20. mája 2024

Aj vedci potvrdili to, čo ľudia milujúci záhradkárčenie vedia už dávno. Myslíte si to tiež?

0

 Zistilo sa, že ľudia žijúci v luxusných štvrtiach miest a obcí žijú dlhšie a sú zdravší. Podľa britských vedcov však nemusí byť človek milionár a i tak môže mať rovnako dlhý život a pevné zdravie do vysokého veku. Stačí, keď sa pravidelne venuje záhradkárčeniu.

Záhrada a pobyt v nej zvyšujú šancu na dobré zdravie o celých 10 percent. A to nie je vôbec málo, vzhľadom k tomu, že na zdravie a dĺžku života pôsobí celý rad rôznych faktorov.

Záhrada pôsobí blahodarne nielen na tých, ktorí chcú mať všetko dokonalé, ale aj na tých, ktorí v nej iba relaxujú a vnímajú jej krásy. Podľa vedcov z anglickej univerzity University of Exeter má dobré zdravie v britskej populácii priemerne 61 percent osôb. Keď sa však vyradia tí, ktorí nemajú záhradu a vôbec sa v nej nezdržiavajú, číslo vzrastie na 71 percent. „Táto štúdia pridáva ďalšie dôkazy k už veľkému objemu predchádzajúcich výskumov, ktoré sa zaoberali tým, ako záhrada a zahradničenie pôsobia blahodarne na zdravie ľudí,“ uviedol profesor Alistair Griffiths z Exeteru v rozhovore pre BBC.

„Záhradkárčenie môže poskytnúť zdravotné výhody ľuďom v tom, že im zabezpečí zdravé a čerstvé ovocie a zeleninu, navyše podporuje fyzickú aktivitu, emočnú pohodu, to všetko dohromady môže posilniť zdravé správanie a životný štýl. Záhradkárčenie zvyšuje pocit životného šťastia. Aj v mestách by sa mali podporovať práve aktivity spojené so záhradkárčením, ako jeden z hlavných prvkov zvyšovania kvality života,“ myslí si profesorka Anu Ramaswamiová z Princetonskej univerzity. Z výskumu tiež vyplýva, že ľudia venujúci sa záhradníčeniu zaraďujú túto činnosť medzi 5 najužitočnejších aktivít svojho života.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *