20. mája 2024

Bohatá úroda zo ZVÝŠENÉHO ZÁHONU: Výsadbový plán na jar a leto

0

Zvýšené záhony sú v poslednom období veľmi populárne. Ako sa však na relatívne malej ploche dopracovať k uspokojivej úrode? Riešením je sezónne striedanie plodín a po zbere jarnej úrody vysadiť letné.

Vo zvýšených záhonoch sa bude dariť aj na pôdu náročnejším odrodám mrkvy s dlhšími koreňmi. Rukolu (eruku), špenát a reďkovku nezabudnite znova vysiať na začiatku jesene.

Hneď ako sa na začiatku jari pôda zohreje na teplotu 5 až 10 °C, ukončite zber mrazuvzdornej zeleniny, odstráňte ju zo záhona a na jej miesto vysejte skorú mrkvu – karotku, ktorá je na zber pripravená asi o 90 až 100 dní. Na pestovanie v ťažkých pôdach sa osvedčili odrody ‘Aron F1’ s kratším valcovitým koreňom alebo ‘Rondo’ s okrúhlym. V dobre priepustných, hlinito-piesočnatých pôdach nesklamú odrody ‘Marion F1’ a obľúbená ‘Nantes’. Vedľa mrkvy pokračujte výsadbou cibule sadzačky, napríklad červenej ‘Karmen’ alebo najpestovanejšej žltej odrody ‘Všetana’. Počas jari si pochutíte aj na tradičnom jemnom šaláte hlávkovom ‘Král Máje’, ktorý môžete vysiať priamo na záhon alebo si dopestovať priesady a vysadiť ich v spone 25 x 25 cm. Za ním budú nasledovať chrumkavé odrody skorých reďkoviek ako ‘Ester’, ‘Faraon’, ‘Kvarta’, ‘Duo’ alebo valcovitá ‘Slovana’. Vyznačujú sa veľkou odolnosťou proti praskaniu, vybiehaniu do kvetu či tvrdnutiu buľvičiek. V strede hriadky vznikne miesto na dva rady lahodného hrachu siateho ‘Havel’. Nasleduje rukola ‘Wild Rocket’ s hlboko zúbkovanými tmavými listami. Nezabudnite ani na tradičnú a overenú odrodu špenátu ‘Matador’. Na čerstvých listoch si pochutnáte už o šesť týždňov. Na okraj hriadky vysaďte priesady skorého fialového kalerábu ‘Ballot F1’ alebo ‘Blankyt’.

Bylinky prispejú k plnšej chuti zeleniny a zároveň odpudia škodce. Taktiež, praktické je, pestovať druhy, ktoré prečkajú zimu na hriadke, pri sebe.

Keď reďkovky striedajú rajčiaky

V polovici až koncom mája, po zbere hrachu a skorých jarných plodín, priestor záhona využite na maximum a začnite s pestovaním letnej zeleniny. Fazuľu kríčkovú môžete vysiať priamo do dobre prehriatej pôdy alebo pri nedostatku miesta do črepníkov. Pokračujte priesadami sladkých paprík, určených na poľné pestovanie, ako ‘Rubinova’, ‘Granova’, ‘Lydia’ či ‘Kvadra F1’. Doplňte dve priesady stredne štipľavých čili papričiek ‘De Cayanne’ a na bočných stranách záhona sa nájde miesto ešte aj pre petržlen listový. V ďalšom riadku sa bude dariť rajčiakom a bazalke. Vyberte odrody odolné proti plesni zemiakovej ako sú kokteilové ‘Cocktail Crush F1’, ‘Consuelo F1’ či ‘Crimson Crush F1’. V strednej časti záhona nechajte miesto na cviklu ‘Pablo F1’ pór ‘Elefant’. Spolu s ním zimu prečká kel kučeravý ‘Kapitan F1’ znášajúci teploty až do mínus 15 °C. Spodnú časť zvýšeného záhona spestrí farebná ponuka odrôd mangoldu (‘Luculus’, ‘Magenta Sunset’, ‘Rhubarb Chard’). Na okraj vysejte letné odrody šalátov, ktoré sú odolné proti vysokým teplotám a nevybiehajú do kvetu ako šalát rímsky či šalát listový.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *