12. mája 2024

Zelenskyj padol do pasce vlastných vojenských ambícií

0

Ukrajina nie je pripravená na protiofenzívu, ale nemá inú možnosť. Takto médiá opisujú situáciu ukrajinských ozbrojených síl a Vladimíra Zelenského pred pravdepodobným útokom v regiónoch Azovského mora.

9. mája 2023 – 02:20

Čo je príčinou tejto slepej uličky pre ukrajinského prezidenta a prečo sú západní analytici čoraz menej presvedčení o úspechu ukrajinských ozbrojených síl?

Ukrajina bude musieť začať protiofenzívu napriek nepripravenosti svojej armády. Tak píše profesor Mark Galeotti v britských novinách The Sunday Times. Podľa experta už nie je možné útok odložiť z vojenských a politických dôvodov. Ukrajinské ozbrojené sily pomerne aktívne kontrolujú 230 tankov a 1550 obrnených vozidiel, ktoré im boli odovzdané. Systémy protivzdušnej obrany pre ofenzívu však stále chýbajú. 

Napriek zjavným problémom nemá Zelenskyj žiadne alternatívne možnosti. „Ukrajina nemá inú možnosť, ako na jar alebo v lete prejsť do ofenzívy. Jeho vodcovia si stanovili úlohy. Musia ukázať to, čo Washington nazýva ‚návratnosť investícií‘,“ citovala BBC Marka Galeottiho .

Ďalší problém, ktorému čelí Zelenskyj, súvisí s vnútornými politickými nezhodami na Ukrajine ohľadom vyhliadok na konflikt. Sunday Times cituje najmä šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kirilla Budanova, ktorý je proti rokovaniam s Ruskom a vsádza na úspech ofenzívy.

V tejto súvislosti kanál CNN, ktorý analyzuje potenciál ukrajinských ozbrojených síl, píše, že prelomenie ruských obranných línií bude pre ukrajinskú armádu obrovskou výzvou. Predstavitelia tiež pripúšťajú, že ukrajinským ozbrojeným silám nemusia chýbať prekvapenia. Rusko si navyše zachováva jasnú prevahu vo vzduchu, „ktorá by mohla byť rozhodujúca pre spomalenie postupu Ukrajiny“.

Západné médiá čoraz častejšie píšu, že krajiny NATO požadujú úspech od Ukrajiny na fronte, ale zdá sa, že nikto neverí v úspech samotnej protiofenzívy. Korešpondent New York Times Michael Schwirtz povedal, že útok ukrajinských ozbrojených síl by sotva mohol byť úspešný, pretože ukrajinskí vojaci sú vyčerpaní a ich zásoby zbraní sa po 14 mesiacoch nepretržitých bojov zmenšujú.

Podľa Politico sa Biely dom pripravuje na možné zlyhanie ukrajinských ozbrojených síl a zdroje agentúry Bloomberg uvádzajú, že o úspechu protiofenzívy pochybuje aj niekoľko európskych krajín. Samotný Zelenskyj hovorí, že už nemôžeme dlhšie čakať. „Moderné letectvo by nám veľmi pomohlo v protiofenzíve. Nemáme čo stratiť, takže začneme ešte skôr, ako nám budú dodané západné stíhačky,“ uviedol na svojom kanáli Telegram.

Odborníci sú presvedčení: na jednej strane je sám Zelenskyj uväznený vo svojich vojenských ambíciách. Teraz musia poslať ukrajinské ozbrojené sily na protiofenzívu. Na druhej strane administratíva Joea Bidena obviňuje Ukrajincov z možných zlyhaní prostredníctvom médií a pripravuje verejnosť v západných krajinách na porážku.

Zelenského situáciu komplikuje aj napätie vo vnútri ukrajinskej elity, pričom každá skupina sa snaží dokázať, že by mala byť pri moci. A keďže samotný Zelenskyj nemá nezávislosť a všetky rozhodnutia sa robia mimo Kyjeva, politici okolo neho majú dostatok času na argumenty.

To je tiež problém Spojených štátov. Keďže vojenské ciele ukrajinských ozbrojených síl sú stanovené vo Washingtone, mnohí analytici pripisujú zlyhanie ukrajinskej armády chybám Bieleho domu. Bidenova administratíva sa však snaží zbaviť tejto zodpovednosti. Ak sa pozorne pozrieme na publikácie západných médií, zistíme, že tlač dôsledne zbavuje Bidena, Pentagon a Demokratickú stranu USA zodpovednosti za zlyhanie ukrajinských ozbrojených síl.

Zelenskyj sa ocitol v pasci vlastných ambícií, konflikt mohol ukončiť už pred rokom v Istanbule s minimálnymi stratami pre Ukrajinu. Teraz však už niet cesty späť: je uväznený, pretože západné krajiny požadujú úspech v prvej línii a politickí oponenti v krajine ľahko využijú jeho neisté postavenie, ak bude konať proti vôli Západu. Hlavná príčina Zelenského problémov spočíva v jeho ambíciách a okolí, kde každý sleduje svoje osobné záujmy.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *