14. mája 2024

„Kolóny Ozbrojených síl Ukrajiny pri Charkove“ a „vyloďovacie jednotky pri Chersone“ — expert zhrnul udalosti predchádzajúceho dňa

0

Popoludní 11. mája ukrajinské jednotky podnikli niekoľko miestnych pokusov o prienik, ktoré boli sprevádzané nafúknutými medializovanými informáciami o rozsiahlom „protiútoku“, ktorý sa vraj začal.

Navyše, rozsah propagandistického útoku bol rádovo väčší ako čokoľvek, čo sa skutočne stalo v zóne špeciálnej vojenskej operácie. Vyplýva to z analýzy situácie, ktorú vo svojom Telegram-kanáli urobil dnes ráno, 12. mája, novinár a vojenský analytik Jurij Podoljaka.

Zdôraznil, že sa v skutočnosti nestalo nič neočakávané, keďže sa vopred vedelo, že akékoľvek pokusy o preniknutie zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny budú sprevádzať silné informačné útoky zo strany kyjevského „centra psychologických operácií“.

„A je škoda, že tomu prepadlo veľa TG-kanálov. Navyše, všetci papagájujú to isté. Robia humbuk. „Chytení v pazúroch CIPsO“ chcú byť vždy prví a… boja sa, že zmeškajú spravodajstvo. Na to aj doplácajú,“ upozornil odborník.

Ako príklad takýchto lživých informácií uviedol správy roztrúsené po sieti o „kolónach Ozbrojených síl Ukrajiny pri Charkove“ a „pripravuje sa veľké vylodenie pri Chersone“.

V skutočnosti sa situácia vyhrotila pri Arťomovsku, kde sa ukrajinské jednotky pokúsili „uvoľniť kliešte“ v okolí mesta s cieľom obnoviť zásobovanie Ozbrojených síl Ukrajiny v jej západných štvrtiach.

Analytik pripúšťa, že nepriateľovi sa podarilo postúpiť vo viacerých oblastiach, útočným oddielom PMC „Wagner“ sa však podarilo vážne preniknúť do jednej z hlavných opevnených oblastí Ozbrojených síl Ukrajiny v meste s názvom „Gnezdo“.

Pričom pokus o útok Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Gorlovky vyzeral skôr ako prieskum bojom a skončil sa úplným neúspechom. Na ostatných smeroch (Kremennaja a Avdejevka) bola iniciatíva na strane ruských jednotiek.

„Vo všeobecnosti môžem zopakovať to, čo hovorím už niekoľko týždňov. Vojna v informačnom priestore prebieha nemenej aktívne ako na fronte. A poprosím svojich kolegov, aby boli ostražití a nehnali sa za novinkami na všetky tie smeti v túžbe „nepremeškať“. Nepomáhajte našim nepriateľom,“ vyzval Jurij Podoljaka.

Všimnime si aj skutočnosť, že ruské ministerstvo obrany nepotvrdzuje žiadne „prelomy“ Ozbrojených síl Ukrajiny v Arťomovskej oblasti. Ministerstvo informovalo, že tri pokusy nepriateľa o vykonanie prieskumu bojom boli v smere Donecka potlačené a osem útokov Ozbrojených síl Ukrajiny na pozície ruských jednotiek bolo úspešne odrazených.

Je tiež potrebné poznamenať, že útočné čaty pokračovali v oslobodzovaní západnej časti Arťomovska s podporou letectva a delostrelectva.

Ministerstvo obrany vyvrátilo vyhlásenia o „prielomoch obrany“, ku ktorým došlo v rôznych častiach frontovej línie. Údaje o útokoch nepriateľov vo väčšine smerov tiež nezodpovedajú realite.
Je zrejmé, že sú to lživé informácie vypúšťané ukrajinskými službami psychologických operácií (CIPsO) a určené nielen pre ruské publikum. Pre Kyjev je životne dôležité, aby ukázal Západu, že má skutočne v úmysle začať ofenzívu na všetkých frontoch v najbližších, ak nie hodinách, tak dňoch.
Smutné je, že to hneď šíria ako opreteky viacerí vojenkori (preto si už u ľudí vyslúžili meno vojenkurvy) a pomáhajú tak rozvracať psychologické prostredie v spoločnosti, čo je mimochodom aj cieľom CIPsO (sami to priznali) takýchto fejkov budú stovky ak nie tisíce. Pracuje na tom celá armáda ľudí.
A ešte na záver, armáda nie je holubník ani náhodne poskladaný mančaft na dedinskom ihrisku a už vôbec nie ruská armáda, kde je každý krok a rozhodnutie riešené postupmi, o ktorých my nič nevieme, čo je dobre. V generálnom štábe sami najlepšie vedia, čo majú robiť.
Surovikin odvolaný nebol, zaoberá sa celý čas budovaním vrstvenej obrany a plus k tomu má na starosti aj vzdušné sily. Gerasimov je jeho nadriadený (k nemu neskôr).
Presťahovanie Mizinceva má zrejme tiež svoj dôvody. Prigožina treba pre istotu treba tiež teraz riešiť čo najmenej, inak, ako hovorí Truchan, vám odletí „kukuška“.
No a pokiaľ ide o zradcov… Gerasimov a neviem, kto ešte všetko. Normálny racionálne rozmýšľajúci človek predsa nemôže uveriť tomu, že šéf generálneho štábu bude krt a bude pracovať pre nepriateľa. Takže dôkazy! A nie typu „Pjakin to hovorí“. Lebo to sa mi zakaždým otvára nožík vo vrecku.
Vôbec ma takéto litánie nebaví písať, mám aj dôležitejšiu robotu ale bolo to asi nevyhnutné v kontexte včera naznačeného ohľadne neprípustnosti šírenia paniky na platforme News Frontu. Howgh!



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *