15. mája 2024

VIDEO: Čaputovej Soros vláda na čele s jej výkonným predsedom Ódorom nezískala dôveru parlamentu. Napriek tomu oznámila, že svoj úradnícky kabinet poverí vládnutím až do vzniku novej vlády

0

Čaputovej vláda na čele s jej výkonným predsedom Ódorom nezískala dôveru parlamentu. Prezidentka označila rozhodnutie poslancov za veľmi nezrelý postoj a oznámila, že svoj úradnícky kabinet poverí vládnutím až do vzniku novej vlády.

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 15. júna 2023 vačšinou hlasov odmietli jej programové vyhlásenie. Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera (Demokrati) a Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Zdržali sa Sme rodina, OĽaNO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.

Vláda Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli jej programové vyhlásenie. Za hlasovalo 34 poslancov zo 136 prítomných, proti bolo 43 poslancov, 54 sa zdržali a piati nehlasovali.

Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera (Demokrati) a Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Zdržali sa Sme rodina, OĽaNO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.


Ako hlasovali jednotliví poslanci si môžete pozrieť TU.

Ódor počas diskusie o programovom vyhlásení vlády (PVV) poslancov požiadal o dôveru a predstavil základné priority programu. Deklaroval, že jeho kabinet má ambíciu priniesť pokoj aj kultivovanú politickú diskusiu. Aktuálne podľa jeho slov treba zabezpečiť riadny chod štátu, prípravu a implementáciu opatrení na pomoc obyvateľom s infláciou, ale aj riešiť štátne financie.

Viacerí poslanci vládnemu programu vyčítali, že obsahuje len málo konkrétnych riešení. Smeru-SD chýbalo aj zhodnotenie aktuálneho stavu v SR. Naopak, SaS či nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera dopredu avizovali podporu vláde. Sme rodina sa plánovala pri hlasovaní o dôvere zdržať.

Diskusia o vládnom programe trvala dva dni, vystúpili v rámci nej viacerí poslanci, viackrát sa vyjadril aj premiér a niektorí ministri. Zákonodarcovia sa zapájali aj faktickými poznámkami.

Vláda predstúpila pred parlament so svojím programom v utorok (13. 6.). Kabinet odborníkov vystriedal exekutívu Eduarda Hegera, ktorá v decembri minulého roka stratila dôveru parlamentu a vládla s dočasným poverením prezidentky Zuzany Čaputovej. Poverenie jej prezidentka odobrala v máji a vymenovala Ódorovu vládu.

Ódora výsledok hlasovania neprekvapil:

Čaputová považuje rozhodnutie poslancov za veľmi nezrelý postoj

Prezidentka Zuzana Čaputová v zmysle ústavy poverí vládu Ľudovíta Ódora vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb. Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov považuje za veľmi nezrelý postoj. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Prezidentka oceňuje postoj poslancov a poslaneckých klubov, ktoré hlasovali za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Vznik úradníckej vlády bola jediná ústavná možnosť, ako priviesť Slovensko k predčasným voľbám potom, ako parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera a zároveň sa v ňom nenašla parlamentná väčšina potrebná na vznik inej vlády,“ skonštatovala hlava štátu.

Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov bez presvedčivých vecných argumentov považuje prezidentka za veľmi nezrelý postoj.

Reakcie Pellegriniho, Sulíka, Hegera, Kollára

Vláde Ľudovíta Ódora stačí aj obmedzený mandát. „Dôvera tejto vláde sa preceňovala. Na to, čo tu majú štyri alebo päť mesiacov robiť, im stačí aj obmedzený mandát,“ uviedol líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v reakcii na neschválenie programového vyhlásenia vlády.

Výsledok hlasovania ho neprekvapil. „Vláda Ódora získala podľa očakávania len toľko hlasov, koľko získala. Myslím si, že to bolo dopredu všetkým jasné,“ podotkol.

Pellegrini zároveň predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová kabinet poverí, aby pokračoval v riadení krajiny s obmedzeným mandátom až do predčasných parlamentných volieb.

Predseda SaS Richard Sulík považuje nevyslovenie dôvery vláde parlamentom za politickú chybu. Zdôraznil, že poslanecký klub SaS vládu podporil.

„Národná rada sa teraz zbavila akéhokoľvek dosahu na vládu. Všetko prenechala pani prezidentke. Ja tomuto postoju nerozumiem,“ zdôraznil šéf liberálov.

Aj keď nebolo schválené programové vyhlásenie vlády, Sulík vychádza z toho, že vláda sa ním bude riadiť. „Pokiaľ sa budú držať programového vyhlásenia, i keď neschváleného, tak môžu rátať s našou podporou,“ deklaroval.

Poslanci parlamentu nevyslovením dôvery vláde Ľudovíta Ódora sledovali podľa predsedu mimoparlamentnej strany Demokrati Eduarda Hegera svoj vlastný záujem.

„Dalo sa čakať, že sebeckí politici nepodporia vládu Ľudovíta Ódora, aj keď jej úspech je dôležitý pre Slovensko,“ zdôraznil s tým, že nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Demokrati dali vláde dôveru.

Heger tvrdí, že nemajú dôvod hádzať vláde odborníkov polená pod nohy. „Držíme Ľudovítovi Ódorovi palce, aby uniesol ťarchu vládnutia bez dôvery – viem, aké to je,“ podotkol.

Podľa Borisa Kollára bolo programové vyhlásenie vlády príliš všeobecné a preto ho Sme rodina nepodporila. Ľudovítovi Ódorovi poďakoval za to, že si celú rozpravu v pléne odsedel a na poslancov aj reagoval. „Ja som myslel, že je premiér suchár, ale musím povedať, že má dobrý kvalitný anglický humor,“ povedal líder Sme rodina.

„Myslím si, že to premiér a ministri veľmi dobre zvládli. Keby to malo padať len na nás, tak by sme tie hlasy dali,“ uviedol po hlasovaní.

Klub Sme rodina podľa neho nemá problém zahlasovať za návrhy vlády, aj keď jej nevyslovili dôveru.

Zdroj: info.sk / ta3.com / YouTube 



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *