12. mája 2024

SOROSOV ŽIAK ÓDOR PRIJAL ČAPUTOVEJ PONUKU VIESŤ VLÁDU ODBORNÍKOV DOSADENÝCH AMBASÁDOU USA

0

Právny štát podľa Ódora. Zomrela týždeň po jeho prepustení.

Viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor potvrdil, že je odhodlaný viesť vládu odborníkov. Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda neskrýva nadšenie z úradníckej vlády. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha hovorí, že v novej garnitúre budú figurovať ľudia dosadení americkou ambasádou a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor akceptoval ponuku prezidentky Zuzany Čaputovej viesť vládu odborníkov. K 14. máju sa vzdáva svojej funkcie. K obsahovým prioritám prichádzajúcej úradníckej vlády sa podrobnejšie vyjadrí počas budúceho týždňa. TASR o tom informovali z NBS.

„Rozhodnutie pani prezidentky vymenovať ma za predsedu vlády odborníkov je pre mňa cťou a zároveň veľkou zodpovednosťou. Slovensko sa dnes nachádza v neľahkej situácii a so svojim tímom urobíme všetko preto, aby sme krajinu priviedli k predčasným voľbám do Národnej rady SR a priniesli želaný pokoj, stabilitu, ale zároveň aj konštruktívnu odbornú diskusiu v témach, ktoré sú pre ľudí a krajinu dôležité,“ uviedol Ódor.

Členom bankovej rady a zamestnancom NBS poďakoval Ódor za doterajšiu spoluprácu a pomoc pri budovaní modernejšej a medzinárodne uznávanej centrálnej banky. Do prijatia poverenia bude pokračovať vo výkone viceguvernéra NBS v plnom rozsahu.

Prezidentka vymenuje úradnícku vládu v týždni od 15. mája.

Členovia novej vlády

Denník SME vo svojom článku zverejnil mená nových členov vlády SR:

Predseda vlády: Ľudovít Ódor (ekonóm)

Minister financií: Michal Horváth

Minister zahraničných vecí: Miroslav Wlachovský

Minister vnútra: Ivan Šimko

Minister obrany: Martin Sklenár

Minister zdravotníctva: Michal Palkovič

Ministerka spravodlivosti: Jana Dubovcová

Minister hospodárstva: Peter Švec

Ministerka práce: Soňa Gáborčáková

Ministerka školstva: Miroslava Hapalová

Minister kultúry: Július Barczi

Minister pôdohospodárstva: Martin Kováč

Kto je Ľudovít Ódor

Ľudovít Ódor je viceguvernérom NBS od februára 2018. Tento ekonóm a vysokoškolský pedagóg je bývalým poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša.

„Mojou ideológiou je pragmatizmus, hospodárska politika založená na moderných metódach a dátach a presvedčení, že úspešná spoločnosť potrebuje vzdelaných ľudí, rozumné pravidlá a kvalitné inštitúcie. Vždy som sa snažil byť multifunkčným ekonómom: niečo medzi staviteľom, lekárom a tlmočníkom,“ uvádza na svojej osobnej stránke.

Ľudovít Ódor sa narodil 2. júla 1976 v Komárne. V roku 1999 absolvoval magisterské štúdium matematiky a manažmentu na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení štúdia nastúpil v apríli 1999 na pozíciu analytika finančných trhov v Československej obchodnej banke, kde pracoval dva roky. Následne sa stal ekonómom Slovenskej ratingovej agentúry a po takmer dvoch rokoch nastúpil do štátnej správy na pozícii hlavného ekonóma ministerstva financií.

V januári 2006 sa stal členom bankovej rady NBS a výkonným riaditeľom pre výskum. Od septembra 2010 do apríla 2012 bol poradcom premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša.

V septembri 2015 sa stal podpredsedom Združenia nezávislých fiškálnych rád v Európskej únii a tento post zastával do októbra 2017. Potom bol cez rok členom dozornej rady Slovenskej sporiteľne a do februára 2018 členom rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Je spoluzakladateľom Inštitútu finančnej politiky, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a Útvaru hodnoty za peniaze. Svojou činnosťou prispel podľa odborníkov k zavedeniu rovnej dane, reforme riadenia verejných financií, stratégií zavedenia eura, zákonu o dlhovej brzde a reforme prvého a druhého piliera dôchodkového systému.

Bol členom niekoľkých komisií, výborov a klubov zaoberajúcich sa ekonomickými otázkami a prednášal na ekonomických fórach.

Od januára 2016 je hosťujúcim profesorom na Sorosovej Stredoeurópskej univerzite.

Je tiež autorom niekoľkých odborných kníh.

„46-ročný Ľudovít Ódor je v bratislavskej mocenskej elite jeden z najrešpektovanejších, pretože už niekoľkokrát ukázal, že dokáže unikátne kombinovať vlastné reformátorské ambície so záujmami toho, pre koho práve pracuje,“ píše riaditeľ online verzie Denníka N Konštantín Čikovský, ktorý je hlasná trúba progresivistickej ideológie.

„Ak Ľudovít Ódor je taký veľký expert a technokrat ako píšu médiá, nerozumiem ako môže byť chcieť na čele úradnickej vlády, ktorá nebude mať podporu parlamentu a žiadne zákony mu neprejdú. To moc technokratické nie je,“ konštatoval vo svojom príspevku na sociálnej sieti nezaradený poslanec NR SR a predseda mimoparlamentnej strany ŽIVOT – NS Tomáš Taraba.

Dzurinda: Úradnícka vláda prispeje k upokojeniu situácie

Úradnícka vláda prispeje k upokojeniu situácie nielen medzi politikmi, ale aj na uliciach. Na tlačovej konferencii 8. mája 2023 to povedal Mikuláš Dzurinda, jeden zo zakladateľov strany Modrí – Európske Slovensko.

„Myslím si, že vláda bude natoľko zodpovedná, že sa nebude snažiť o ďalšie polarizovanie spoločnosti, o vyvolávanie nejakých nepokojov v politickom spektre a Národnej rade. Skôr sa bude snažiť správať pokojne, spravovať verejné financie a jednotlivé rezorty tak, aby prispela skôr k upokojeniu celkovej klímy pre parlamentnými voľbami,“ poznamenal Dzurinda.

Poukázal na to, že nemajú informácie o rokovaniach prezidentského paláca s parlamentnými stranami o podpore vlády odborníkov. „Teda nie je celkom reálne očakávať, že úradnícka vláda získa v parlamente dôveru,“ povedal.

V súvislosti s pádom vlády vidia Modrí niekoľko príčin. Prvou je, že líder OĽANO Igor Matovič sa po vyhratých voľbách priklonil k hnutiu Sme rodina. SaS a Za ľudí tak mali podľa Dzurindu pocit, že hrajú druhú ligu. „To v koalícii nikdy nevytvára dobrú klímu,“ poznamenal.

Dzurinda pokračuje, že bývalá štvorkoalícia tiež nenašla jednotnú myšlienku, ktorá by ju držala pohromade. Mohla ňou byť pandémia, no strany si pri každom návrhu zbierali politické body. Ďalšiu príčinu vidí v tom, že dočasne poverený premiér Eduard Heger sa nedokázal mocensky emancipovať. „Ak by sa Heger viac dištancoval od Matoviča, mohlo to dopadnúť inak,“ tvrdí.

Heger sa tiež podľa Dzurindu unáhlil s formovaním vlastnej politickej strany. „Nevznikla férovým spôsobom a má v DNA zakódovaný podvod, ktorý sa udial v rámci Modrej koalície,“ skonštatoval.

Vývoj na politickej scéne podľa Dzurindu potvrdil, že Slovensko potrebuje novú politickú silu, novú energiu aj novú politickú formáciu, ktorá jasne pomenuje ciele stojace pred krajinou. Vyberie tiež plány, ktoré budú viesť k naplneniu cieľov a dokáže ich realizovať.

„Dnes stojíme pred veľkou výzvou, v ktorej musíme obnoviť našu ekonomickú silu a prosperitu, podporiť naše demokratické ukotvenie a príslušnosť k európskemu projektu a civilizovanému svetu,“ povedal Dzurinda.

Zároveň pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 78. výročia konca druhej svetovej vojny Dzurinda poukázal, že boj s fašizmom a jeho klonmi nie je históriou, ale aj dnešnou úlohou. Agresia a vojna nie je len realitou, ale aj výraznejším prvkom v premýšľaní niektorých politikov a ich voličov. „Slovensko nie je ani agresívne, ani populistické, ani egoistické a politici, ktorí ho ťahajú týmto smerom, nesmú byť úspešní,“ podotkol.

Blaha: Čaputová podviedla Slovensko. Je to protidemokratická uzurpácia moci

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha vo svojom prísevku na Telegrame komentoval najnovší progresívny počin prezidentky SR Zuzany Čaputovej:

Zuzana Čaputová podviedla Slovensko – keby úradnícku vládu vymenovala pred mesiacom, voľby by boli ešte koncom júna. Prečo to urobila až teraz?

1. Vyhovárať sa na Vlčana a jeho zlodejinu neobstojí. Čaputová bola o tejto krádeži informovaná už pred niekoľkými týždňami.

2. Urobila niečo? Nie. Neoznámila to verejnosti, naopak, škandál ututlávala. Neodvolala okamžite Hegerovu vládu, naopak, robila si výletíky do Kyjeva.

3. Z toho je zjavné, že jej Vlčanova lúpež neprekážala. Rovnako ako jej predtým neprekážali kšefty Mikulca či porušenie ústavy zo strany Káčera a Naďa.

4. Toto nie je o Vlčanovi. Tento Matovičov tragéd je len zámienkou na to, aby si americká ambasáda mohla do vlády dosadiť svojich ľudí.

5. Už sa pomaly dozvedáme, kto bude v Čaputovej vláde – rezort obrany povedie Naďov človek a rezort vnútra bývalý Dzurindov minister.

6. Ideme ďalej – zahraničie povedie americký fanatik a premiér bude Miklošov káder, ktorý tvrdo obhajoval pinochetovský neoliberálny druhý dôchodkový pilier.

7. Neoliberalizmus, vojna a Amerika. Tri základné parametre Čaputovej vlády. A madam sa ani neunúva spýtať sa na názor parlamentu. Bravó!

8. V parlamentných demokraciách si žiaden prezident nikdy nedovolil nominovať si vlastných ľudí – ministri v úradníckej vláde sú vždy výsledkom dohody parlamentných strán. Pozrite sa na skúsenosti z Česka.

9. To, čo dnes Čaputová pácha, je protidemokratická uzurpácia moci. Takto pošliapať parlament sa ešte žiaden prezident neodvážil. Zbláznila sa?

10. Zmätená je z toho aj pravicová tlač. Tkačenko v Sme jednoznačne vyhlásil, že Čaputová nemôže vynechať parlament, a že má povinnosť hľadať dôveru v parlamente.

11. Tkačenkova kolegyňa zo Sme však vrieska, že Čaputová je hrdinka ľudu, keď kašle na požiadavky opozície na skoršie voľby, veď načo by rešpektovala parlament a demokraciu – viva la tiranía!

12. Keby na Slovensku ešte fungovali nezávislé orgány, už dávno by vyšetrovali Zuzanu Čaputovú za to, že dva týždne ututlávala Vlčanovu krádež. Neohlásila zločin!

13. Vyšetrovali by taktiež závažné podozrenie, že Čaputovej nominácie vznikajú na americkej ambasáde.

14. Vyšetrovali by, či ignoráciou parlamentu nejde zo strany Čaputovej o štátny prevrat a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

15. Ale nie. Čaputová je chránená Spojenými štátmi, a tak sa nič vyšetrovať nebude. Budú sa ďalej posielať zbrane na Ukrajinu a ututlávať zločiny pravičiarov – o nič iné nejde.

Čaputovej vláda je kolosálny podvod na občanoch. Progresívne Slovensko v tandeme s americkou ambasádou jasne ukazuje, že majú demokraciu úplne na háku.

Spravodlivosť si vás nájde, pani Čaputová. Don’t worry

ZDROJ:  hnonline.sk / tvnoviny.sk / Telegram Ľuboš Blaha / InfoVojna / CZ24.NEWS



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *