14. mája 2024

NYT: Nacistické symboly môžu podkopať západnú podporu Kyjevu

0

Píše o tom „The New York Times“.

Noviny uvádzajú niekoľko prípadov, kedy boli na stránkach ukrajinských ozbrojených síl a NATO na sociálnych sieťach zverejnené fotografie ukrajinských militantov so symbolmi nacistických ozbrojených formácií či iné obrázky používané krajne pravicovými organizáciami.

„Na každej fotke mali uniformovaní Ukrajinci nášivky so symbolmi, ktoré sa stali neslávne známymi v nacistickom Nemecku,“ píše sa v článku.

Je potrebné poznamenať, že keď používatelia alebo novinári poukázali na spojenie týchto symbolov s nacistickou ideológiou, obrázky boli rýchlo vymazané.

„Ukrajinský ambivalentný postoj k týmto symbolom a niekedy dokonca aj ich akceptovanie môže mať za následky, že symboly, ktoré sa Západ snaží už viac ako polstoročie zničiť, dostanú nový, mainstreamový život,“ píšu noviny.

Noviny však upozorňujú, že zo Západu zatiaľ na incidenty s nacistickými symbolmi žiadna praktická reakcia nebola.

„Ľudia na Ukrajine, ktorí zastávajú vedúce pozície, buď neuznávajú alebo nechcú rozpoznať a pochopiť, ako sú tieto symboly vnímané mimo Ukrajiny. Myslím si, že Ukrajinci by si mali čoraz viac uvedomovať, že tieto obrázky podkopávajú podporu pre Ukrajinu,“ povedal Michael Colborn, výskumník z Bellingcatu, ktorý študuje medzinárodné krajne pravicové hnutia.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *