28. septembra 2024

Politico: Presun USA síl na Aljašku kvôli Rusku a Číne

Politico: Presun USA síl na Aljašku kvôli Rusku a Číne

Zdielajte....
  • Presun síl USA: Presun USA síl na Aljašku: Torpédoborec Sterett a armádnu jednotku s raketovým systémom dlhého doletu kvôli zvýšenej aktivite Ruska a Číny v regióne.
  • Vysoká pohotovosť: Stíhacia letka na Aljaške bola uvedená do stavu vysokej pohotovosti.
  • Manévre Ruska a Číny: Rusko a Čína vykonávajú častejšie vojenské manévre v oblasti Aljašky, čo zvyšuje napätie.
  • Reakcia USA: Americké ozbrojené sily zvyšujú svoju prítomnosť v blízkosti polostrova ako odpoveď na tieto aktivity.

Spojené štáty poslali na Aljašku torpédoborec Sterett a armádnu jednotku vybavenú raketovým systémom dlhého doletu. Tiež uviedli stíhaciu letku do stavu vysokej pohotovosti, píše Politico.

Spojené štáty rozmiestňujú na Aljaške ďalšie sily, pretože sa domnievajú, že Rusko a Čína sa v regióne stali aktívnejšími, uvádza Politico.

Podľa Politico americké ozbrojené sily postupne zvyšujú svoju prítomnosť v blízkosti polostrova. Vyslali tam najmä torpédoborec Sterett a armádnu jednotku vybavenú raketovým systémom dlhého doletu (pristála na odľahlom ostrove).

Okrem toho bola stíhacia letka, ktorá má základňu na Aljaške, uvedená do stavu vysokej pohotovosti. Washington považuje nárast vojenskej aktivity Ruska a Číny za dôvod zvýšenia napätia v regióne, tvrdia noviny.

Senátor Dan Sullivan (republikán z Aljašky), ktorého slová citoval Politico, vyjadril znepokojenie nad situáciou a vyjadril názor, že Čína a Rusko začali v regióne vykonávať manévre častejšie.

Rusko v posledných mesiacoch vykonáva manévre v oblasti Aljašky. Ministerstvo obrany teda 15. septembra oznámilo, že ruské raketové lietadlá Tu-95MS preleteli nad neutrálnymi vodami Čukotského mora (nachádzajúceho sa severne od Beringovho prielivu, medzi Čukotkou a Aljaškou). Vypracovali dodávku útokov riadených striel na kritické zariadenia podmieneného nepriateľa.

Lietadlá neprekročili medzinárodný vzdušný priestor, ale upútali pozornosť americkej protivzdušnej obrany. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že let sa uskutočnil v plnom súlade s pravidlami.

Koncom júla ministerstvo obrany oznámilo, že bombardéry Tu-95MS a čínske bombardéry Xian H-6 vykonávali spoločné hliadky nad vodami Čukotskoho, Beringovho mora a severného Tichého oceánu.

Americké veliteľstvo leteckej obrany (NORAD) potom uviedlo, že v identifikačnej zóne protivzdušnej obrany na Aljaške sa objavili dva ruské Tu-95 a dva čínske H-6. Lietadlo zostalo v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpilo do amerického alebo kanadského suverénneho vzdušného priestoru, poznamenala americká armáda. Lietadlá zachytili stíhačky NORAD zo Spojených štátov a Kanady. Armáda zdôraznila, že aktivita Ruska a Číny v tejto zóne sa nepovažuje za hrozbu.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.