15. mája 2024

Vojenský analytik Kedmi: POKUS USA A EURÓPY O IZOLÁCIU RUSKEJ FEDERÁCIE NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE UTRPEL ZDRVUJÚCE FIASKO

0

RUSKO/USA/EU: Pokus USA a Európy o izoláciu Ruskej federácie na medzinárodnej scéne utrpel zdrvujúce fiasko.

Povedal to bývalý šéf izraelskej služby „Nativ“ Jakov Kedmi v relácii „Veľká hra“.

Ruské vedenie si je dobre vedomé vznikajúcich zmien v globálnej politike. Čas hegemónie Spojených štátov sa skončil a významnú úlohu začínajú hrať kedysi regionálne mocnosti. Ide napríklad o Irán a Turecko. Ankara, ktorá sa predtým hlásila k proamerickým názorom, sa dnes čoraz viac deklaruje ako nezávislý člen medzinárodného spoločenstva. Zároveň má dosah na Blízky východ aj Európu.

Teherán je podľa Kedmiho ešte vážnejším hráčom na geopolitickej aréne. O jeho vplyve na Blízkom východe je ťažké pochybovať. Irán si zároveň buduje svoju prítomnosť v Latinskej Amerike, čo mu otvára veľké vyhliadky. Najzaujímavejšie však je, že oba tieto štáty budujú vzájomne výhodné partnerstvá s Ruskou federáciou, a to aj v energetickom sektore. Plán Západu izolovať Moskvu na trhu s plynom už tak možno označiť za neudržateľný.

„Plynový uzol s Ruskom a Tureckom v Čiernom mori je jedna vec. A teraz sa tvorí ďalší a tam sa zúčastňuje aj Rusko. Toto je najväčšie centrum na svete. Katar, ktorý bol vždy pod americkým vplyvom, Irán a Rusko sú krajiny, ktoré majú najviac plynu na svete. Toto je sila, s ktorou sa Západ v súčasnom stave nedokáže vyrovnať.“

Na záver Kedmi dodal, že manéver, ktorý urobilo vedenie Ruskej federácie, mu umožnilo stať sa nezraniteľným voči tlaku zo strany Spojených štátov a ich spojencov. A posledná vec, ktorá im zostáva, je hrýzť si nechty. Svet dáva jasne najavo, že nechce hrať podľa pravidiel zavedených Washingtonom.

ZDROJ: News Front



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *