11. mája 2024

„Rodina, krajina, Boh a vzťah s Bohom.“ Orbán sa šíri až do Británie

0

MAĎARSKO: Viktor Orbán sa cez víkend zúčastnil na verejnej politickej konferencii Tranzit v Tihanoch pri jazere Balaton, kde okrem iného dôrazne obhajoval maďarskú kultúru. „Byť Maďarom je jednou z najkrajších misií na svete,“ povedal. Zdôraznil, že Maďarsko má za chrbtom viac ako tisícročnú históriu a je na súčasných Maďaroch, aby vytvorili priestor pre fungovanie Maďarov a Maďarska ďalších tisíc rokov.

Hungary Today vyzdvihol prejav maďarského premiéra Viktora Orbána, v ktorom povedal, že „byť Maďarom nie je náhoda, ale úloha, misia, pravdepodobne jedna z najkrajších misií na svete,“ povedal Viktor OrbánZdôraznil, že existuje kultúra založená na jazyku, ktorému iní okrem tých, ktorí sa narodili v maďarčine, nerozumejú a nemôžu ho udržiavať. „Maďarský jazyk, maďarská kultúra a s ňou aj história najmenej 1100 rokov štátnosti a možnosť, že sa naše deti stanú maďarskými na mnoho tisíc rokov dopredu, nezmizne, ak ju zachováme,“ povedal.

Podľa jeho názoru by si mladí ľudia mali ujasniť, či sú v prvom rade Maďari, alebo patria do veľkého sveta Európy, Západu a Maďarsko je pre nich príliš malé. Jedným dychom dodal, že po roku 1989 sa mnohí komunisti zmenili na liberálov. A liberáli dnes kladú jednotlivcov na prvé miesto a všetkým hovoria, že „vy ste najdôležitejší“. Konzervatívci na druhej strane dávajú každému voľný priestor, ale sú si vedomí, že existujú veci, ktoré presahujú jednotlivca. Takto to vidí maďarský premiér. „Patrí medzi ne rodina, krajina, Boh a vzťah človeka s Ním,“ povedal.

Politická situácia nezostala bokom. Orbán má pohodlnú politickú väčšinu od roku 2010. Podľa jeho názoru je to preto, že maďarskú politiku možno rozdeliť na ich fiktívne futbalové tímy. Podľa neho súper hrá amatérsky futbal a jeho hráči sa snažia naháňať loptu. Naopak, z pohľadu Orbána vládni poslanci hrajú ako profesionáli a v jednom momente bežia tam, kde by mala byť lopta.

Orbán tvrdí, že na globálnej úrovni sú konzervatívci vpredu, v Európe sa snažia vytvoriť impérium z pohľadu premiéra, zatiaľ čo konzervatívci stále presadzujú silu národného štátu.

Server britského denníka The Guardian však poukázal na to, že Orbánov vplyv sa rozširuje do Veľkej Británie.

„Pokusy Viktora Orbána šíriť svoju populistickú filozofiu po celej Európe sa dostali do Spojeného kráľovstva, kde sa plánuje sídlo vzdelávacieho inštitútu silne ovplyvneného Orbánom v Londýne spolu s významnou podporou skupín napojených na pravicových konzervatívcov,“ píše sa na stránke a dodáva, že maďarské kultúrne centrum v blízkosti Trafalgarského námestia bude zahŕňať pobočku súkromnej univerzity Mathias Corvinus Collegium (MCC). ktorý bol podľa britských novín prirovnaný k semináru pre mladých učencov a budúcich lídrov sympatizujúcich s Orbánom.

MCC dostáva značné finančné prostriedky od vlády Viktora Orbána. Len v roku 2020 to bolo údajne 1,3 miliardy libier. Tento rok MCC kúpilo najväčšieho maďarského kníhkupca, ktorý následne začal baliť knihy pre deti a mladých dospelých, ktoré obsahujú LGBTQ+ postavičky v plastových obaloch.

„Kľúčovým článkom vo Veľkej Británii je James Orr, akademik z Cambridge, ktorý má úzke väzby na množstvo pravicových konzervatívnych poslancov. Orr spoluriadi britskú pobočku nadácie Roger Scruton Legacy Foundation a má úzke väzby na MCC,“ uviedol The Guardian.

Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, podľa Orbána je potrebné čo najskôr uzavrieť prímerie a chrániť životy Ukrajincov, pretože súčasná stratégia, v ktorej Ukrajinci riskujú svoje životy, zatiaľ čo Západ im posiela peniaze a zbrane, nefunguje a nedarí sa im poraziť Rusko.

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *