20. mája 2024

Bola podaná ďalšia žaloba na Ursul von der Leyen ohľadom nepriehľadných zmlúv s Pfizerom

0

O Ursule von Lejno je všeobecne známe, že je ťažko skorumpovanou osobou. To sa vedelo už za čias jej pôsobenia na nemeckom ministerstve obrany, kde sa objavili prvé škandály, ktoré ukazovali na nepriehľadné vedenie ministerstva.

Aj vtedy jej hrozilo obvinenie z korupcie cez utajované SMS, ktoré však boli včas zmazané. Avšak Lejnová bola v tom čase už niekoľko rokov na zrazoch Bilderbergu pripravovaná na to, že stane vo vedení EÚ, takže celý škandál bol zametený pod koberec.

Teraz sa jedná o utajované SMS, ktoré si Lejnová posielala so šéfom Pfizeru Bourlou. To bolo v čase, keď dohodla 10 dávok génových jedov pre každého občana EÚ s tým, že sa zaviazala všetko odobrať za cenu, akú si Pfizer stanovuje.

Lejnová odmietla túto komunikáciu zverejniť s tým, že je už zmazaná s odkazom na to, že nemalo ísť o nič pracovné či dôležité.

Jej vysvetlenie síce stačilo nemenej skorumpovaným hlavúnom EÚ, ale nestačilo väčšine Európanov. Za nich teraz podáva žalobu istý belgický lobista a dúfa, že spolu s nedávnou žalobou podanou americkým denníkom New York Times sa mu konečne podarí skorumpovanú šéfku EK usvedčiť.

Prípad dohody o covidovej vakcíne medzi EÚ a spoločnosťou Pfizer zostáva veľmi výbušný. Šéfka Európskej komisie von der Leyenová vytrvalo odmieta zverejniť svoju komunikáciu so šéfom Pfizeru Albertom Bourlou.

Žalobu, ktorú teraz podal belgický lobista na von der Leyenovú, možno preto len uvítať. Rakúsky europoslanec Harald Vilimsky vyjadruje nádej, že žaloba konečne vytvorí v tejto veci potrebnú transparentnosť.

Frédéric Baldan, belgický lobista EÚ, ktorý podal žalobu na Ursul von der Leyenovú, obviňuje šéfku Komisie z toho, že konala mimo zmluvy EÚ a jej mandát.

Baldan tvrdí, že údajné porušenia podkopali verejné financie a dôveru verejnosti v jeho krajine. Únijné prokuratúru vec vyšetruje od októbra minulého roka. New York Times tiež požiadali Európsku komisiu, aby zverejnila svoju komunikáciu s Bourlou.

Vilimsky zdôraznil, že Európska komisia a von der Leyenová túto záležitosť prehliadajú spôsobom, ktorý naznačuje, že tu niečo nebolo v poriadku a podľa všetkého ide o snahu šéfku EK kryť. Vzhľadom na končiace funkčné obdobie von der Leyenovej na čele Komisie Vilimsky požaduje, aby boli všetky informácie predložené na stôl.

Európski občania majú právo vedieť, ako k dohode s vakcínami skutočne došlo. Vzhľadom na krízu dôvery občanov v inštitúcie EÚ by boli pravdepodobne jedinou správnou odpoveďou predčasné voľby do EÚ (pozn.: tie regulárne majú byť presne za rok).

Tomu sa ale vládcovia prakticky vo všetkých krajinách vyhýbajú. Vedia, že by ich to stálo hlasmi, ktoré si nezaslúžia, a že by popularita EÚ meraná volebnou účasťou prudko klesla.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *