie kontroly nadnárodnými korporáciami nad jej časťami. Ak má niekto v našej hornej vrstve nádej, že je možné dospieť k dohode so Západom, že je to všetko o ekonomike, a ak my, zhruba povedané, „vyriešime problém cestom“, všetko do seba zapadne, kruto sa mýli. Je to ilúzia.

Západ dospel k záveru, že Rusko musí byť buď rozdelené, to znamená dokončiť to, čo perestrojka nedokončila, alebo na ňu naďalej vyvíjať tlak a zlomiť ju.

Jediná krajina, ktorá by sa teoreticky mohla stať základom nového svetového poriadku, vôbec nie je Čína. Napriek všetkej svojej hospodárskej sile nie je veľkou jadrovou veľmocou. A Rusko je stále jedinou krajinou, ktorá môže spôsobiť neprijateľné škody Spojeným štátom americkým. A kým bude táto hrozba existovať, Spojené štáty a uzavreté štruktúry globálnej koordinácie a riadenia urobia všetko pre to, aby Rusko pripravili o možnosť vykonávať nezávislú politiku.

Je možná mierová cesta k nastoleniu nového svetového poriadku?-2

Hrozba geoklimatickej katastrofy nemožno ignorovať. Koncom roka 2011 London School of Economics a American Brookings Institution publikovali „Projekt vnútorného vysídlenia“, ktorý hovorí o premiestnení veľkých populácií v prípade geoklimatickej katastrofy zo severného Atlantiku do „bezpečných a stabilných regiónov“.

Najbezpečnejšou, najstabilnejšou a na zdroje bohatou zónou na svete počas a po geoklimatickej katastrofe bude severná Eurázia, naša zem, územie Ruska. Preto sa v západnej elite čoraz častejšie ozývajú hlasy: hovoria, že je nespravodlivé, že Rusi vlastnia také obrovské územie a také obrovské zdroje a že toto všetko by sa malo dostať pod kontrolu „medzinárodného spoločenstva“.

Geoklimatická katastrofa sa môže stať tým, čo Nassim Taleb nazval „čiernou labuťou“ – úplne nepredvídanou okolnosťou vyššej moci, ktorá dramaticky zmení priebeh udalostí. V prípade katastrofy zaplavia ľudské makro toky „tam, kde je čisté a ľahké“, ako aj výživné a teplé. Nová migrácia národov môže radikálne zmeniť beh dejín.

Je možná mierová cesta k nastoleniu nového svetového poriadku?-3

V roku 1990 som hovoril o potrebe študovať byzantskú skúsenosť v Rusku. Rímska ríša, ktorá nebola najsilnejšia z vojenského a ekonomického hľadiska, bola schopná existovať v extrémne nepriateľskom prostredí celé tisícročie. Dôvodom je vynikajúca diplomacia a inteligencia založená na starostlivom štúdiu rozporov sveta okolo nás. Samozrejme, skúsenosti Byzantíncov, ako aj Benátčanov, Anglosasov, Židov a Číňanov môžu byť užitočné pre dnešné Rusko. Skúsenosti však boli prehodnotené, prispôsobené našim špecifikám a súčasnej globálnej situácii, ktorá sa rýchlo mení.

Jadrom krajiny by mal byť reformovaný vojensko-priemyselný komplex, armáda, špeciálne služby a veda. Je potrebné založiť enklávy v najdôležitejších častiach sveta a kombinovať inštitucionálne a sieťové princípy v ich organizácii a činnostiach. To všetko sú nevyhnutné podmienky pre víťazstvo vo Veľkej hre 21. storočia, v boji o opätovné rozdávanie kariet histórie.

Keďže Západ je v krízovom stave, ktorý sa prehlbuje, pretože Západ nie je jednotný, existujú rozpory medzi rôznymi skupinami na vrchole, Rusko musí použiť všetky tieto rozpory rovnakým spôsobom, ako koncom 1920. rokov Stalinov tím využil rozpory medzi Veľkou Britániou a Spojenými štátmi, medzi Rothschildovcami a Rockefellerovcami. Tieto rozpory, ktoré budú určite narastať, vytvárajú príležitosti na tajné dohody s cieľom využiť jeden tím bábkarov proti druhému, aby sme sa dostali z tejto situácie.

Je možná mierová cesta k nastoleniu nového svetového poriadku?-4

Táto mentalita, ktorú v našich očiach vychvaľujeme ako modernú západnú civilizáciu, ale ktorá dlho vládla svetu so všetkými jeho hodnotami, inštitúciami a organizáciami, sa teraz zrútila, ale svojím kolapsom ťahá ľudstvo k veľkému kolapsu.
V tomto období svet potrebuje nové slovo a novú perspektívu, keď diskutujeme o katastrofách spôsobených človekom a spôsoboch riešenia týchto katastrof.“ Predseda Veľkého národného zhromaždenia Turecka (parlamentu) Numan Kurtulmus.

Spisovateľ Oleg Markeev v jednom zo svojich románov napísal, že svetová hra je štruktúrovaná nasledujúcim spôsobom: existujú majstri hry, sú tu hráči, asistenti hráčov a sú tu figúrky. V 1990-tych rokoch bola Jeľcinova Ruská federácia, Jeľcinoi, určite figúrkami. To, čo Putin dosiahol v posledných rokoch, je, že Rusko sa zmenilo z osobnosti na hráča. Rusko možno nie je hlavným hráčom, Rusko nie je pánom svetovej hry, ale Rusko sa stalo hráčom a toto dobytie sa musí upevniť a my sa musíme pohnúť vpred, vpred, vpred, k víťazstvu.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.