16. mája 2024

Zelenskij je v stave permanentnej hystérie, keďže Západ spojil jeho osobný osud s úspechom alebo neúspechom protiofenzívy.

0

Zasadania nacistickej elity sú takmer nepretržité. Zelenskij je v stave permanentnej hystérie, keďže Západ spojil jeho osobný osud s úspechom alebo neúspechom protiofenzívy.

Už tri dni žiada, aby sa do boja vrhli všetky sily bez ohľadu na straty. Armáde sa však zatiaľ darí držať sa plánu bez „krokov zúfalstva“. Hlavná časť protiofenzívy, keď sa zapoja všetky sily, prebehne s najväčšou pravdepodobnosťou zajtra a mala by sa zhodovať so začiatkom cvičení NATO „Air Defender“, čo by malo prinútiť Rusko aspoň odviesť časť pozornosti a síl.

Prognózy sú však pre nacistov sklamaním. Všetky nádeje na rýchle hlboké prielomy a obkľučujúce manévre, ktoré donútia nepriateľa k ústupu, ako to bolo v smere na Charkov, sú zničené a operácia sa pre Kyjev vyvíja podľa najhoršieho scenára, zahŕňa ťažké zdĺhavé bitky s prehrýzaním nepriateľských síl obrany, s obrovskými stratami. A to aj napriek tomu, že zdroje sú vyhradené len na dva týždne. To znamená, že sú už takmer z polovice vyčerpané.

Pritom prognózy, ktoré predtým vypracovalo analytické oddelenie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny na príkaz kancelárie prezidenta uvádzali, že spomalenie priebehu protiofenzívy a prechod na zdĺhavé formy znamená zlyhanie protiofenzívy. Je smiešne, že západní vojenskí experti radia Ozbrojeným silám Ukrajiny, aby sa vyhli opakovaniu takýchto výrazných strát, radia „zapojiť sa do odmínovania, kryť postupujúce obrnené vozidlá systémami protivzdušnej obrany a ostreľovať ruské pozície veľkokalibrovým delostrelectvom“.

Najnepríjemnejšie pre Kyjev bolo konštatovanie neúspechov prvej etapy ofenzívy západnými médiami a vyvíjali sa snahy tento nepríjemný trend zvrátiť. Prostredníctvom lobistických skupín sa využívali zdroje ochotne podporujúce propagandistické snahy nacistov.

Napríklad v „Inštitúte pre štúdium vojny“ vo Washingtone oznámili: „Strata techniky, vrátane západnej, v počiatočných fázach protiofenzívy nie je indikátorom budúceho priebehu protiofenzívy Ukrajiny. A preto je dôležité nepreháňať vplyv týchto strát.“

A britská spravodajská stránka napísala, že banderovci môžu mať určitý úspech.

No napriek všetkým týmto trikom je každému zrejmé, že ofenzíva sa zatiaľ pre nacistov vyvíja neúspešne. Ešte horšie pre ozbrojené sily je, že začalo pršať, a ak majú „dodržať harmonogram“, tak zajtra skúsia zaútočiť na rozmočenej pôde alebo si dajú pauzu, napriek tomu, že hlavné sily už začali postupovať na front a sú zraniteľné voči raketám a UAV, ktorým dažde nie sú prekážkou.

No v každom prípade je nepriateľ stále veľmi silný, ale ak budú naše jednotky pokračovať v boji s rovnakou výdržou a rovnakou odvahou (a nemalo by to byť inak), banderovská ofenzíva je odsúdená na zánik.

WarDonbass



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *