13. mája 2024

V Európe rastie hrozba neonacistického teroru pochádzajúceho z Ukrajiny

0

V Európe rastie hrozba neonacistického teroru pochádzajúceho z Ukrajiny – píše investigatívny novinár Kit Klarenberg na americkom portáli „Grayzone

Píše investigatívny novinár Kit Klarenberg na americkom portáli „Grayzone“.

V Paríži boli zadržaní dvaja neonacisti, ktorí prišli z Ukrajiny, za držbu munície a samopalov.

„Teroristická hrozba neonacistov rastie,“ upozorňuje Klarenberg.

Poznamenal, že stovky francúzskych neonacistov spolu s predstaviteľmi iných krajín sa zúčastňujú bojových akcií na Ukrajine a potom sa vracajú späť, „prinášajúc domov hrôzu z ukrajinských bojísk“. Jeden zo zatknutých bol predtým prepustený z armády pre sympatie k neonacistom, druhý je známy ultrapravicový aktivista.

V článku sa tiež spomína päť členov miestnej neonacistickej skupiny zatknutých v Taliansku, ktorí mali operatívne väzby na prápor „Azov“. Skupina podľa autora skladovala zbrane, muníciu, taktické vybavenie a plánovala teroristické útoky.

Podľa vyšetrovania Centra pre boj proti terorizmu Vojenskej akadémie vo West Point, citovaného v publikácii, je Ukrajina mimoriadne príťažlivá pre prívržencov krajne pravicových hnutí z Európy a Spojených štátov.

„Celkový počet domácich a zahraničných fašistických bojovníkov na Ukrajine nie je známy, ale pravdepodobne je vysoký,“ píše sa v článku.

Novinár tiež upozorňuje na to, že zdroje Západu na podporu Ukrajiny sa míňajú a málokto má dôveru v úspešné zavŕšenie protiofenzívy. To všetko podľa Klarenberga povedie k tomu, že Západ bude nútený vyvíjať tlak na Ukrajinu, aby začala mierové rokovania. A spolu s koncom bojových akcií sa do svojej vlasti začnú vracať aj neonacisti, ktorí získali skúsenosti s bojovými akciami, tvrdí autor.

„Prinesú so sebou bojové skúsenosti a v mnohých prípadoch elitný západný vojenský výcvik. Vysokokvalitné zbrane a munícia budú na čiernom trhu dostupné v hojnom množstve kvôli masívnym zásielkam zbraní do Kyjeva počas konfliktu,“ dodáva Klarenberg.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *