20. mája 2024

Dnes sa chcem po dlhšej dobe opäť vrátiť k vojne na Ukrajine, pretože o veľkej ukrajinskej ofenzíve si už neštebotajú aj vrabci na streche. Náš prezident povedal, že Ukrajina má len jeden pokus zvrátiť situáciu na bojisku. Stepné orákulum Džamila nás zase oblažila detailným rozborom, ako Ukrajinci slávne zvíťazia a do leta bude po vojne. Americkí vojenskí blogeri sa zhodujú, že ofenzíva bude, ale nič neprinesie, pretože Rusi celú zimu usilovne kopali zákopy a chystali všemožné opevnenia vo všetkých mysliteľných smeroch možného útoku. Prezident Zelenský povedal, že ofenzíva nebude, pretože spojenci nedodali dostatok zbraní. Ruskí blogeri tvrdia, že ofenzíva zrejme nebude, pretože Ukrajina všetky rezervy použila na udržanie Bachmutu.

Do toho nám Putin so strýkom Si chystajú henty „najväčšie zmeny za sto rokov,“ ktorých prvá fáza vyzerá tak, že sa miesto v dolároch bude obchodovať v juanoch. Do toho Saudovia znižujú ťažbu ropy, Rusi tiež… ale stavím sa, že rastúca cena nebude mať vplyv na cenu v Číne a Indii.

Mimochodom… spomínate na ropné sankcie? Že sme sa tu kolektívne zaviazali, že nekúpime ruskú ropu, pokiaľ jej cena prekročí určitú hranicu? A spomínate, že Putin podpísal akýsi dekrét, že ak tieto sankcie budú uplatnené, tak Rusko takým krajinám nedodá ropu vôbec? Skoro mám pocit, že zníženie ťažby má posunúť cenu ropy nad zastropovanú sumu, aby sa videlo, kto má gule. Zdá sa, že nové cesty sú už naviazané, tankery vedia, kam majú plávať, je dohodnutá nakládka aj vykládka…

Američania už teraz predovšetkým bojujú proti inflácii a riešia, aké veľké úrokové sadzby (a na ne naviazané krachy bánk) sú ešte prijateľnou stratou. Nemci už vraj zase poisťujú Nordstrým a príslušná nepoškodená rúrka má pekne zase začať pracovať. Stále viac krajín hlási, že už nemajú žiadne zbrane, ktoré by Ukrajine mohli odovzdať. Včera sa začali množiť správy, že Wagnerovci v Bachmute pritlačili a Ukrajina začína svojich vojakov sťahovať.

Macron bol síce v Číne, ale tlačovka nič moc. Sitting Ping mu vraj dal necelú hodinu. Uršula tam bola s Macronom, ale s ňou sa čínsky prezident snáď ani nezišiel. Nepochybujem o tom, že naši intervjuci v celom tom diplomatickom fiasku nájdu nejaké pozitívne momenty, aby to nevyzeralo tak blbo a určite nám vysvetlí, ako Macron Číňanov spísal za nedodržiavanie ľudských práv. Inak ale to vyzerá, že podmienky si bude diktovať Číňan a nie Frantík.

Mimochodom, viete čo je zaujímavé? Celá tá vojna na Ukrajine sa vedie zo zásob, ktoré si obe superveľmoci pripravili na tretiu svetovú vojnu. Ja vlastne celkom pozerám, koľko tých nábojov a granátov bolo niekde uložených. Keď si spomeniem, ako sa mali Európou valiť obrovské armády, ako boli naplánované prieniky k Rýnu alebo smerom na Poľsko, koľko sa toho malo zúčastniť tankov a ďalšie techniky… a stačila trocha technického pokroku a všetky tie obrovské zásoby stačia sotva na boj na Ukrajine, ktorý sa prakticky nehýbe z miesta. Bojisko je nasýtené modernými prostriedkami, ktoré sa viac-menej eliminujú navzájom a zostáva len staré dobré delostrelectvo a ľudský kanonenfuter. Zvyšok sú šach… žiadny poker. Nie je čo skrývať a nie je s čím blufovať.

Na začiatku vojny sa ukázalo, že nejaký manévrový boj veľmi nefunguje. Akýkoľvek hejhula s Javelinom dokázal zastaviť tankovú kolónu. Javelínov bolo veľa, tankov menej. Čo sa neobsadilo na začiatku, to sa potom dobývalo rozstrieľaním na handry. Nejako si neviem predstaviť, že by to teraz malo byť inak. Akože sa ukrajinské tankové kolóny budú valiť krajinou a ruské ručné protitankové strely budú mať dovolenku. Bojisko je extrémne široké, všade samý dron, všetko je vidieť… Premýšľam ako by musela vyzerať ukrajinská ofenzíva, aby toto všetko eliminovala…

K ofenzíve dôjsť musí. Skutočne má Ukrajina posledný pokus, ako predviesť nejaké impozantné víťazstvo. Pokiaľ ho nepredvedie, začne vojenská pomoc rýchlo slabnúť. Konieckoncov, kedy ste naposledy počuli Fialu alebo iného chciválka hovoriť o tom, ako Rusko bude platiť vojnové reparácie? Kedy ste naposledy počuli o povojnovej obnove Ukrajiny za ruské peniaze? Kedy ste naposledy počuli o ekonomickej príležitosti, až to všetko skončí? Už sa hovorí len o tých ohrozených hodnotách, ktoré treba brániť, ale nejako sa z víťazného tónu úplne vytratilo, že to celé dobre dopadne. Ukrajinci potrebujú ofenzívu, pretože Západ potrebuje ofenzívu a pravdu bude mať najskôr Peter Hampl, ktorý hovorí, že to celé bude rituál, ktorý sa urobiť musí, pretože sa to očakáva, ale nič sa nezmení.

Jedine veľkolepý úspech ukrajinských síl ešte môže zmeniť ochabujúcu podporu Západu. Tak veľký, aby obnovil vieru vo víťazstvo, v ktorej už neveria ani Nemci ani Francúzi. Aj Poliaci nejako podozrivo často hovoria o nutnosti debanderizácie a nutnosti vstúpiť na ukrajinské územie, aby si Rusi nevzali všetko. To jediné by mohlo zmeniť rozpoloženie ukrajinských spojencov, ktorí začínajú mať svojich problémov dosť, pretože to predsa malo byť celé inak. Rusko sa malo zrútiť pod sankciami a ich armáda je predsa neschopná.

Na bojisku ešte bude musieť zomrieť veľa mladých chlapcov, aby sa všetko definitívne ukázalo. Ešte sa tam vystrieľa veľa peňazí a zničí veľa domov a bytov. Ale keď vidím ten front ázijských, afrických i juhoamerických predstaviteľov v Moskve a Pekingu, tak by som povedal, že chlapci veria viac tým dvom autoritárom, než Bidenovi. V poslednom čase nejako veľa štátnikov prestáva pochybovať o tom, že Rusko nakoniec vyhrá…

Ukrajina má jednu poslednú možnosť otočiť to na svoju stranu. Stane sa tak? Alebo to bude začiatok konca?

AUTOR: Vidlák

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *