27. júla 2024

Kauza 37/51 – Milióny z pandemickej pomoci skončili v schránkových firmách

Kauza 43/51 – Sľubovali odborníkov, trafiky dali straníkom

Kauza 43/51 – Sľubovali odborníkov, trafiky dali straníkom

Zdielajte

Vláde Igora Matoviča trvalo skoro rok, kým rozbehla pomoc ľuďom a podnikateľom počas pandémie. A keď sa rozbehla, Investigatívne centrum Jána Kuciaka upozornilo, že objavilo sieť podozrivých schránkových firiem, ktorým štát poslal milióny eur z pandemickej prvej pomoci. Celkovo malo ísť až o 24 miliónov eur z verejných peňazí. Podozrivé firmy neukladajú účtovné závierky, nie je zrejmé či a koľko majú zamestnancov a viaceré majú podlžnosti na daniach. Prevádzku žiadnej z nich investigatívci nenašli a majiteľmi sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka. Napriek tomu dostali od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) sumy porovnateľné s dlhé roky etablovanými spoločnosťami s veľkým počtom zamestnancov. Ministerstvo práce, pod ktoré úrad patrí, najskôr mlčalo.

Polícia potom zadržala štyri pracovníčky pezinského úradu práce a dve skončili vo väzbe. Obvinila ich z neoprávneného poskytnutia pandemickej pomoci v hodnote necelých 14 miliónov eur.

Peniaze, ktoré odišli do schránkových firiem, sú nenávratne stratené. Minister práce Krajniak politickú zodpovednosť neprijal a neodstúpil. Zároveň sme sa nikdy nedozvedeli, či si štyri pracovníčky chceli len privyrobiť alebo tento megapodvod organizoval niekto vyššie postavený…

RIEŠENIE: Aj v tomto prípade stačilo dodržiavať zákon a overiť si, či firma, ktorá dostáva pomoc, má vysporiadané všetky záležitosti so štátom. Každopádne, v slušnej krajine po takýchto zlyhaniach musí odstúpiť minister, ktorý má rezort na starosti.

Martin Dorčák, KOMERČNÝ BLOG


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *