10. mája 2024

Danko a Taraba zvolávajú národ! V nedeľu 7.mája všetci na Devín!

0

Jednými z tých, ktorých pohoršil fakt, že jeden zo štátnych symbolov Slovenska nemá čo hľadať na hrade Devín – symbole Veľkej Moravy a udalostí s ňou spätých boli aj Tomáš Taraba (Život-NS/SNS) a Andrej Danko (SNS) Spoločne preto pozývajú na Devín, kam spoločne s ďalšími Slovákmi a Slovenkami vynesú našu národnú vlajku. Tým však nekončia.

Taraba pripomína symboliku hradu Devín a neskutočnú drzosť toho, že Slováci nesmeli vyniesť vztýčené vlajky na tento symbol Slovanstva. Nebolo to dovolené ani oficiálnym a cirkevným inštitúciám. Pozývajú preto v nedeľu, 7. mája na 14:00 pod hrad. Andrej Danko pripomenul, že hore vynesú a vztýčia vlajku rovnakej veľkosti, ako je aj tá pred Národnou radou. O tom toľko diskutovanom stožiari pred budovou NR SR Danko prednedávnom prezradil jednu zaujímavosť. Viete, ktoré sú ďalšie symboly slovenskej štátnosti?

Zákaz vlajky

Tomáš Taraba upozorňuje, že hrad Devín nie je len symbolom koreňov slovenskej štátnosti, ale aj miestom, kde sa udialo aj stretnutie štúrovcov v novších dejinách Slovenska.

„Matica Slovenská musela zbaliť zástavu Slovenskej republiky v čase, kedy máme samostatný štát. V čase, kedy by sme my, Slováci na území Slovenska mali byť sami sebe pánmi. Toto je neakceptovateľné. Aby museli zástavu zbaliť predstavitelia Evanjelickej cirkvi, veď štúrovci boli poväčšine evanjelici a na tomto pietnom akte sa zúčastnila aj Evanjelická cirkev,“ pripomína Taraba.

Niet lepšej odpovede

„Urobíme spoločný pochod, kde hrdo vynesieme slovenskú zástavu, aby sme vyslali všetkým tým, ktorým Slovenská zástava vadí, ktorým vadí asi to, že máme vlastný štát, ktorým vadí to, že Slováci môžu rozhodovať o svojom osude. Uskutočníme túto akciu 7. mája, v nedeľu, o 14-tej hodine. Niet lepšej odpovede ako to, ak sa tam zúčastníme v čo najväčšom počte. Verím, že tá akcia bude úspešná,“ uzatvára Taraba.

Cirkus okolo stožiara

Andrej Danko prisľúbil podporu Matici Slovenskej pri tom, aby nad hradom Devín zaviala Slovenská zástava.

„Kde inde, ako na hrade Devín by sme sa mali spojiť? Preto sa veľmi tešíme na toto stretnutie. Ubezpečujem vás, že nás nezastavia,“sľubuje Andrej Danko a pripomenul cirkus okolo 30 metrov vysokého stožiara pred budovou parlamentu, na ktorom visí vlajka s rozmermi 6×9 metrov.

„Takú istú vlajku spolu s Tomášom a s ľuďmi, ktorí sa k nám pridajú, na hrad Devín vynesieme. Za zvukov štátnej hymny s tými, ktorí sa k nám pridáte, ju vztýčime na stožiar,“ zastrája sa Danko, ktorý tam po 30.septembri mieni urobiť oslavu.

Nech Boh varuje každého…

To znie, ako začiatok nejakej stredovekej kliatby. Andrej Danko však prezradil tajomstvo.

„Tam je taká kapsula, do ktorej som dal papier a napísal: „Nech Boh varuje každého, kto na tento stožiar dá inú, ako slovenskú vlajku.“ Je to tam zabetónované a keď ten stožiar raz niekto bude demontovať, nájde to tam,“ prezradil dávnejšie predseda SNS.

Symboly slovenskej štátnosti – poznáte ich?

Podľa Ústavy SR sú štyri – štátny znak, štátna vlajka, štátna hymnaa štátna pečať. Definuje ich Zákon 460/1992 Zb. a jeho články 8 a 9.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *