15. mája 2024

LANCET – LOVEC LEOPARDOV. Ako ruské drony zmarili ukrajinský útok na Záporoží a zneškodnili nemecké tanky

0

UKRAJINA/RUSKO: Tak  ešte raz!“ Zničená západná technika !

Včera som zverejnil obrázok tanku Leopard 2A6, 4 bojových vozidiel pechoty Bradley a odmínovacieho vozidla zo sovietskej éry, ktoré sa ocitli vedľa seba v mínovom poli. Teraz je k dispozícii aj lepšie video tejto scény, ako aj ďalších.

Z neznámych dôvodov sa ukrajinské velenie neskôr rozhodlo priať do expozície šrotu ďalších päť vozidiel Bradley:

Ide o ten istý tank Leopard v rovnakej pozícii. Domnievam sa, že „obrnené vyslobodzovacie vozidlo“, ktoré spomína @miladvisor, je nesprávna identifikácia vozidla na odmínovanie, ktoré je vidieť aj na predchádzajúcom obrázku.

Zdá sa, že všetky tieto vozidlá majú určité poškodenie pohyblivosti, t. j. stratili jeden alebo dva pásy v dôsledku výbuchov mín. Zdá sa, že jedno z pridaných vozidiel Bradley horí. Potom sa jeho susedný Bradley rozhodne tiež horieť a exploduje.

Niekto poslal polovicu roty do mínového poľa, kde bola poškodená a zastavená. Potom poslal druhú polovicu roty na to isté miesto, kde ju stihol rovnaký osud.

„Šialenstvo je robiť stále to isté a očakávať iné výsledky.“ (Nie, to nie je Einsteinov citát.)

Tu je video z pohľadu prvej osoby z ukrajinskej strany toho, čo je podľa mňa ďalšia skupina štyroch Bradleyov v mínovom poli. Nakoniec niekto hodí dymové granáty, aby mohli byť niektorí zo zúčastnených vojakov evakuovaní.

Simplicitus sa snaží zakryť nejakou racionalitou ukrajinské rozhodnutie zaútočiť na najsilnejšie obranné postavenie ruských síl:

,,To všetko znamená, že Ukrajina už nemá takmer žiadny čas na to, aby urobila veľký rozruch. Nemajú inú možnosť okrem získania posledného veľkého okázalého triumfu, ktorý môžu vyhlásiť za víťazstvo, ktoré predajú svojmu kvasiacemu sa západnému publiku, ktorého podpora pomaly vysychá a ktoré sa chystá hodiť uterák do ringu.
A jediný spôsob, ako môže Ukrajina získať takýto obrovský a relatívne „rýchly“ triumf, je prerušiť krymský pozemný most. Je to jediný cieľ v celom konflikte, pri ktorom môže Ukrajina zasadiť Rusku jeden veľký smrtiaci úder na veľmi primerane malé množstvo ťahov. Žiadna iná možná kombinácia zajatia alebo útoku v Donbase nemôže mať takýto účinok.“

To je pre mňa ťažko prijateľné. Človek útočí tam, kde má najväčšiu šancu na úspech, a nie tam, kde mu to prikazuje nejaký zahraničný politický káder. Ako sa to potom (pre)predáva „západnej“ verejnosti, je úplne iná otázka.

Počas celej uplynulej noci sa 47. brigáda ukrajinských ozbrojených síl pokúšala útočiť na ruské línie. 47. brigáda má byť elitná, keďže ju vycvičili a vyzbrojili krajiny NATO.

Dve kolóny brigády boli zasiahnuté a zastavené skôr, ako sa im podarilo dosiahnuť líniu kontaktu. To, čo potom zostalo na útok, tak s tým sa nepodarilo preraziť.

zdroj : https://www.moonofalabama.org/2023/06/lets-try-this-again.html#more

Lancet: Lovci leopardov – Ako ruské drony zmarili ukrajinský útok na Záporoží a zneškodnili nemecké tanky

Nemecký Leopard 2A6 a grécky Leopard 2HEL majú podobnú technológiu

Útok ruských dronov Lancet na tanky Leopard 2A4 a 2A6 ukazuje, ako veľmi sa dnes bojisko zmenilo.

Tanky, ktoré má aj ES, sú vnímané ako sediace ciele ,,kačice“ predtým, ako ich zasiahnu drony.

Tank nemusí byť úplne zničený, ako napríklad výstrelom 125 mm projektilu z ruského tanku, ale napriek tomu je vyradený z činnosti a to stačí.

O úspechu tejto novej formy vedenia vojny svedčí aj skutočnosť, že zbraň, ktorá stojí 20 000 až 40 000 dolárov, dokáže vyradiť tank za 6 miliónov dolárov.

Ukrajinské straty v Leopardoch neboli z hľadiska počtu veľkolepé. 2 Leopardy 2A6, 3 Leopardy 2A4, ale to preto, že ich nepoužívali vo veľkom počte.

Ak by ich mali, potom by boli straty úmerne vyššie.

To, čo charakterizuje straty, je samozrejme absencia systému vlastnej ochrany na ukrajinských Leopardoch, ako aj na CP Leopard 2.

ZALA Lancet je bezpilotné lietadlo ruskej výroby, ktoré sa môže používať na prieskumné aj úderné misie.

Má maximálny dolet 40 km a maximálnu vzletovú hmotnosť (MTOW) do 12 kg.

Pri údernej úlohe môže byť vyzbrojený buď vysoko výbušnými (HE), alebo fragmentačnými HE hlavicami.

Má optoelektronické navádzanie a navádzací modul s kamerou , ktorý umožňuje kontrolu munície počas terminálnej fázy letu, ako je uvedené na súvisiacich videách.

Podľa hlavného konštruktéra spoločnosti Zala Aero Alexandra Zacharova sa Lancet môže používať aj v tzv. úlohe “ proti iným vzdušným cieľom „.

Pri nej sa dron pohybuje maximálnou rýchlosťou do 300 kilometrov za hodinu a počas letu zasahuje nepriateľské bezpilotné bojové lietadlá (UCAV).

Lancet sa môže vypúšťať pomocou katapultového odpaľovacieho zariadenia z pozemných alebo námorných platforiem, ako sú napríklad hliadkové plavidlá triedy Raptor[6]. dron je poháňaný elektromotorom.

Samozrejme, nebol to len Lancet, ktorý porazil Leopard aj Bradley TOMA. Bol to však celý rad ďalších zbraní A/T, ako napríklad rakety 9K121 Vikhr z bojových vrtuľníkov Ka-52, ktoré si ,,ukradli“ časť slávy .

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *