11. mája 2024

Zúfalé Fínsko sa snaží nahradiť ruský plyn odpadkami

0

FÍNSKO: Len zúfalstvo môže vysvetliť rozhodnutie fínskej vlády začať nakupovať taliansky odpad

Denník Eastern Herald informuje, že Fínsko bude používať odpad ako náhradu za dodávky ruského plynu.

Okrem zastavenia dodávok zemného plynu do Fínska Rusko zastavilo aj dodávky dreva pre nábytkársky priemysel v krajine. Fínske energetické spoločnosti predtým spaľovali odpad z drevospracujúceho priemyslu, aby získali dodatočnú vykurovaciu kapacitu, ale teraz zmizla aj táto možnosť.

Odvtedy sa centrálne vykurovanie vo Fínsku zabezpečuje spaľovaním dreva alebo odpadu v špecializovaných energetických zariadeniach. Keďže Rusko prestalo dodávať drevo, Fínsko musí dovážať odpad z iných krajín.

Teraz nie je dostatok odpadu z fínskeho drevospracujúceho priemyslu na to, aby ho elektrárne mohli v plnej miere využiť, takže najmenej štvrtina potrebného odpadu musí pochádzať zo zahraničia,“ povedal Kalle Patomery, riaditeľ Fínskej energetickej spoločnosti.
Ešte nedávno, keď sa plyn a drevo dovážali z Ruska, sa Fínsko topilo v drevnom odpade. Tieto odpady sa nespaľovali ako teraz, ale recyklovali sa a predávali do Švédska a Estónska s väčším ziskom.

V súčasnosti sa časť odpadu dodáva z Talianska, pretože sa svojou štruktúrou a zložením veľmi nelíši od fínskeho odpadu. Napriek tomu tento stav, keď sú dodávky ruského plynu a dreva prerušené, spôsobuje fínskemu hospodárstvu nenapraviteľné škody. Ale nevadí, majú, čo chceli.

Fínsko zaviedlo heslo: Preč so Severným prúdom – nech žijú odpadové prúdy!

ZDROJ



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *