20. mája 2024

VIDEO: Bachmut padol! Šéf PMC Wagner Group oznámil dobytie kľúčového mesta na Donbase po obsadení centra mesta a budovy miestnej radnice!

0

VIDEO: Bachmut padol! Šéf PMC Wagner Group oznámil dobytie kľúčového mesta na Donbase po obsadení centra mesta a budovy miestnej radnice! Jevgenij Prigožin v emotívnom prejave venoval dobytiu mesta zavraždenému vojnovému korešpondentovi Vladlenovi Tatarskému! Česká ministerka obrany oficiálne zošalela av nedeľu na ČT vyhlásila, že použitie jadrových taktických zbraní na Ukrajine by SR neohrozilo a nemalo by na obyvateľa SR žiadny vplyv! Dezinformátori by vraj potom ľuďom odporúčali jód! No blik! A kedy inokedy?

Wagnerovci to dokázali! Jevgenij Prigožin ako šéf PMC Wagner Group natočil v nedeľu večer o 23:00 hodine v Bachmute v centre mesta pred budovou mestskej radnice krátke video, na ktorom oznámil oficiálne dobytie mesta! Stalo sa tak presne o 23. hodine miestneho času a obsadenie vykonali oddiely Wagnerovcov s podporou ruského delostrelectva vzdialeného približne 15 km za frontovou líniou. Jevgenij Prigožin nechal na budove vyvesiť dve zástavy, ruskú vlajku a prápor PMC Wagner Group.

Na ruskú vlajku nechal napísať venovanie na večnú pamiatku Vladlenu Tatarskému, vojnového korešpondenta a bývalého opolčenca z DLR, ktorý od roku 2014 bojoval za nezávislosť Doneckej oblasti av posledných rokoch pracoval ako vojnový spravodajca. Tatársky bol zavraždený v nedeľu v Petrohrade nástražnou výbušninou umiestnenou v buste, ktorú dostal darom od nastrčenej ruskej ženy, ktorá mu mala dar odovzdať.

K explózii došlo v reštaurácii, ktorá v minulosti patrila práve Jevgenijovi Prigožinovi, ale ten ju poskytol pre potreby ruských blogerov a aktivistov, pretože v reštaurácii sa organizovali prednášky a diskusné panely. K prípadu chystám článok, ale podľa predbežných informácií to vyzerá, že za útokom stojí ukrajinská vojenská rozviedka GUR, teda tá istá ako v prípade atentátu na Darju Duginovú.

Podľa Prigožina zostávajú Ukrajinci ešte v západnej štvrti v Bachmute, ale vzhľadom na to, že Wagnerovci už ovládli 83% mesta spolu s administratívnym centrom, je také mesto aj podľa medzinárodných vojnových konvencií považované za dobyté. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v reakcii vystúpil v neplánovanom živom streame v noci nad ránom a oznámil, že Ukrajinu čaká budúci týždeň rozhodujúci okamih osudu pre celú krajinu, čím podľa všetkého myslel začatie tej dlho dopredu oznamovanej ukrajinskej ofenzívy.

Kyjev po strate Bachmutu je v kríze a Zelenský podľa všetkého urýchli ofenzívu o jeden mesiac
Kyjev je teraz v kritickej situácii, pretože strata Bachmutu je z propagandistického hľadiska obrovský úder pre ukrajinských nacionalistov, pretože mesto bolo prirovnávané k Stalingradu. Malo to byť mesto, kde bude prelievaná krv, ale nakoniec sa Ukrajine podarí mesto udržať a Rusov obkľúčiť v mamutí ofenzíve, jednoducho úplne rovnako ako v prípade Stalingradu. Treba dodať, že Ukrajina má na ofenzívu na Donbase pripravených približne 80 000 mobilizovaných vojakov, z toho 10 000 ich bolo vycvičených vo Veľkej Británii. Ofenzívy sa zúčastní niekoľko desiatok tankov Leopard, ktoré Ukrajina dostala od Nemecka a Poľska, ale nie je jasné, aký budú mať efekt proti ruskému delostrelectvu a navádzaným ruským granátom.

V pondelok prišla navyše informácia, že Ruská armáda prelomila ukrajinskú obranu a vstúpila do mesta Avdijevka, čo je ďalšie kľúčové mesto na Donbase, takže Kyjev je teraz v zúfalej situácii potrebuje rýchlo nejaké víťazstvo a podľa všetkého dôjde k spusteniu ofenzívy predčasne, pretože Ukrajina ešte nedostala zo Západu všetky sľúbené zbrane a tie majú prísť niekedy v polovici mája.

To je pre Kyjev už veľmi neskoro, pretože teraz potrebuje Zelenský nejaké víťazstvo, aby ho mohol propagandisticky predať svojim západným sponzorom. Dobytie Bachmutu, ktorý nikdy nemal byť dobytý, je propagandistická čierna nočná mora pre Zelenského, pretože takto to byť nemalo. Hoci sa teraz hovorí hlavne o Donbase, analytici sa zhodujú, že ukrajinská ofenzíva bude mieriť na Záporožie v smere na Melitopol a potom dole k Mariupolu, aby sa vrazil klin medzi Ruskú armádu v Chersone av DLR.

Ukrajinci potrebujú nutne nejaký úspech na fronte, veľké víťazstvo, aby presvedčili kolektivistov na Západe, že posielanie zbraní na Ukrajinu má ešte zmysel
Sergej Surovikin nariadil už vlani na jeseň vybudovanie zákopov a opevnenia v Záporoží a vytvorenie mínových polí pred týmito líniami. Opevňovacie práce prebiehali od októbra minulého roka nepretržite. Ruská armáda počíta s tým, že ofenzíva Ukrajiny bude spustená práve na Záporoží, pretože nikde inde by to ani nemalo význam a zmysel vzhľadom na mamutie opevnenia ukrajinskej armády, ktoré ale teraz už sú ukoristené a pod kontrolou Ruskej armády, ktorá tieto opevnenia obsadila a opravila po vytlačení Ukrajincov. Najslabšie opevnenia tak sú práve tie nové, ktoré vznikli na línii v Záporoží a vybudovala ich sama Ruská armáda.

Posledný úspech Ukrajincov je už veľmi starý. Prišiel koncom leta minulého roka, keď ukrajinská armáda bez odporu vytlačila ruské jednotky z Charkovskej oblasti z dôvodu, že Rusi nevybudovali na línii žiadne zákopy, žiadne opevnenia a Ukrajinci ich prečíslili v pomeroch až 10:1, ako v prípade útoku na Kupjansk.

Po tomto fiasku došlo v ruskej armáde k zemetraseniu, aj keď podľa Valerija Pjakina nešlo o zlyhanie generála Alexandera Lapina a ďalších v Charkovskej oblasti, keď stratili Izjum, Balakleju a Kupjansk, ale o akty nečinnosti zradcov v generálnom štábe. Lapín sa ale paradoxne v januári tohto roku stal náčelníkom ruských pozemných síl, čo mnoho Rusov a vlastencov skoro odnieslo srdcovým infarktom.

VIDEO: Ministerka Černochová vyhlásila, že ak by na Ukrajine boli použité jadrové taktické zbrane, na Česko a občanov by to nemalo zdravotný vplyv
Prečo dostal Lapin od Vladimíra Putina za porážku v Charkovskej oblasti po pol roku kariérne povýšenie, to nikto netuší. Hovorí sa ale o vojenskej kľučke v Kremli, ktorá sa riadi inými pravidlami. Pravidlami kariérneho postupu podľa veku a hodností. Ruská armáda si podobný lapsus ako vlani koncom leta už nemôže dovoliť, ale ak by k tomu došlo a Ukrajinci by sa začali rútiť na Krym, ak by sa ruské jednotky stiahli tak ochotne a rýchlo ako v Charkovskej oblasti, potom by hrozilo použitie ruských jadrových taktických zbraní na zastavenie zbesilého postupu Ukrajincov.

A prečo by sme mali mať obavy? Pretože česká ministerka obrany v nedeľu vyhlásila, že z použitia jadrových taktických zbraní na Ukrajine nemusia mať Česi obavy, pretože by to na nich nemalo žiadny vplyv! Dana Drábová vraj to potvrdila, že radiačný spad z taktických jadrových zbraní by vplyv na SR nemal. Takže hneď z niekoľkých veľkých atómových hríbov na Ukrajine by vraj pre SR hrozba nebola!

Zdroj: aeronet.news

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *