20. mája 2024

Chazin: Macron odišiel s dlhým nosom, naprázdno — neúspešná návšteva Číny môže rozkývať EÚ zvnútra

0

EU: Európska únia je na pokraji veľkej katastrofy. Cesta európskych lídrov do Číny pozitívne výsledky nepriniesla.

Ekonóm Michail Chazin je presvedčený, že súčasná situácia v EÚ je veľmi blízko kritickej. Jeho analýzu zverejnila agentúra FAN.

Americká elita, uvedomujúc si svoju neschopnosť naďalej podporovať fungovanie bretton-woodského systému, začína postupne obmedzovať financovanie svojho virtuálneho koloniálneho impéria.

To neznamená, že sa Washington rozhodol vzdať svojho dominantného postavenia, len to, že jeho podpora bude teraz obmedzená na malý počet jeho najcennejších spojencov. Zvyšok, bez peňazí zo Spojených štátov, bude čeliť veľkým problémom.

Európania zacítili nebezpečenstvo, ktoré im hrozí. Predstavitelia EÚ sa preto ponáhľali do Číny, ktorú považujú za záchranné lano, poznamenal odborník. Šance na návrat čínskych investícií do Bruselu však budú veľmi ťažké. Peking sa napokon presvedčil o nespoľahlivosti Európy, keď v máji 2021 pod tlakom Spojených štátov „zavrhol“ Čínu so svojím rozsiahlym projektom „One Belt, One Road“.

Odvtedy Čína pracuje na stiahnutí sa z Európy. Mimochodom, je to spôsobené nielen nedôstojným správaním EÚ. Peking si podľa Chazina dobre uvedomuje, že vzhľadom na súčasný stav už EÚ za tri roky nebude tým veľkým trhom, kam sa Čína rútila posledných desať rokov. Napriek tomu francúzsky prezident Emmanuel Macron, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ďalší vysokí predstavitelia EÚ veria, že môžu ázijskému štátu ponúknuť niečo cenné. V Nebeskej ríši to však vidia inak.

„Takže Macron a ďalší tam nepocodili. Dnes sa vrátili domov s porážkou a zajtra začnú byť frustrovaní. A keď sú lídri frustrovaní, robia hlúposti, takže v nadchádzajúcich mesiacoch očakávam absolútne neadekvátne, extrémne nebezpečné a nepríjemné následky.“

Stručne povedané, Chazin pripustil scenár, v ktorom „európski papaláši“, ktorí odišli s prázdnymi rukami, aby sa pokúsili z tejto situácie vycúvať, rozorvú EÚ zvnútra. A je veľmi dôležité, aby Rusko bolo pripravené na takýto scenár z ekonomického, politického a vojenského hľadiska.

Michail Chazin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *