20. mája 2024

Tyler Durden, ZEROHEDGE: Čína s Brazíliou sa dohodli, že pochovajú dolár. Už aj Elon Musk naskakuje, aby mu ten vlak neušiel…

0

ČÍNA/BRAZÍLIA: V čase, keď sa správy o de-dolarizácii valia rýchlo a zbesilo, už aj Elon Musk naskakuje, aby mu ten vlak neušiel…

… ako sme to prvýkrát definovali už pred desaťročím, neubehne deň bez toho, aby prebehol mierny alebo aj nie až tak mierny posuv k svetu, v ktorom americká mena – po februári 2022 pred očami vydeseného sveta plne pretvorená na zbraň – už prestáva byť svetovou rezervnou menou . A dnešok nie je výnimkou.

Podľa brazílskej vlády dosiahli Čína s Brazíliou dohodu o obchode vo svojich národných menách a úplne tak pochovali dolár Spojených štátov ako sprostredkujúcu menu, hlási AFP.

Táto zmluva je poslednou salvou Pekingu proti všemocnej zelenej bankovke a Číne umožní stať sa najväčším rivalom ekonomickej hegemónie USA a Brazílii, najväčšej ekonomike Latinskej Ameriky, vykonávať svoje ohromné ​​obchody, ktoré ročne obnáša 150 miliárd $ s priamymi finančnými transakciami pri výmenách yuanov na realy a opačne , namiesto aby to chodilo cez US doláre. Čína týmto rozširuje svoje bilaterálne vyrovnávanie s odstránením americkej meny na krajiny ako Rusko, Pakistan a Saudská Arábia a teraz už aj na exportného ťahúňa Latinskej Ameriky.

„Očakáva sa, že to zníži náklady, podporí ešte väčšie bilaterálne obchody a zariadi investície,“ uviedla vo vyhlásení brazílska Agentúra pre podporu obchodu a investícií (ApexBrasil).

Čína je najväčším obchodným partnerom Brazílie s vlani rekordným bilaterálnym obchodom 150,5 miliardy US$.

Táto zmluva nasledujúca po predbežnom dojednaní z januára bola oznámená po skončení čínsko- brazílskeho business fóra na vysokej úrovni v Pekingu.

Pôvodne bolo naplánované, že sa tohto fóra ako súčasť návštevy Číny na vysokej úrovni zúčastní brazílsky prezident Luiz Ignacio Lula da Silva, ten ale v nedeľu svoju cestu odložil na neurčitu, keď ochorel na pneumóniu.

Priemyselná a komerčná banka Číny a Banka komunikáciou BBM tieto transakcie budú vykonávať, hovoria oficiálni činitelia.

Je isté, že to ešte dlho potrvá, kým yuan nahradí dolár ako globálna rezervná mena, alebo možno nie zase až tak dlho, keď si človek prečíta posledné správy od Zoltána Pozsara. A už aj takí zúriví skeptici k Bretton Woodu III ako Michael Every z Rabobank si začínajú uvedomovať, že sa asi mýlili. Ten dnes ráno poznamenal:

Už sme roku 2022 ukazovali, prečo Bretton Woods 3 nebude fungovať, pretože ten blok BW3 proti USA vnútorne nevyváži svoj obchod v hodnote alebo štruktúre: BW3 môže predávať komodity do Číny, ale kým neabsorbujú tie exporty, ktoré teraz Čína posiela na Západ, alebo ktorými Čína vyrovnáva obchodné deficity ako ten USA, tak k tomu nemôže dôjsť. Namiesto toho sa jednoducho vraciame ku globálnemu merkantilizmu – to, čo sa deje, je inflačné a nakoniec to slúži USA – nie len Wall Streetu (buď z hľadiska merkantilizmu, alebo monetárnej politiky). Keď však hráči BW3 už nedržia svoje oficiálne alebo neoficiálne úspory v dolárových aktívach (ak nie vo vládnych dlhoch, tak v agentúrnych alebo v akciách alebo v majetku) a chcú si uložiť hotovosť v Moskve a dôchodok v Číne, tak sa veci menia.

Čiže s tempom, akým súčasný v USA vládnuci režim ničí dôveru sveta nielen v dolár, ale aj prináša dôveru, že to, čo kedysi bývalo skutočnou superveľmocou, je čoraz viac banánovou republikou tretieho sveta, keď posledné správy o obvinení Trumpa z politických dôvodov je čerešničkou na banánovej torte, už nebudeme musieť čakať dlho.

AUTOR: Tyler Durden

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *