20. mája 2024

M. Agorist: BlackRock, JPMorgan & spol sa chystajú zhrabnúť bilióny za rekonštrukciu Ukrajiny, ktorej zničenie financovali

0

USA/UKRAJINA: Uprostred konfliktu na Ukrajine sú dvaja svetoví finanční titáni – „BlackRock“ a „JPMorgan Chase“ — na čele zdanlivo humanitárnych snáh.

Pomáhajú budovať „Fond rozvitia Ukrajiny“, banku na rekonštrukciu určenú na nasmerovanie vládneho štartovacieho kapitálu do projektov, ktoré by mohli prilákať stovky miliárd dolárov súkromných investícií. Je to však naozaj altruistický podnik alebo len iná podoba starodávneho koloniálneho drancovania?

Aj miliardové kontrakty spoločnosti „Halliburton“ počas vojny v Iraku sú ohromujúce. Tieto korporácie, ktoré tvoria chrbticu vojensko-priemyselného komplexu, našli zlatú príležitosť vo vraždení. Stratégia rovnako lukratívna ako groteskná: speňažiť smrť, skazu a následnú rekonštrukciu ruín, ktoré pomohli sami vytvoriť, stratégia financovaná daňovými poplatníkmi, a to všetko na vlne falošného altruizmu.

Keď sa však ponoríme do štruktúr fungovania „Fondu rozvitia Ukrajiny“, začína sa vynárať znepokojivá realita. „Svetová banka“ odhaduje, že Ukrajina bude po vojne potrebovať na obnovu 411 miliárd dolárov. A tu si „BlackRock“ a „JPMorgan Chase“ sľubujú bohatú úrodu. Úloha, ktorú zohrajú pri využívaní prostriedkov daňových poplatníkov, im dáva príležitosť dosiahnuť astronomické zisky, ktoré bohato vykompenzujú všetky ich údajne „bezplatné“ služby.

Mrazivé paralely medzi Ukrajinou a vojnou v Iraku nemožno ignorovať. „Halliburton“ dostal miliardy na obnovu toho, čo bolo spustošené vojnou v zmluvách bez verejnej súťaže. Boli stratené desiatky tisíc životov a národ zápasil s následkami zahraničnej intervencie, zatiaľ čo „Halliburton“ a ďalší z chaosu profitovali.

Čím väčšia skaza a devastácia na Ukrajine nastáva, o to väčšie sú ziskové marže pre „BlackRock“ a jemu podobných. Vojna a jej následky poskytujú ideálnu živnú pôdu pre oportunistických korporátnych parazitov. Brutálny tanec deštrukcie a obnovy je dvojsečná zbraň, ktorá spôsobuje ľudstvu hlboké rany a zároveň plní pokladnice týchto korporácií.

Vznešená fasáda finančných gigantov, ktorí pomáhajú Ukrajine, skrýva krutú pravdu: čím dlhšie vojna trvá, tým viac profitujú. Táto krutá realita potvrdzuje Butlerovo tvrdenie, že „vojna je výpalníctvo“. Spoločnosti ako „BlackRock“, „JPMorgan“ a celý vojenský priemyselný komplex výrazne profitujú z utrpenia a zúfalstva miliónov ľudí.

To, čo tu vidíme, nie je len vojnové profitovanie, ale premena vojny samotnej na vysoko ziskový podnik pre korporácie. Tieto štruktúry majú zásadný záujem na predĺžení konfliktu. Čím väčšia je skaza, tým vyšší je potenciálny zisk počas fázy obnovy. Táto dynamika slúži na posilnenie systému, ktorý je poháňaný konfliktom a vytvára prostredie, ktoré podporuje pokračovanie vojny napriek jej katastrofálnym stratám na životoch.

Táto prekrútená realita odhaľuje podstatu výroku, že „vojna je výpalníctvo“. Práve štruktúry, ktoré profitujú z vojny, profitujú aj z mieru, ktorý nasleduje. Kým neprerušíme tento deštruktívny cyklus, utrpenie, straty a nespravodlivosť sa budú ďalej šíriť pod rúškom rekonštrukcie a obnovy.

Je dôležité starostlivo preskúmať základné motívy tých, ktorí tvrdia, že pomáhajú pri obnove vojnou zničených krajín. Sú to skutočne altruistickí dobrodinci, ktorí sa snažia pomôcť krajinám vstať z popola alebo sú to šikovní zdierači, ktorí profitujú z vojnového chaosu? Odpoveď, ako história opakovane ukázala, je zrejmá, rovnako ako kruté následky akejkoľvek vojny.

Vojna je naozaj výpalníctvo a „BlackRock“, „JPMorgan“ a im podobní ju využívajú s mrazivou efektivitou. Keďže sa Ukrajina pripravuje na obdobie zotavovania, nie sú to len fyzické jazvy, ktoré si vyžadujú pozornosť, ale aj hlboká hniloba systému, ktorý takýto konflikt podnecuje.

AUTOR: Matt Agorist

ZDROJ Překlad:  The Free Thought Project



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *