12. mája 2024

MIMOVLÁDKY CHRÁNIA LIPŠICOVÝCH ĽUDÍ

0

Poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že mimovládky chránia Lipšicových ľudí! Reaguje na príspevok Zuzany Petkovej, šéfky neziskovej organizácie Nadácia Zastavme korupciu, ktorá podľa neho tendečne napáda generálneho prokurátora, ktorý sa doslova obul do prípadu, ktorý sa stal na Špecializovanom trestnom súde, keď sa obžalovaný na pojednávaní dožadoval inzulínu, ale sudkyňa mu údajne odmietla dať prestávku.

„Keď generálny prokurátor Maroš Žilinka dal preveriť okolnosti za ktorých skolaboval obvinený v pojednávacej miestnosti sudkyne Pamely Záleskej na Špecializovanom trestnom súde, zrazu sa ozvala “morálna autorita” zo Zastavme korupciu,“ píše na sociálnej sieti poslanec NR SR, Matúš Šutaj Eštok (HLAS – SD).

Šutaj Eštok tvrdí, že mimovládky chránia Lipšicových ľudí!

Poslanec NR SR, člen strany Hlas – SD, reaguje na príspevok Zuzany Petkovej, šéfky neziskovej organizácie Nadácia Zastavme korupciu.

Tá v príspevku na sociálnej sieti poukázala na podľa nej: „zaujímavé priority generálneho prokurátora Maroša Žilinku.“

dodala: „Ako pripomenul Martin Suchý, keď prezidentka čelí vyhrážkam, nestojí to GP za zmienku, ale keď mafián nedostane prestávku, kedy sa mu zachce, je z toho kauza, ktorú okamžite prešetruje jeho pravá ruka na KP BA (dozoruje aj Čurilovcov),“ napísala Petková. „Kauzu inzulín otvorila Pluska (vlastní Penta) a týka sa sudkyne Záleskej (vzala Haščáka do väzby). Na pojednavaní po prestávke vyhlásenej o 11.30 si podozrivý mafián zvaný Hrobár (údajne pomlel jednu obeť na mlynčeku) po návrate o 12.11 vypýtal ďalšiu prestávku, lebo si vraj o 11 vždy pichá inzulín. Na jeho aplikáciu však prestávku medzi 11.30 a 11.50 nevyužil“.

Podľa Matúša Šutaja Eštoka, Petková tendečne napáda generálneho prokurátora

„Samozrejme tendenčne napáda generálneho prokurátora, že nerieši vyhrážky adresované prezidentke ( akoby Petková nevedela, že existuje nejaký Úrad na ochranu ústavných činiteľov, SIS a ďalšie iňstitúcie, ktoré sa starajú o ochranu vybraných osôb vrátane prezidentky), ale rieši možné pochybenie sudkyne. Jej nevadí, že človek priamo počas pojednávania odpadol, lebo mu nebolo umožnené podanie inzulínu, veď malo ísť o mafiána,“ reagoval Matúš Šutaj Eštok,

„Status Zuzany Petkovej nie je nezávislým hodnotením situácie, ale predstavuje slepú podporu Pamely Záleskej, ktorú v roku 2021 navrhovala Zuzana Petková za osobnosť roka. Vo vzťahu k sudcovskému stavu Petková dlhé roky volala po otvorení justície, videla problém v nedotknuteľnosti sudcov a presadzovala vyvodenie trestnej zodpovednosti sudcov, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu,“ myslí si Matúš Šutaj Eštok.

„Ak došlo k pochybeniu, je na mieste ho náležite vyšetriť bez ohľadu na to, kto bol obvinený, alebo ktorý sudca mal vec pridelenú. Žiaden sudca nemôže stáť nad zákonom,“ dodáva v závere príspevku Šutaj Eštok.

O čo ide?

Na Špecializovanom trestnom súde sa konalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Lehelom Horváthom, ktorý je prezývaný Hrobár. Horváth je obžalovaný z piatich vrážd. Na pojednávaní sa dožadoval inzulínu, sudkyňa mu údajne odmietla dať prestávku.

Hlavným pojednávaním s obžalovaným Lehelom Horváthom sa bude zaoberať prokuratúra. Jeho príbuzní namietajú postup sudkyne Špecializovaného trestného súdu Pamely Záleskej, ktorá mu podľa nich neumožnila načas si podať inzulín. Podnet poslali aj Súdnej rade SR.

K prípadu sa vyjadril predseda súdnej rady Ján Mazák, ktorému zrejme postup Záleskej nevadí, a nemá veľkú chuť incident riešiť. Pre PLUS 7 dní povedal: “Nechcete hádam povedať, že by sa našiel sudca alebo sudkyňa, ktorý by pri jednoduchých okolnostiach bránili podaniu inzulínu! Pri jednoduchých okolnostiach!”

Do prípadu sa „obul“ Žilinka

„Na podklade trestného oznámenia, ako aj medializovaných informácií, Krajská prokuratúra v Bratislave zabezpečí preverenie, či v danom prípade nedošlo k spáchaniu trestného činu,“ priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová. Dodala, že dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov bude vykonávať prokurátor GP SR. Pre komplexnosť posúdenia veci zároveň generálny prokurátor SR Maroš Žilinka uložil špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi preskúmať aj zákonnosť postupu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, konajúceho na hlavnom pojednávaní.

Rodina obžalovaného adresovala list o podozrení zo spáchania trestného činu a podnet na podanie návrhu na disciplinárne konanie voči sudkyni aj Súdnej rade SR. V liste tvrdí, že sudkyňa opakovane neumožnila obžalovanému podanie inzulínu, následkom čoho mal skolabovať.

Gabriela Fedičová



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *