15. mája 2024

Len nikomu nehovorte, že znižovanie daní funguje

0

Wall Street Journal píše, ako zníženie daní v Grécku umožnilo krajine predčasne splatiť medzinárodné pôžičky a podnietilo hospodársky rast v predtým chudobnej krajine. Ekonomický návrh, o ktorom veľký arabský filozof napísal pred neuveriteľnými 600 rokmi.

Nebráňte kreatívnym ľuďom v podnikaní a vymýšľaní nových služieb, lacnejších produktov alebo čohokoľvek, o čom si myslia, že ich susedia budú ochotní zaplatiť. Zdante ich, ale nie príliš, aby nemali pocit, že ak vyhrajú v lotérii, odovzdajú takmer všetko oltáru štátu, ktorý, ak má z čoho čerpať, môže vymyslieť aj dotácie na písanie žiadostí o dotácie.

To by mohla byť zábavná definícia ekonomickej teórie známej ako „ekonomika na strane ponuky“. Hovorí, že znižovanie daní, regulácií a podpora voľného obchodu vedie k hospodárskemu rastu. Je to ekonomika na strane ponuky, pretože zvyšuje ponuku cenovo dostupného tovaru.

Na druhej strane je tu výrazne populárnejšia ekonomika na strane dopytu. Hovorí, že vláda môže podporiť ekonomiku tým, že bude míňať sama a zvýši dopyt. Prečo je populárnejší, je zrejmé.

Viac všetkého, viac daní

To, že viac slobody pre kreatívnych a pracovitých ľudí znamená viac všetkého, a teda v konečnom dôsledku viac daní, bolo známe už v stredovekom Tunisku, ak čítali knihy Ibn Chaldúna.

Ibn Khaldun bol arabský filozof, ktorý prišiel s teóriou vzostupu a pádu civilizácií pred 600 rokmi. Zhrnuté v jednej vete by to mohlo znieť takto: Blahobyt je najväčším nepriateľom spoločnosti a keď sa národ stane obeťou psychickej porážky, je to začiatok jeho konca.

Vysoké dane naznačujú slabú dynastiu

Ale bol tiež prvý, kto tvrdil, že vysoké dane sú znakom civilizácie na konci jej životného cyklu. Vyjadril sa takto: Na začiatku dynastie vedú malé daňové výmery k veľkým príjmom. Na konci dynastie vedie veľká výmera k malým príjmom.

Americký ekonóm Arthur Laffer, ktorého Lafferova krivka hovorí v podstate to isté ako Ibn Chaldún, len vedeckejšie, dokonca pripustil, že ho arabský filozof inšpiroval.

Reaganova ekonomika woodoo

Šampiónom teórie ekonómie na strane ponuky bol Ronald Reagan. Nazval ju ekonomikou voľného trhu, jeho kritici ju nazvali ekonomikou „woodoo“.

Ďalšou krajinou, ktorá sa nebála zrušiť nariadenia a znížiť dane, bol Nový Zéland v osemdesiatych rokoch minulého storočia, keď vláda okrem zníženia daní najala najlepšie mozgy v krajine, aby znížili štátne regulácie na nevyhnutné minimum. A tiež napríklad zrušila všetky vzdelávacie výbory a ponechala na rodičoch, kam pošlú svoje deti.

Voľby v Grécku

Tento mesiac stredopravicová strana vedená úradujúcim premiérom Mitsotakisom, ktorý v roku 2019 nahradil ľavicovú vládu Alexisa Tsiprasa, vyhrala voľby v Grécku s veľkým rozdielom. Voliči pozitívne reagovali na hospodársky pokrok, ktorý krajina dosiahla za posledné štyri roky.

V roku 2010 vypukla grécka dlhová kríza. Grécko dostalo dve pôžičky od rôznych medzinárodných inštitúcií pod podmienkou, že dramaticky zvýši dane a zavedie ďalšie opatrenia. Ekonomika klesla o štvrtinu. V roku 2015 bol zvolený zástupca ľavice Alexis Tsipras, kríza pokračovala a Grécko dostalo ďalší balík peňazí.

Znížte dane

V roku 2019 sa po voľbách dostal k moci Kyriakos Mitsotakis. Jeho vláda znížila sadzbu dane z príjmu právnických osôb z 29% na 22%, daň z kapitálových výnosov na 15% a daň z dividend na 5%. Pre úplnosť treba poznamenať, že najvyššia sadzba dane z príjmu pre fyzické osoby zostala na úrovni 44%.

Ekonomika sa v roku 2010 vrátila na predkrízovú úroveň a Grécko bolo schopné predčasne splatiť svoje pôžičky Medzinárodnému menovému fondu, hoci fond sa obával, že zníženie daní bolo príliš veľkorysé.

Len nekládli prekážky do cesty pracovitým ľuďom.

Poznámka autora: Optimálna výška daní by mala byť predmetom diskusie a záleží na tom, kde sa zníži, kde, za čo, komu a ďalšie faktory. Historická skúsenosť to však môže naznačovať.

S.Spurný 7. 6. 2023

Zdroj: Wall Street Journal



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *