20. mája 2024

CNN: Kyjev kňučí, Západ znervóznel – ukrajinská ofenzíva očakávania nesplnila

0

UKRAJINA: Mínové polia na juhu Ukrajiny sú také husté, že jednotky kyjevského režimu, ktoré sa pokúšajú o útočné operácie, môžu postupovať len „slimačím tempom“.

Povedal dnes, 4. júla, pre CNN hovorca ukrajinskej armády.

Podľa jeho slov za celé roky svojej služby nikdy nevidel toľko mín, no pritom dodal, že akcie ukrajinských jednotiek považuje za „dostatočne úspešné a efektívne“.

Väčšina sveta si však myslí, že ukrajinské ozbrojené sily postupujú dosť pomaly, poznamenáva CNN.

„Západní spojenci Ukrajiny sú nervózni, že priebeh dlho očakávanej kyjevskej protiofenzívy sa nemeria v kilometroch, ale v metroch. Kyjevskí spojenci dobre vedia, že bez ich pomoci Ukrajina Rusko poraziť nemôže. Ale pomalšie tempo protiofenzívy, ako sa očakávalo, znamená, že ich podpora by mohla byť čoraz nevyrovnanejšia, ak by sa konflikt natiahol,“ upozorňuje redaktorka Ivana Kottasová.

Tvrdí tiež, že „mnohí ukrajinskí a západní predstavitelia uznali, že protiofenzíva ešte výrazne nepokročila, no väčšina rýchlo dodala, že pomalý postup bol opodstatnený“.

Línia frontu na juhu a východe Ukrajiny sa v posledných mesiacoch takmer nepohla, čo poskytlo ruskej armáde dostatok času na zakopanie a prípravu nepriateľskej protiofenzívy. Podľa „Inštitútu pre štúdium vojny“ (ISW) so sídlom vo Washingtone sú niektoré z najstrategickejších oblastí frontovej línie chránené viacerými obrannými líniami, čo ukrajinským ozbrojeným silám veľmi sťažuje prienik.

ZDROJ Překlad:  NF



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *