10. mája 2024

Hlavnou povinnosťou ruskej vlády. bez ktorého nebude Rusko. Andrej Fursov

0

Hlavnou povinnosťou ruskej vlády. bez ktorého nebude Rusko. Andrej Fursov


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Odporcovia imperializmu v Rusku kritizujú impérium v dvoch líniách. Prvým, najjednoduchším je, že čas impérií uplynul. Myslím si, že čas národných štátov pominul, v skutočnosti sa blíži ku koncu. Podľa môjho názoru sa čas impérií, čas formovania cisárskych útvarov, práve začína.

Druhá línia kritiky je prefíkanejšia a je v nej racionálne jadro. Rusi teda z impéria nikdy nič nezískali, niesli bremeno ruského človeka na seba a iní vládli lopte a riadili záležitosti ríše. To znamená, že Rusi boli víťazom, ktorý nedostane nič, a všetko berú ľudia iných národností.

V tomto rozsudku je historická pravda, ale to neznamená, že impérium nie je dobré. Ďalšou vecou je, že pomerné zastúpenie rôznych etnických skupín v kľúčových sférach spoločnosti by malo byť v ríši veľmi prísne stanovené. Mimochodom, toto rozdrvenie línie ruského nacionalizmu, vytvorenie ruského národného štátu a požiadavka obmedziť sa na toto, podľa môjho názoru, je veľmi blízka schéme „udrime ruský nacionalizmus na Rusko!“ Ak v prvej perestrojke zasiahli Sovietsky zväz rôznymi neruskými nacionalizmami, teraz sa ho snažia zasiahnuť ruským nacionalizmom.

Inými slovami, nové historické Rusko sa mi zdá byť novou imperiálnou formáciou, ktorej hranice sa môžu výrazne líšiť od ZSSR a predrevolučného Ruska. Môže sa tam dostať niečo, čo predtým nevstúpilo (samozrejme dobrovoľne), niečo môže naopak vyskočiť.

A ide o to, že by ste sa nemali zavesiť na žiadnu formu. Zdá sa mi, že nové historické Rusko by malo mať nielen fyzický, ale aj metafyzický rozmer. Hovoríme o sieti Ruský svet, ako o implementácii ruského procesu globalizácie. Sieťové formuláre sú skvelým doplnkom teritoriálnych foriem. Stačí pripomenúť dve akadémie zo slávnej série Asimova, ktorú sme preložili ako „Akadémia“ a ktorá sa v angličtine nazýva „Nadácia“. Inými slovami, nové historické Rusko je vnímané ako imperiálna entita so silným národným jadrom.

Ale impérium musí mať aj svoj vlastný protijed. Faktom je, že impériá vytvárajú slobodní ľudia, Fedotov správne povedal: Puškin bol básnikom slobody a impéria. Ale sloboda a impérium nekoexistujú dlho, pretože impérium, samozrejme, vytvárajú slobodní ľudia a potom impérium začne týchto slobodných ľudí drviť.

Čo by mohlo byť protijedom proti imperializmu? Protijedom proti imperializmu môže byť veľmi špecifický sociálno-ekonomický systém. To znamená, že nevieme, čo to bude, ale vieme, čo to môže byť – na základe logiky ruskej histórie.

Nech už marxisti alebo liberáli napíšu čokoľvek, v našich dejinách nebol, prísne vzaté, ani kapitalizmus, ani feudalizmus. A zaujímavé je, že tí, ktorí študovali v sovietskych časoch, si dobre pamätajú, čo bolo napísané v učebniciach – feudalizmus v Rusku sa nevyvinul do hĺbky, ale do šírky. A kapitalizmus v Rusku sa nevyvinul do hĺbky, ale do šírky! To znamená, že bol takpovediac roztrúsený po celom vesmíre. Stalo sa to z veľmi jednoduchého dôvodu. Ako ukázala škola profesora Milova, agregovaný sociálny produkt, ktorý bol vytvorený v podmienkach ruského poľnohospodárstva, bol malý.

Jedným z problémov Ruska je, že vznik a rozvoj západných foriem si vyžaduje, aby sme použili marxistický jazyk, odcudzenie obyvateľstva nielen nadbytočného produktu, ale aj významnej časti toho, čo je potrebné. Preto sa v našej krajine západný pokrok rovná ruskej regresii, úpadku a úpadku.

Odporcovia imperializmu v Rusku kritizujú impérium v dvoch líniách. Prvým, najjednoduchším je, že čas impérií uplynul.

Nie je náhoda, že jednou z hlavných úloh ruských orgánov bolo účtovať a kontrolovať spotrebu vyšších tried. Nie preto, že táto vláda milovala nižšie triedy. Mohla nimi pohŕdať. Faktom však je, že kontrola, hodnotená, hierarchická spotreba vyšších tried, ktorá bola uvedená na hranicu v sovietskej nomenklatúre, bola podmienkou normálnej existencie tejto spoločnosti.

V ruskej histórii boli len dva momenty, keď sa skutočné orgány vzdali svojho práva a povinnosti účtovníctva a kontroly a začali okrádať obyvateľstvo spolu s vládnucou elitou. Prvá epizóda je 1861-1917. Skončilo to jasne. A druhá epizóda sa začala v roku 1989 – a pokračuje dodnes. Odcudzenie značnej časti potrebného produktu je odcudzenie života, vytlačenie zo života značnej časti ľudí.

Inými slovami, nové historické Rusko (imperiálne) potrebuje sociálno-ekonomický systém, ktorý je založený na takých tradičných ruských hodnotách, ako je sociálna spravodlivosť, systém s minimálnou sociálnou polarizáciou. Je dôležité, aby existovala kontrola nad spotrebou vrcholov.

Jadro imperiálnej entity by malo byť zakotvené v ústave. Pokiaľ ide o sociálny systém, je to socializmus, akýsi „imperosocializmus“. Takto to vidím ja. Áno, je to vágne, ale všetky projekty sú vágne. Skutočné projekty sa realizujú v konkrétnom príbehu a často sa realizujú rôznymi spôsobmi a nepredvídateľnými spôsobmi.

Spomeniem jeden historický príklad z krízy „dlhého šestnásteho storočia“ v Európe (1453-1648). Z tejto megakrízy existovali tri rôzne spôsoby. A boli určení tým, kto niekomu zlomí krk.

Vo Francúzsku koruna a roľníci zacvaknú krky feudálnych pánov a feudálni páni idú do Paríža. Objavil sa parížsky dvor v celej svojej nádhere a absolutistickom štáte.

Odporcovia imperializmu v Rusku kritizujú impérium v dvoch líniách. Prvá, najjednoduchšia je, že čas impérií pominul.-3

Druhým variantom je, že páni zlomia krky roľníkov a poddanstvo sa znovu vydá. Taký je priebeh udalostí v nemeckých kniežatstvách.

A bola tu tretia možnosť, ktorá sa ukázala ako najprogresívnejšia: sociálna remíza. Stalo sa to v Anglicku, kde bola veľká časť vyššej triedy (počas Vojny ruží) vyradená a kde, aby sa zvýšil vrchol, bohatí roľníci mohli kupovať tituly. Takto vznikla jedinečná vrstva šľachty (gentry) a veľmi špecifický stav.

Inými slovami, cesty z krízy, do ktorej sa moderný svet vkráda, budú odlišné. A samozrejme sa budú líšiť od prognóz. Je celkom jasné, že týchto rôznych výsledkov nebude toľko a všetky budú určené v konkrétnom boji. Nový systém teda vytvoria aktéri, ktorí sa objavia v tomto boji, vytvorí tieto predmety v súlade s úlohami, ktoré budú riešiť. Ak sa rozhodnú, budú hrať. Ak to nedokážu, budú v histórii spláchnutí do záchoda.

Andrej Fursov, Ďalšie materiály na oficiálnej stránke A. I. Fursova o Busti: https://boosty.to/aenigmate


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *