15. mája 2024

UA SILY PODNIKLI SVOJ PRVÝ VEĽKÝ TANKOVÝ ÚTOK NA FRONTE V ZÁPOROŽSKEJ OBLASTI – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 8. júna 2023

0

UA SILY PODNIKLI SVOJ PRVÝ VEĽKÝ TANKOVÝ ÚTOK NA FRONTE V ZÁPOROŽSKEJ OBLASTI – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 8. júna 2023

UKRAJINA:  Najmenej traja ľudia prišli o život v dôsledku zničenia Kachovskej vodnej nádrže v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie médiá. TASR informuje na základe štvrtkovej správy denníka The Guardian, podľa ktorého ide o prvé potvrdené obete po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril obavy o životy Ukrajincov v Ruskom okupovaných oblastiach postihnutých záplavami.

Znepokojivé hlásenie z Ukrajiny

Exilový starosta Moskvou okupovaného ukrajinského mesta Olešky Jevhen Ryščuk potvrdil, že v Chersonskej oblasti sa v dôsledku zničenia priehrady „utopili traja ľudia“.

Na videosnímke poškodená priehrada Nova Kachovka 6. júna 2023 na juhu Ukrajiny. Ukrajina v utorok ráno obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu Nova Kachovka na rieke Dneper v južnej Chersonskej oblasti, a nariadila evakuácie ľudí zo záplavových zón. Foto: TASR/AP

Zelenskyj v stredajšom posolstve upozornil, že nie je možné predpovedať, koľko ľudí zomrie v Ruskom okupovaných častiach Chersonskej oblasti v dôsledku záplav. Vyzval tiež na „jasnú a rýchlu reakciu sveta“ v záujme podpory obetí.

Toto sú dôsledky zničenej priehrady

Ukrajinský prezident zároveň ostro kritizoval Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a Organizáciu Spojených národov (OSN), ktoré podľa neho nepomáhajú pri záchranných prácach.

„Naša armáda a špeciálne služby zachraňujú ľudí do najväčšej možnej miery napriek ostreľovaniu. Je však potrebné rozsiahlejšie úsilie,“ upozornil.

Jedna sabotáž nestačí… Na rade je čpavok

screenshot videa youtube | Protichemická jednotka

Ukrajinskí diverzanti vyhodili do vzduchu potrubie s čpavkom v Charkovskej oblasti.

Prečo je uvoľnenie chemickej látky pre ľudí nebezpečné?

Hlásenie – teroristický čin

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo výbuch čpavkového potrubia Togliatti – Odesa. 5. júna ukrajinská DRG (sabotážna a prieskumná skupina) vyhodila do vzduchu potrubie na prepravu čpavku z mesta Togliatti do Odesy, informuje ruské ministerstvo obrany. K výbuchu došlo večer v oblasti obce Masjutovka v Charkovskej oblasti. V dôsledku incidentu neboli zranení ruskí vojaci, ale medzi civilným obyvateľstvom sú zranení. Ministerstvo to označilo za teroristický čin, v dôsledku ktorého došlo k odtlakovaniu čpavkového potrubia a úniku zvyškov čpavku.

Čo sa stalo

Šéf vojenskej správy Charkovskej oblsti Oleg Sinegubov ohlásil šesť výbuchov v blízkosti čpavkového potrubia. Potom prvý námestník ministra informácií Doneckej ľudovej republiky Daniil Bezsonov zverejnil zábery so šíriacim sa oblakom čpavku. Na záberoch vidno  veľký biely mrak, ktorý sa šíri cez zalesnenú oblasť a stúpa hore. Podľa očitých svedkov sa blížil smerom k pozíciám Ozbrojených síl Ukrajiny.

Reštartovanie amoniakového potrubia

Čpavkové potrubie Togliatti – Odesa je určené na vývoz čpavku z Ruska do Európy. Ide o jediný takýto systém  v Rusku. Jeho dĺžka je 2417 kilometrov, z toho asi 40 percent prechádza cez územie Ukrajiny. V roku 2022 prestal fungovať. Spustenie čpavkového potrubia je jednou z podmienok Ruska na predĺženie zmluvy o obilí, keďže čpavok sa používa v poľnohospodárstve. V decembri OSN sľúbila, že do konca roku 2022 ho otvorí.  V máji 2023 médiá informovali o nárokoch Ukrajiny na spustenie čpavkového  potrubia. Medzi nimi je napríklad zvýšenie počtu prístavov zapojených do dohody o obilí, ako aj rozšírenie čiernomorskej iniciatívy na väčší počet tovarov.

Nebezpečenstvo z úniku amoniaku

Keď sa amoniak uvoľní do ovzdušia, zmieša sa s vodnou parou, čo vedie k vzniku jedovatého mraku, ktorý sa šíri po zemi. Takýto mrak dokáže prekonať veľké vzdialenosti bez toho, aby sa rozplynul a ohrozí ľudské sídla. Amoniak je silne žieravá látka, ktorá pri kontakte nenávratne poškodzuje živé bunky a zabíja ich. Prítomnosť amoniaku v prostredí, ako je vzduch alebo voda, môže spôsobiť podráždenie a ťažké popáleniny kože, úst, hrdla, pľúc a očí a veľmi vysoké hladiny amoniaku môžu spôsobiť oslepnutie a poškodenie pľúc.

Ukrajinská armáda má za sebou samovražednú noc

Ukrajinská armáda dnes v noci pokračovala v “hlavnom útoku”: zatiaľ (do 8. júna, 4.00 hod. ráno) bez výsledku

Ruský vojenský analytik Jurij Podoljaka podrobne rozoberá nočné pokusy ukrajinskej armády o protiofenzívu

Takže k tomu predsa došlo. Predtým sme len špekulovali, ale teraz už niet pochýb o tom, že hlavný úder nepriateľa bude smerovať na Záporožie. Alebo skôr sa tu už začal. A dnes v noci hlavné sily 10. AK AFU v niekoľkých vlnách zaútočili na ruské pozície južne od Malej Tokmačky.

Pred útokom použili techniku, ktorú si nacvičili v zime pri Kupjansku – úder MLRS “HIMARS” na zákopy. Cieľ je jasný – čo najviac vojakov zabiť, ostatných demoralizovať. Rátalo sa s tým, ale…

Útočili s veľkými silami, no tie boli neustále rozbíjané Rusmi. Niektorí z útočiacich vybuchli na mínach, iných zasiahlo ruské delostrelectvo, ktoré si ani náhodou “neoddýchlo” a ktoré podľa slov vojakov dnes v noci pracovalo usilovne a presne. Zvyšok dorazilo armádne letectvo.

“Noční lovci” a “Aligátori” mali dnes veľa práce (päť zásahov na útočiace kolóny za dve hodiny). Je jasné, že v zápale boja a v noci sa ťažko počítajú straty, ale straty nepriateľa sú obrovské, a čo je najdôležitejšie… rovnako ako predchádzajúci deň, jeho akcie prakticky neúčinné.

Je zrejmé, že nepriateľ dal do tohto nočného útoku všetko, vrátane včerajších strát, ktoré tiež položil na oltár víťazstva. Ale žiadne víťazstvo nedosiahol. Ruskí vojaci neutiekli a “Nemci”, ako už dlho nazývajú vojakov AFU na fronte, tápajú na mieste a… súdiac podľa rádiových odpočúvaní a pohybu, sa pripravujú na ranný útok s čerstvými silami.

Ich morálka však počas noci bola ak nie úplne zničená, tak určite vážne “poškodená”. A u našich chlapcov (nechcem nikoho konkrétne vyzdvihovať, všetci sú tam hrdinovia), ten istý duch, a práve v tú noc sa prejavil v plnej kráse.

A áno, začatá bitka aj s touto nočnou bitkou a predchádzajúcimi udalosťami čoraz viac pripomína Kurskú bitku – kľúčovú bitku, po ktorej sa “Nemci”, ktorí bojovali v roku 1943, už nedokázali spamätať.

Ruskí vojaci potrebujú veľa síl a odvahy, aby sa im darilo ustáť nasledujúci deň, ktorý bude veľmi dlhý a … ťažký. Ale dnes musia vydržať.

A potom, najlepším dôkazom neúspechu nočného útoku bolo… vytrvalé ignorovanie tohto samovražedného nočného útoku ukrajinskými ozbrojenými silami zo strany propagandistov z CIPSo. Ich oficiálna verzia znie: “Nočné boje si Rusi vymysleli”.

Nuž áno, keby mali úspech, už by nás na sociálnych sieťach “do Melitopola” zahnali…

Artemovský smer – nočný útok AFU na Berchovku sa tiež zastavil

Súčasne s tlakom na hlavnom (záporožskom smere) začal nepriateľ aj ofenzívu na Artemovskoje. Boj bol menej grandiózny ako na juhu, ale asertivita a snaha nepriateľa preraziť v priestore Berchovky nebola o nič menšia ako v prípade 10. AK AFU pri Orechove.

Bachmutský/Artemovský smer

To všetko však bolo v rozpore s plánmi ruských vojakov, ktorí podobne ako ich spolubojovníci na juhu tiež zasiahli “elitárov” z AFU do živého.

Ugledarský smer – “novodoneckí panfilovci” okúsili chuť víťazstva

A na záver rozprávania o včerajších a nočných bojoch mi nedá, aby som nespomenul podrobnosti o bojoch o Novodoneckú oblasť, kde, ako si pamätáte, nepriateľ už tri dni nemôže nič robiť s našimi hrdinami, ktorí neopustili svoje pozície a tým úplne vykoľajili ukrajinský postup na tomto smere.

Nastal čas, aby sme o týchto chlapcoch porozprávali podrobnejšie. Ide o bojovníkov zo špeciálnych policajných jednotiek DNR (OBTF “Kaskad”). A do istej miery je príznačné, že získali slávu práve pri Novodonecku.

Vráťme sa však k včerajším udalostiam. Ukrajinci, podobne ako deň predtým, zaútočili na dedinu veľkými silami. Vlna za vlnou (cez úzku šiju medzi mínovými poľami, ktorú predtým vytvorili mŕtvoly vojakov AFU a zvyšky obrnených transportérov).

Navyše na konci jedného z týchto útokov nepriateľ prišiel o niekoho veľmi dôležitého, a aby ho dostal z bojiska, urobil niekoľko “nájazdov” a stratil niekoľko desiatok mužov (ale nakoniec sa mu podarilo tohto vysoko postaveného človeka z bojiska dostať). Ale v dôsledku toho nepriateľ vykrvácal a jeho útoky skončili.

Celkové straty nepriateľa počas posledného dňa len tu boli viac ako 200 mužov. A rovnako ako na ostatných smeroch – neskutočné množstvo.

Toto nečakali: Kyjevská CIPSo dostala z prvých výsledkov “protiútoku” úplný šok a omráčenie.

Napriek tomu, že už včera boli zverejnené početné videopotvrdenia o zásahu nepriateľskej techniky deň predtým v dôsledku “prvých dní protiútoku”, túto tému ukrajinská strana úplne ignorovala.

Je tu jednoducho totálna ignorancia. V ukrajinskom informačnom priestore neexistuje žiadny “protiútok”.

A to je prvýkrát, čo si niečo také pamätám. Aj toto je najlepší dôkaz úplného šoku ľudí zaoberajúcich sa informačnou vojnou na ukrajinskej strene. Určite ide o jediný prípad za posledný rok a pol, keď sa ich armáda už tri dni snaží postupovať a nesprevádza ju absolútne žiadna informačná podpora.

Zbraní máte dosť, tak так що вперед (tak vpred)!

Stoltenberg hovorí o dostatočnej výzbroji Ozbrojených síl Ukrajiny na protiofenzívu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: zbrane prevezené do Kyjeva stačia na protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny!

Stačí vám…

Zbrane prevezené do Kyjeva stačia na uskutočnenie útočnej operácie Ozbrojených síl Ukrajiny. Vyhlásil  generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Jeho prejav je dostupný na kanáli YouTube, Centra pre novú americkú bezpečnosť (CNAS).

Máte dosť, útočte!

„Teraz majú ozbrojené sily Ukrajiny schopnosti, zbrane, muníciu a výcvik, ktoré im poskytli spojenci a partneri NATO, aj vďaka kontaktnej skupine na Ukrajine, ktorá ich dodala. Majú všetko, čo potrebujú na protiofenzívu,“ povedal Stoltenberg.

Čo bude s NATO?

V tejto chvíli je predčasné hovoriť o výsledku summitu NATO vo Viľňuse v otázke členstva Ukrajiny v aliancii. Tak zhodnotil Stoltenberg vyhliadky na vstup Kyjeva. „Je príliš skoro hovoriť o výsledku summitu vo Viľniuse o tejto otázke, ale všetci spojenci súhlasia s tým, že dvere NATO zostávajú otvorené“. Zdôraznil, že všetky členské krajiny aliancie súhlasia s tým, že Ukrajina sa stane členom severoatlantického bloku.

Hlavná úloha

Stoltenberg dodal, že hlavnou úlohou NATO je teraz zabrániť víťazstvu ruského prezidenta Vladimira Putina v súčasnom konflikte a zachovať Ukrajinu ako suverénny štát. Podľa neho, ak Ukrajina prestane byť nezávislou demokratickou krajinou, „nebude o jej členstve vôbec nikto diskutovať“.

———————

Pušilin vyzval, aby presunuli ozbrojené sily Ukrajiny 500 km od hraníc

Ukrajinská armáda sa musí presunúť aspoň 500 km od ruských hraníc a v budúcnosti bude potrebné oslobodiť celú Ukrajinu, vyjadril sa úradujúci šéf DĽR Denis Pušilin.

Vojenský expert informoval o údere Ozbrojených síl Ukrajiny na Lugansk raketami Storm Shadow.

Ukrajinská armáda predtým zaútočila na Luhansk raketami dlhého doletu Storm Shadow, uviedol vojenský expert z LPR plukovník Vitalij Kiselev.

Lukašenko: Protiofenzíva Ukrajiny je veľká dezinformácia

Ukrajinská protiofenzíva je dezinformácia, vyjadril sa bieloruský líder Alexander Lukašenko na stretnutí s členmi Výboru tajomníkov bezpečnostných rád Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB).

Zelenskyj povedal, že nedá rozkaz vyhodiť do vzduchu Nord Stream

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že údajne nikdy nevydá rozkaz vyhodiť do vzduchu Nord Stream.

Bloomberg: Británia sa rozhodla zapojiť súkromné ​​spoločnosti do obnovy Ukrajiny

Londýn plánuje presvedčiť súkromné ​​spoločnosti, ako aj Saudskú Arábiu a Turecko, aby sa podieľali na financovaní rekonštrukcie Ukrajiny vytvorením systému poistenia proti vojenským investičným rizikám, píše Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

India Zelenského nepozvala na septembrový summit G20

India nepozvala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na septembrový summit G20 v Naí Dillí, uviedol minister zahraničných vecí Subramanyam Jaishankar.

Rada federácie ocenila nápad bývalého generálneho tajomníka NATO o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu

Myšlienka bývalého generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie o možnom zavedení vojsk viacerých krajín na územie Ukrajiny je veľmi nebezpečná, ale zrejme NATO nemá iné možnosti, povedal senátor Andrey Klimov. slová bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

Ohlásená Grossiho návšteva v Záporožskej JE, Moskve a Kyjeve

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi plánuje na budúci týždeň navštíviť jadrovú elektráreň Záporoží a Kyjev, po ktorej navštívi Moskvu, aby prediskutoval bezpečnostný plán jadrovej elektrárne.

V dôsledku mimoriadnej udalosti vo vodnej elektrárni Kakhovskaya sa zranilo 23 ľudí

V dôsledku núdzovej situácie vo vodnej elektrárni Kakhovskaya a zaplavenia oblastí v Chersonskej oblasti bolo zranených 23 ľudí, informovali zdravotnícke služby.

Politico: Západ nie je pripravený poskytnúť Kyjevu bezpečnostné záruky

Západné krajiny ešte nie sú pripravené poskytnúť Kyjevu bezpečnostné záruky, ktoré Ukrajina požaduje, píše Politico s odvolaním sa na predstaviteľov NATO.

Kennedy Jr.: USA zmenili Ukrajinu na bitúnok

Pre politiku Washingtonu zomrelo na Ukrajine viac ako 300 000 ľudí, povedal Robert Kennedy mladší, synovec 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho, ktorý o sebe tvrdí, že je hlavou amerického štátu.

Rogov oznámil rozsiahlu ofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskom regióne

Ukrajinská armáda vedie v Záporožskom regióne rozsiahlu ofenzívu už tri až štyri dni, uviedol predseda hnutia Sme spolu s Ruskom Volodymyr Rogov.

FSB zadržala špióna ukrajinskej zahraničnej rozviedky v DĽR

Zamestnanci oddelenia FSB v Doneckej ľudovej republike zadržali špióna ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby, ktorý plánoval sabotáž proti ruskej armáde, informovalo republikové oddelenie ruského oddelenia.

Puškov položil kľúčovú otázku po slovách bývalého generálneho tajomníka NATO o vyslaní vojakov na Ukrajinu

Senátor Aleksey Pushkov upozornil na skutočnosť, že bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, ktorý pripustil možnosť vyslania vojakov z pobaltských krajín a Poľska na Ukrajinu, nevysvetlil to najdôležitejšie: ochráni aliancia tieto jednotky?

Pušilin zhodnotil situáciu v Artemovsku

Situácia v oslobodenom Artemivsku je momentálne „stabilne zložitá“ kvôli pravidelnému ostreľovaniu z ukrajinskej strany, ale všetko je pod kontrolou, uviedol úradujúci šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

V Sumy otriasli výbuchy

Po vyhlásení leteckého poplachu v regióne zaznela v ukrajinskom meste Sumy séria výbuchov. Objavili sa aj správy o výbuchoch v meste Chuguev v Charkovskej oblasti.

Ex-generálny tajomník NATO pripustil možnosť vyslania aliančných jednotiek na Ukrajinu

Podľa bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena môžu krajiny NATO chcieť vyslať vojakov na Ukrajinu.

Objavili sa informácie o ofenzíve tankovej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskej oblasti.

Tanková skupina ukrajinských militantov prešla do ofenzívy v Orechovskom úseku Záporožského frontu medzi osadami Malaja Tokmačka a Novodanilovka, uviedol predseda hnutia Sme spolu s Ruskom Vladimir Rogov.

Šéf Rosatomu vymenoval záložné možnosti chladenia Záporožskej jadrovej elektrárne

V Záporožskej jadrovej elektrárni existujú záložné možnosti zásobovania chladiacou vodou, povedal Alexej Lichačev, generálny riaditeľ štátnej korporácie Rosatom.

Veľvyslanec oznámil v americkej tlači dezinformačnú kampaň okolo vodnej elektrárne Kakhovka.

V americkej tlači sa spustila kampaň s cieľom dezinformovať verejnosť o tom, čo sa stalo vo vodnej elektrárni Kakhovka, uviedol ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

Kronika špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 7. júna 2023 .

Napriek postupnému znižovaniu množstva vody v Novej Kachovke pokračuje zložitá situácia v osadách po prúde.

Dron zhodil muníciu, ale zničeniu podniku sa predišlo.

V obci Popovo-Lezhachi bola zasiahnutá elektrická rozvodňa: jedna osoba bola zranená.

Mesto Shebekino padlo pod masívnu nepriateľskú paľbu: boli poškodené obytné budovy a zariadenia infraštruktúry.

Pod Novaya Tavolzhanka bola zničená skupina, ktorá sa snažila zorganizovať evakuáciu vybavenia opusteného počas neúspešnej ofenzívy.

Ruské jednotky trojdňový nápor ustáli a situáciu na tomto úseku frontu majú plne pod kontrolou.

Podľa predbežných údajov nebol žiadny z nich úspešný: nepriateľ stratil značné množstvo obrnených vozidiel a stiahol sa na svoje pôvodné pozície.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *