29. septembra 2024

SKLAMANIE? DO LETA BEZ ZÁSADNEJŠIEHO KROKU KOALÍCIE!

DO LETA BEZ ZÁSADNEJŠIEHO KROKU KOALÍCIE!

Zdielajte....

Roman Martiška: Pred inauguráciou zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho neteší v politickom dianí na Slovensku absolútne nič. “Vyhrali sa” parlamentné aj prezidentské voľby, eurovoľby dopadli možno nad očakávania pred nimi, je po voľbách a volič by čakal, že teraz príde úder. Namiesto toho počuť správy o letnom utužovaní vzťahov v koalícii. Pellegrini už budúci týždeň bude vykonávať funkciu prezidenta a na stole mu okrem RTVS, zákon, ktorý zatiaľ nestiahli. Do leta nepristane žiadny, ktorý by urobil v štáte poriadok. Žiaľ, čiastočne treba súhlasiť s kritikmi koalície, opozíciou a červenými denníčkami, že koalícia, zatiaľ, riešila svoje osobné problémy.

Novela Trestného zákona, o ktorom ešte rozhoduje Ústavný súd

, síce priniesla vytúžené zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ale Danielovi Lipšicovi zostal prokurátorský talár. Špeciálna prokuratúra neexistuje, ale naďalej funguje Špecializovaný trestný súd, ktorý je plný politických aktivistov, ochotných súdiť pre politický názor. Hlavné “boľačky”, ktoré sa bytostne dotýkali koaličných politikov sa, ale vyriešili.

Na nikoho z bývalých vládnych garnitúr nebolo podané ani len trestné oznámenie, nekoná Generálna prokuratúra. Koaličníci pol roka pripravujú právne kroky. Výsledok? Nebyť verejného ochrancu práv Róberta Dobrovodského, voleného za bývalých garnitúr, tak možno nevieme, že právna analýza na základe, ktorej Jaroslav Naď poslal stíhačky MIG-29 a protivzdušný systém KUB Ukrajine, v skutočnosti neexistuje. Po hodinách od správy verejného ochrancu práv túto informáciu potvrdil štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher. To znamená jediné, že na ministerstve obrany pol roka hľadali analýzu, ktorá neexistuje, a teraz pripravujú “právne kroky”. Medzi hľadaním neexistujúcej analýzy a príprave právnych krokov sa Naď hral na sprejera, hanobil národ a nechýbalo veľa, aby sa dostal do Bruselu. Ak pol roka hľadali neexistujúcu analýzu, tak do vazalskej zmluvy s USA asi ani nepozreli…

Ak do leta nepríjmu zákon o RTVS, tak začiatok jesene

Teda po roku od začiatku vlády, nebude možné komentovať rok vlády premiéra Roberta Fica, nakoľko pol roka sa riešila Špeciálna prokuratúra a rok trvala zmena RTVS. Presnejšie povedané prijatie zákona k možnej zmene RTVS. Nevieme čo je s energiami, nepoznáme plán k sľubovanej potravinovej samostatnosti, financovanie samospráv sa rieši minútu pred dvanástou a ministrovi dopravy z nejakého nepochopiteľného dôvodu stoja zákony, ktoré by urýchlili nezanedbateľný počet investícií v štáte.

Čo odprezentuje koalícia po roku vládnutia? Áno, narozdiel od bývalých troch garnitúr za posledné štyri roky je badať rozdiel, možno až prílišnú spokojnosť a benevolentnosť voličov, ale predvolebné plány sa odkladajú zo dňa na deň, až nakoniec nebudú schválené ani do roka od nástupu vlády.

Akú príchuť môže mať návrat z letných dovoleniek a utužovania vzťahov koalície?

Trpkú! Ani Ján Káľavský, ani zlý chlapec z Londýna, nemajú veľký dôvod na radosť k návratu domov – na Špecializovanom trestnom súde sedia tí istí sudcovia, ktorí sa podieľali na mediálnych lynčoch. Kedy boli obvinení odsúdení verejnosťou a sudcami skôr, ako mohli pred súdom predniesť obhajobu. Pád vlády je to posledné, čo by som si želal, ale pohľadom na nabudenie z eurovolieb a pokračovanie modusu operandi, ktorý sa opakuje od roku 2018. Čaká nás mimoriadne horúca jeseň, jej náznaky vidíme už dnes.

Prvým pokusom bude snaha rozbiť to cez Andreja Danka, ktorého posmechom budú červené denníčky hnať do nepríčetnosti a tlačiť na jeho samoľúbosť, aby nástojil na poste predsedu Národnej rady, zároveň Matúšovi Šutajovi Eštokovi už pripomínajú, že ak cúvne, tak ukáže slabosť. Druhým pokus bude cez ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú a ministra školstva Tomáša Druckera. Obaja ministri do koalície názorovo nesedia, veď aj sú z Dobrej voľby, ktorá zlúčila s Hlasom… Drucker môže pribrzdiť proces s mimovládkami a Dolinkovú budú tlačiť cez vybraných odborníkov na zmluvu s WHO. Čo s nimi? Ich koniec a následné uplatnenie poslaneckých mandátov znamená možnú stratu väčšiny!

Už je po voľbách! Zákony mali byť napísané, parlamentom prijaté a novým prezidentom podpísané do leta! Toto nie je predstava ako si Hurvínek predstavoval vojnu, takto to malo vyzerať, lebo na jeseň už môže byť neskoro, veľmi neskoro…

Roman Martiška



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.