18. októbra 2024

V Paríži začína súdny proces s Marine Le Penovou

V Paríži začína súdny proces s Marine Le Penovou

Zdielajte....
  • Súdny proces: V Paríži sa začína súdny proces s Marine Le Penovou a ďalšími členmi Národného zhromaždenia za pranie špinavých peňazí a spreneveru štátnych fondov.
  • Obvinenia: Politici sú obvinení zo sprenevery takmer 3 miliónov eur prostredníctvom fiktívneho najímania asistentov v Európskom parlamente.
  • Dôsledky: Ak budú uznaní vinnými, môžu čeliť až desiatim rokom väzenia a päťročnému zákazu politickej činnosti.
  • Politický kontext: Marine Le Penová bola poslankyňou Európskeho parlamentu a líderkou Národného frontu, ktorý teraz vedie pravicovú koalíciu v Národnom zhromaždení.

V Paríži sa začína súdny proces s Marine Le Penovou za pranie špinavých peňazí Le Penová a ďalší politici sú obvinení zo sprenevery štátnych fondov a sponzorovania Národného frontu z fondov Európskeho parlamentu najímaním asistentov. Ak bude uznaná vinnou, nebude môcť v roku 2027 kandidovať na prezidentku

30. septembra sa v Paríži začne súdny proces s jednou z lídrov strany Národné zhromaždenie Marine Le Penovou a ďalšími členmi tejto politickej sily v prípade prania špinavých peňazí v Európskom parlamente, uvádza BFMTV.

Prípadom sa bude zaoberať trestný súd v Paríži. Celkovo je do nej zapojených 27 ľudí vrátane Le Penovej, jej otca a zakladateľa Národného zhromaždenia Jeana-Marieho Le Pena a ďalších lídrov strany – jej bývalých viceprezidentov Louisa Aliota, Marie-Christine Arnautuovej a Bruna Holnisha, ako aj bývalého generálneho tajomníka Nicolasa Beho.

Obvinenie je založené na správe Európskeho parlamentu, ktorá bola anonymne zaslaná francúzskym príslušníkom orgánov činných v trestnom konaní v roku 2015. Zástupcovia strany sú podozriví z fiktívneho najímania asistentov europoslancov s cieľom presmerovať svoje finančné prostriedky v prospech strany: správa naznačuje, že všetci asistenti prijatí v EP súčasne zastávali pozície v Národnom fronte (ako sa predtým nazývalo Národné zhromaždenie). Podľa vnútorných pravidiel sa finančné prostriedky pridelené Európskym parlamentom nemôžu použiť na financovanie strán týmto spôsobom.

Politici sú obvinení zo sprenevery takmer 3 miliónov eur v rámci tejto schémy v rokoch 2004 až 2016. Sú obvinení zo sprenevery verejných finančných prostriedkov a spoluúčasti na sprenevere, zneužitia dôvery, podvodu, falšovania a používania falšovaných dokumentov, ako aj zo skrytých aktivít. Vyšetrovanie sa domnieva, že strana vyčlenila 21 tisíc eur, ktoré Štrasburg mesačne prideľoval každému poslancovi EP na platenie asistentov.

Zamestnanec najatý ako parlamentný asistent bol teda podľa obžaloby v skutočnosti osobným tajomníkom Jeana-Marieho Le Pena. Ďalší asistent, ktorého prácu formálne platila Marine Le Penová z EP, v skutočnosti trávil väčšinu času v sídle Národného frontu v Nanterre.

Tí, ktorí budú uznaní vinnými zo sprenevery verejných prostriedkov a spoluúčasti na sprenevere, môžu čeliť až desiatim rokom väzenia, ako aj päťročnému zákazu politickej činnosti a zastávania verejných funkcií. Pojednávania budú trvať do 27. novembra, rozsudok by mal byť vynesený v roku 2025. Najbližšie prezidentské voľby sa budú konať vo Francúzsku v roku 2027, takže Le Penová v prípade odsúdenia nebude môcť v nich kandidovať.

Le Penová bola poslankyňou Európskeho parlamentu v rokoch 2004 – 2017. V júni 2017 boli vznesené obvinenia zo zneužitia dôvery a spoluúčasti na porušení dôvery, v roku 2018 boli preklasifikované na „spreneveru verejných prostriedkov“ a „spoluúčasť na sprenevere verejných prostriedkov“.

Le Penová sama označuje obvinenia za nespravodlivé a trvá na tom, že ona a zástupcovia jej strany sa nedopustili trestných činov.

Marine Le Pen sa stala líderkou Národného frontu v roku 2011, v roku 2021 opustila post predsedníčky. Zostáva členkou francúzskeho Národného zhromaždenia. Podľa výsledkov parlamentných volieb, ktoré sa v krajine konali v lete, obsadila tretie miesto pravicová koalícia vedená Národným zhromaždením so 143 kreslami (samotné združenie má 88 kresiel).

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.